Statele Unite au început pregătirile necesare pentru trimiterea unei nave de război în Marea Neagră, o decizie care vine în contextul exercițiilor militare rusești din regiune și al tensiunilor provocate de sechestrarea unor nave ucrainene, de către forțele Moscovei, lângă Crimeea. Armata americană a cerut Departamentului de Stat să notifice Turcia privind posibila trimitere a unei nave de război în Marea Neagră, au declarat trei oficiali SUA pentru CNN.

USS Mount Whitney, nava de comanda a Flotei a 6-aFoto: US Navy

Aceste surse au spus că este vorba de un răspuns la acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Potrivit convenției de la Montreux, un tratat din 1936 privind trecerea navelor militare prin Bosfor și Dardanele, Statele Unite trebuie să notifice Turcia când navele sale trec prin aceste strâmtori, care leagă Mediterana de Marea Neagră. Conform tratatului, țările care nu sunt riverane la Marea Neagră trebuie să-i anunțe pe turci cu cel puțin 15 zile înainte.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că ”Statele Unite desfășoară activități conforme cu termenii Convenției de la Montreux. Nu vom comenta, totuși, despre corespondența noastră diplomatică cu guvernul Turciei”.

Doi dintre oficialii citați de CNN au declarat că notificarea a fost făcută pentru ca Marina să aibă posibilitatea de a trimite o navă de război în zonă, dar nu înseamnă neapărat că se va fi folosită această opțiune.

”Flota a 6-a a Statelor Unite este întotdeauna gata să răspundă unde este chemată”, a spus un reprezentant al flotei ce conduce operațiunile navale din regiune.