Blocul politic pro-european ACUM va fi direct responsabil dacă se ajunge la alegeri anticipate și Republica Moldova intră în criză, a declarat președintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru deschide.md.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Partidul Socialiștilor (centru-stânga, prorus) va avea 35 de mandate în Parlamentul de la Chișinău. PDM urmează să aibă 30 de mandate, în timp ce 26 de mandate revin Blocului electoral proeuropean ACUM, format din Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Clasamentul este completat de Partidul ȘOR (prorus), care va avea 7 mandate. Au mai fost aleși trei independenți.

„Pentru Partidul Democrat, alegerile anticipate nu ar fi o problemă din punct de vedere politic, ar fi o nouă provocare din care am ieși cu un scor mai bun, pentru că noi știm să învățăm din lucrurile care nu au mers poate bine în unele locuri și să ne perfecționăm. Alegerile anticipate ar putea fi însă o problemă serioasă pentru țară și pentru cetățeni, asta înseamnă intrarea într-o criză complicată, cu posibile efecte foarte grave pe zona economică și socială. Cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar să răspundă în fața cetățenilor și pentru efectele sociale negative care ar urma”, a declarat Plahotniuc.

Referindu-se la refuzul enunțat public de mai mulți reprezentanți ai Blocului ACUM de a merge la negocieri cu democrații, Vlad Plahotniuc a ținut să menționeze că mulți dintre candidații ACUM au fost anterior în alianță cu PDM.

„Mulți dintre cei care au fost aleși pe lista ACUM sau în circumscripții au fost în trecut în alianță cu PDM, au fost numiți în funcții cu votul PDM, au participat la negocieri pentru formarea alianțelor cu PDM și alte partide. Și atunci nu aveau nici o problemă să facă alianță cu noi. Acesta este doar un exemplu că imposibilitatea unor discuții între partide nu există în realitate, este strict o chestiune de voință și de dorință de a lucra pentru țară, de a nu-ți urma doar propriile interese”, a mai adăugat democratul.

Întrebat de o eventuală alianță cu PSRM, liderul PDM a declarat că în prezent nu negociază cu nimeni și că va decide doar după validarea mandatelor.