Uniunea Europeană a emis un comunicat oficial prin care îi cere generalului Khalifa Haftar, liderul grupului paramilitar Armata Naţională Libiană, să pună capăt atacului asupra capitalei Libiei, Tripoli, scrie Mediafax, citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comunicatul a fost blocat pentru o zi, din cauza disputei dintre Franța și Italia în ceea ce privește gestionarea problemei. Administrația de la Paris a încercat să blocheze rezoluția UE, care condamnă acțiunile lui Khalifa Haftar în Libia și ar solicită retragerea trupelor acestuia din Tripoli.

„Atacul militar lansat de Armata Națională Libiană în Tripoli și escaladarea tensiunilor din capitală reprezintă un pericol pentru civili, inclusiv pentru migranți și refugiați, și întrerupe procesul politic coordonat de ONU, existând riscul unor consecințe serioase pentru Libia, inclusiv terorism”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

O versiune inițială a documentului, văzută de Reuters înainte ca Franța să blocheze publicarea acestuia, îl menționa în mod direct pe generalul Înaltul reprezentant Khalifa Haftar.

Franța, care a investit masiv în sectorul petrolier libian, i-a oferit asistență militară în ultimii ani lui Khalifa Haftar, potrivit unor oficiali libieni și francezi. Pe de altă parte, Italia, fosta putere colonială din Libia și un jucător important în industria petrolieră din această țară, sprijină guvernul condus de premierul Fayez al-Serraj.

„Uniunea Europeană și statele membre fac apel tuturor părților să înceteze operațiunile militare. Armata Națională Libiană și toate forțele care sunt în Tripoli sau în vecinătatea capitalei trebuie să se retragă și trebuie urmate armistițiile umanitare la care a făcut apel ONU”, se menționează în comunicat.

Confruntări militare de amploare au loc la periferia capitalei Libiei între grupul paramilitar Armata Naţională Libiană, condus de mareşalul Khalifa Haftar, şi trupele Guvernului de uniune naţională recunoscut de comunitatea internaţională.