Forțele Guvernului de uniune națională (GNA) din Libia (recunoscut de comunitatea internaţională) au anunțat duminică că au doborât un avion de vânătoare aparținând Armatei naționale libiene (ANL) a mareșalului Khalifa Haftar, la sud de capitala Tripoli, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Forțele armatei libiene (a GNA) au doborât un avion inamic ce se pregătea să efectueze raiduri aeriene în regiunea Wadi al-Rabie”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestei forțe armate, colonelul Mohamad Gnounou.

O sursă din cadrul ANL a confirmat pierderea unui aparat Mig 23, dar a atribuit-o unei „probleme tehnice”.

Sursa a mai spus că pilotul s-a putut parașuta și că este „teafăr”, dezmințind astfel zvonurile că acesta ar fi fost capturat de forțele GNA.

De amintit că Armata Naţională Libiană (ANL) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei, a declanşat pe 4 aprilie o ofensivă prin care urmăreşte să ocupe capitala libiană, unde se află sediul GNA al premierului Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internaţională.

Pe lângă confruntările de la sol, cele două tabere efectuează zilnic raiduri aeriene și se acuză reciproc de țintirea civililor.

Ofensiva militară s-a soldat până în prezent cu 121 de morți și 561 de răniți, dar şi cu mii de persoane strămutate, potrivit unui bilanț recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).