Cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderul partidului conservator, a anunțat sâmbătă seară că pune capăt coaliției de guvernare cu partidul de extremă dreapta FPOe, după ce liderul acestuia, Heinz-Christian Strache, a fost nevoit să demisioneze din funcția de vicecancelar în urma apariției unui video compromițător. Kurz a cerut totodată organizarea de alegeri legislative anticipate, transmit Reuters și AFP.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

„Ce-i destul e destul”, a spus Kurz într-o declarație de presă, amintind și de alte scandaluri în care a fost implicat partenerul de guvernare Partidul Libertăţii (FPOe), dar care nu au dus însă la destrămarea coaliției.

Cancelarul a anunțat că va propune președintelui austriac Alexander Van der Bellen organizarea, cât mai curând posibil, a unui scrutin legislativ anticipat.

Președintele țării a și răspuns solicitării, el anunțând într-un comunicat remis presei sâmbătă seara că a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, pe care le consideră chiar „necesare” în urma acestui scandal.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa de extremă-dreapta, FPOe, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.

După alegerile din 2017, Partidul Popular Austriac (OeVP), al actualului cancelar Sebastian Kurz, a format o coaliţie de guvernare cu formaţiunea naţionalistă şi eurosceptică Partidul Libertăţii (FPOe), iar liderul acesteia, Heinz-Christian Strache, a devenit vice-cancelar.

El şi-a dat demisia, sâmbătă, după scandalul declanșat de difuzarea acelei înregistrări, atât din funcția de vicecancelar, cât și din cea de șef al partidului (pe care o deținea de 14 ani), fiind înlocuit de Norbert Hofer, candidat la preşedinţie al FPOe în 2016.

Strache a acuzat „o campanie de dezinformare” împotriva sa, dar a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte „agenţi provocatori” care l-au invitat la o întâlnire „stropită cu alcool” într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.