Armata SUA a informat joi că a efectuat un zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei, în baza Tratatului internațional „Cer Deschis”, pentru a-și reafirma angajamentul față de această țară după incidentul petrecut pe 25 noiembrie în largul Crimeei, când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene, scrie Reuters.

Nave ucrainene capturate de RusiaFoto: Captura video

„Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Marea Neagră, în apropierea de strâmtoarea Kerci, reprezintă o escaladare periculoasă dintr-o serie de acțiuni din ce în ce mai provocatoare și mai amenințătoare”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

„Statele Unite vor o relație mai bună cu Rusia, însă acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât acțiunile sale ilegale și destabilizatoare continuă în Ucraina și în alte părți”, a subliniat de asemenea Pentagonul.

Tot joi, oficiali americani au informat pentru CNN că Statele Unite au început pregătirile necesare pentru trimiterea unei nave de război în Marea Neagră, în contextul exercițiilor militare rusești din regiune și al tensiunilor provocate de sechestrarea navelor ucrainene.

La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher - cu 24 de marinari la bord au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în Strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei, amintește Agerpres. Marina ucraineană a calificat incidentul drept „act de agresiune”, declarând că a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin Strâmtoarea Kerci.

Tratatul „Cer Deschis”, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, a fost semnat până în prezent de 34 de state, inclusiv de SUA şi de Federaţia Rusă. Tratatul conferă părţilor dreptul de a efectua zboruri de observare a teritoriului statelor participante, stipulând totodată obligativitatea acordării permisului de survolare a propriului teritoriu, în condiţiile prevăzute de Tratat.

Citește și: