​Parlamentul Republicii Moldova mai are la dispoziției aproximativ o lună pentru a învesti noul guvern, în caz contrar riscând să fie dizolvat, scrie Radio Chișinău. Între timp - notează sursa citată - negocierile dintre principalele partide parlamentare trenează, iar președintele Igor Dodon consideră tot mai probabil scenariul alegerilor anticipate.

Parlamentul Republicii MoldovaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cel mai probabil scenariu în actuala situație sunt alegerile parlamentare anticipate, din cauza faptului că partidele nu pot găsi un numitor comun, a afirmat Igor Dodon la un post de televiziune apropiat Partidului Socialiștilor. El a reiterat că PSRM examinează doar posibilitatea unei alianțe cu Blocul ACUM și aproape a exclus posibilitatea negocierilor cu Partidul Democrat.

Igor Dodon a afirmat că, în cazul în care se ajunge la alegeri anticipate, acestea cel mai probabil vor avea loc în luna octombrie, iar cele locale vor fi organizate în 2020.

Secretarul fracțiunii PSRM din Parlament, Vasile Bolea, a confirmat pentru Radio Chișinău că discuțiile inițiate anterior cu Blocul ACUM rămân blocate.

De asemenea, deputatul PAS Mihai Popșoi susține că Blocul ACUM așteaptă în continuare Partidul Socialiștilor la discuții. „Noi de două ori i-am invitat, ei nu s-au prezentat și discuțiile au rămas la aceeași etapă. Noi, împreună cu cetățenii, sperăm să găsim o soluție”, a spus el.

Partidul Democrat a lansat invitații celorlalte fracțiuni parlamentare pentru a iniția discuții în vederea creării unei coaliții, a amintit purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămuraru. El și-a exprimat speranța că alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate.

Radio Chișinău amintește că până în prezent au existat câteva runde de discuții între reprezentanți ai PSRM și Blocului ACUM, dar părțile nu au ajuns la un numitor comun.

PSRM cere funcția de președinte al Parlamentului, câteva portofolii importante în guvern, împuterniciri sporite pentru șeful statului și câteva legi, inclusiv acordarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Blocul ACUM optează pentru un Guvern minoritar și adoptarea unui pachet de legi pentru așa-numita „dezoligarhizare” a statului.

Socialiștii a avut o întrevedere oficială și cu democrații, mediată de Igor Dodon, după care părțile au declarat că au divergențe pe subiecte politice, mai precizează Radio Chișinău.

Citește și:

Igor Dodon, la Moscova pentru a doua oară în această lună, în plină criză politică la Chișinău privind formarea coaliției de guvernare

R. Moldova: Blocul pro-european ACUM îi cheamă pe socialiștii lui Dodon la discuții pentru ”dezoligarhizarea” țării

Plahotniuc presează opoziția pro-europeană să intre în alianță cu partidul lui: Va fi direct responsabilă dacă se ajunge la anticipate

Socialiștii lui Igor Dodon au câștigat cele mai multe mandate în Parlamentul de la Chișinău

Alegeri R. Moldova, rezultate finale: Socialiștii, pe primul loc, cu 31,15% / Platforma pro-europeană ACUM, pe locul doi la voturi, dar pe trei la mandate, după partidul lui Plahotniuc