Președintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a anunțat luni că preia controlul activelor Venezuelei din străinătate, pentru a evita ca actualul președinte, Nicolas Maduro, să le delapideze în cazul în care va părăsi puterea, transmite AFP.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

„Începând de acum, începem preluarea treptată și ordonată a activelor țării noastre în străinătate, ca să împiedicăm ca, la momentul plecării sale (...), uzurpatorul și gașca sa să încerce să pună mâna pe acestea”, a afirmat Juan Guaido într-un comunicat difuzat pe Twitter.

În același timp, Statele Unite au anunțat, luni, noi sancțiuni împotriva companiei petroliere de stat din Venezuela, PDVSA, pentru a accentua presiunea asupra regimului Nicolas Maduro.

„Am continuat să arătăm corupția președintelui Maduro și a aliaților săi, iar acțiunea de azi asigură faptul că nu vor mai putea controla bunurile poporului din Venezuela”, a declarat John Bolton, consilierul american pentru Securitate Naţională, într-o conferință la Casa Albă.

Administrația de la Washington a cerut totodată armatei venezuelene să accepte transferul pașnic de putere.

Criza politică se accentuează în Venezuela după decizia de miercurea trecută a șefului Parlamentului, Juan Guaido, de se autoproclama președinte interimar, invocând un vid de putere.

Nicolas Maduro denunță o „lovitură de stat” orchestrată de Statele Unite, care l-au recunoscut imediat pe Guaido drept noul președinte al țării, la fel ca o mare parte a Europei și Americii Latine. Manifestațiile împotriva guvernului s-au soldat cu cel puțin 35 de morți într-o săptămână.