Omul forte al estului libian, mareșalul Khalifa Haftar, a ordonat joi forțelor sale să "avanseze" în direcția capitalei Tripoli, unde se află sediul guvernului de uniune națională (GNA), stârnind temeri legate de un nou conflict în această țară care a căzut pradă haosului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A sunat ceasul", a spus el, într-o declarație difuzată pe pagina de Facebook a "biroului de presă" al Armatei naționale libiene (ANL), autoproclamată de mareșalul Haftar.

Spectrul unui nou conflict a apărut miercuri seară, după ce forțele pro-Haftar au anunțat pregătirea unei ofensive pentru a "curăța vestul" libian de "teroriști și mercenari".

Acest anunț a fost făcut de generalul Ahmad al-Mesmari, purtător de cuvânt al ANL, într-o conferință de presă la Benghazi (est).

Joi, mareșalul Haftar a promis să cruțe civilii, "instituțiile statului" și cetățenii străini.

Din partea guvernului recunoscut internațional (GNA), premierul Fayez al-Sarraj a dar ordin miercuri seară forțelor care îl susțin să fie pregătite pentru a "face față oricărei amenințări".

Joi, puternice grupări armate din orașul Misrata (vest) loiale GNA s-au declarat "pregătite" să "stopeze avansul blestemat" al trupelor mareșalului Haftar.

Căzută pradă haosului după căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două autorități rivale: în vest, GNA condus de Fayez al-Sarraj, stabilit în 2015 de un acord condus de ONU și cu baza în Tripoli, și la est ANL a mareșalului Haftar.

Care sunt taberele în Libia

Mareșalul Haftar, apropiat de Egipt și de Emiratele Arabe Unite, conduce un guvern paralel care își exercită puterea în estul libian și care contestă autoritatea Guvernului de uniune națională (GNA), recunoscut de comunitatea internațională și cu sediul la Tripoli.

Haftar este un veteran al războiului libian și a lucrat în armată în perioada dictaturii lui Gaddafi. La sfârșitul anilor 1980 a fugit în Statele Unite și a intrat în rândurile opoziției față de Gaddafi.

În 2016 și 2017, Haftar a vizitat de trei ori Moscova, pentru a cere, spun unele surse, sprijin militar. Liderul GNA, Fayez al-Sarraj, a venit și el la Moscova în câteva rânduri. Până recent, Moscova a părut să aplice lecțiile învățate în Siria, spun experții, respectiv menținerea deschisă a opțiunilor și legăturilor cu mai mult de o singură grupare.

Citește și