Administrația de la Washington a impus sancțiuni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA din Venezuela și a cerut armatei să accepte transferul pașnic de putere, a anunțat John Bolton, consilierul american pentru Securitate Naţională, citat de BBC și Reuters.

John BoltonFoto: Wikipedia

Sancțiunile impuse luni seară sunt cele mai dure impuse până acum împotriva președintelui Nicolas Maduro.

„Am continuat să arătăm corupția președintelui Maduro și a aliaților săi, iar acțiunea de azi asigură faptul că nu vor mai putea controla bunurile poporului din Venezuela”, a declarat John Bolton într-o conferință la Casa Albă.

Statele Unite, Canada și majoritatea statelor din America Latină și-au anunța susținerea pentru Juan Guaido, liderul opoziției, care s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei.

Oficialii americani au transmis că sancțiunile vor fi ridicate dacă Juan Guaido va fi recunoscut în funcția de președinte.

Venezuela se bazează în mare parte pe exporturile de petrol în Statele Unite, aproximativ 41% din cantitatea de petrol produsă fiind cumpărată de SUA.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Nicolas Maduro a declarat că Statele Unite promovează o lovitură de stat împotriva lui și a promis că va rămâne în funcție, fiind susținut de Rusia și China. Maduro a respins apelurile făcute de Statele Unite, Canada, statele din America Latină și din Uniunea Europeană pentru organizarea unor noi alegeri, potrivit Mediafax.