Venezuela a devalorizat luni moneda națională, bolivarul, cu 34,83%, pentru a se alinia la rata de schimb pe piața neagră, calificată însă recent drept criminală de președintele Nicolas Maduro, care se confruntă în prezent cu o gravă criză politică, scrie AFP.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/Xinhua

Prin introducerea unui nou sistem de schimb luni, rata a fost fixată la 3.200 bolivari pentru un dolar, apropiată de rata de 3.118,62 pe site-ul dolartoday.com, care servește drept referință pentru piața paralelă.

Cotațiile vor fi asigurate acum pe o platformă tehnologică gestionată de grupul privat Interbanex, cu autorizarea Băncii centrale, și care va servi ca intermediere cu băncile.

"Rata de curs (...) va fi definită de ofertă și de cerere", a afirmat Interbanex.

Acest anunț marchează o schimbare la 180 de grade, în condițiile în care guvernul socialist a impus un control strict al tranzacțiilor și valutelor din 2003, ceea ce complică accesul persoanelor fizice și al companiilor la dolari.

Aceștia recurg deci la piața neagră, unde un dolar este cotat uneori de 30 de ori mai scump decât rata oficială, în condițiile în care guvernul supraevalua artificial bolivarul.

Nicolas Maduro a calificat această piață neagră drept "criminală" iar în aprilie proprietarul unui site legat de această piață a fost arestat, fiind acuzat de "terorism financiar".

Experții recomandau de ani de zile stoparea controlului ratei de schimb pentru a putea lupta împotriva gravei crize economice care afectează țara, cu o inflație estimată de FMI în 2019 la 10.000.000% și de grave penurii de alimente și de medicamente.

Acest anunța intervine în condițiile în care criza politică se accentuează după decizia, miercurea trecută, a șefului Parlamentului Juan Guaido de se proclama președinte, invocând un vid de putere.

Nicolas Maduro denunță o "lovitură de stat" orchestrată de Statele Unite, care l-au recunoscut imediat pe Guaido drept noul președinte al țării, la fel ca o mare parte a Europei și Americii Latine. Manifestațiile împotriva guvernului s-au soldat cu cel puțin 35 de morți într-o săptămână.

Din august, de cânt președintele Maduro a lansat noi reforme împotriva crizei, care au implicat o devalorizare a bolivarului de 96%, moneda a mai pierdut încă 98,12% din valoarea sa.