Comisia Europeană a refuzat joi să-l recunoască explicit pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept liderul interimar al țării, și a cerut măsuri politice care să ducă la noi alegeri, transmite Reuters.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

”Suntem de partea forțelor democratice din țară”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei într-o conferință de presă.

Întrebată insistent de ce Uniunea Europeană nu l-a recunoscut până acum pe Guaido, purtătoarea de cuvânt a răspuns: Dorința noastră este să ne concentrăm pe ce se întâmplă în Venezuela ... sprijinim Adunarea Națională (al cărei lider este Guaido), am dori o procedură politică prin care să se ajungă la alegeri”.

O poziție precaută a avut și Germania pe acest subiect: ”Adunarea Națională, aleasă democratic, are un rol special de jucat în acest caz”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a salutat, joi, „curajul sutelor de mii de venezueleni care au ieșit în stradă pentru libertate”, în fața „alegerii ilegitime a lui Nicolas Maduro”. Într-un mesaj postat pe Twitter, Macron a afirmat că „Europa susține restaurarea democrației” în Venezuela.

Rusia a denunţat, joi, „ingerinţele străine distructive” în Venezuela, avertizând că acesta poate fi drumul către „o baie de sânge”.