Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, a respins criticile Bucureştiului privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor, afirmând că România, în calitatea de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, trebuie să aibă o poziţie "neutră".

Juliane Bogner-Strauß, ministrul Familiei din AustriaFoto: Flikr

Pentru o ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE, "ar fi normal să adopte poziţia unui coordonator onest şi să acţioneze cât mai neutru posibil", a declarat Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, conform unui comunicat citat de site-ul DiePresse.com.

România deţine Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019.

"Indexarea aduce mai multă corectitudine. În acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurări sociale. Toţi părinţii primesc acelaşi procentaj raportat la nivelul de trai şi toţi părinţii din UE, din Spaţiul economic european şi din Elveţia sunt trataţi egal", a argumentat Bogner-Strauss.

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat duminică seară, la Digi 24, că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din Austria este un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia în considerare să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

„Pentru unii chiar s-au mărit alocațiile, pentru cei din Suedia, iar pentru alții s-au redus în funcție de veniturile din țara respectivă. Este un caz clar de discriminare, pentru că românii care locuiesc în Austria plătesc impozite și taxe ca orice alt cetățean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luăm în considerare posibilitate să ne adresăm Curții Europene de Justiție pe această temă”, a afirmat Teodor Meleșcanu la Digi 24.

Întrebat dacă Guvernul României se va adresa CJUE, ministrul de Externe a răspuns afirmativ.

Referitor la situația din Austria, ministerul pentru românii de Pretutindeni a transmis, sâmbătă, că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din acest stat nu reflectă principiul egalității și nediscriminării. Ministrul Natalia Intotero a spus că va fi discutată situația la reuniunile din cadrul Președinției Consiliului UE.

La rândul lor, reprezentanții MAE consideră, potrivit unui comunicat de presă, că legea privind ajutarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, este o decizie care contravine legislației UE, și creează o situație discriminatorie, potrivit unui comunicat al instituției.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).