Democrații au câștigat controlul Camerei Reprezentanților și vor avea o majoritate confortabilă, arată ultimele date privind alegerile din SUA. Nancy Pelosi, cea care va deveni probabil președinta Camerei, a spus că democrații vor ține sub control instituțional administrația Trump. Republicanii și-au majorat, în schimb, controlul Senatului. În ciuda faptului că opoziția a câștigat teren, Trump a spus că scrutinul a fost un succes extraordinar.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

Sunt puse în joc 35 de locuri (din 100) în Senat și toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanților. Cum arată situația, în timp real:

  • Camera Reprezentanților: 222 democrați - 199 republicani
  • Senat: 51 republicani - 45 democrați. Republicanii păstrează controlul Senatului (estimări CNN)

LIVE TEXT:

10.04 Alegeri SUA 2018 Ce se întâmplă în cele două camere ale Congresului american

07.51Trump a felicitat-o pe Pelosi după ce democrații au obținut majoritatea în Camera Reprezentanților

7.32 Democrații câștigă în plus 26 de locuri în Camera Reprezentanților, în condițiile în care au nevoie de 23 pentru a avea majoritatea, transmite Reuters, citând estimările presei americane și ale DDHQ. Potrivit acestor estimări democrații au preluat 28 de mandate care aparțineau republicanilor, iar partidul lui Trump a câștigat în doar două circumscripții care aparțineau democraților.

7.25 Votanții din SUA au mers la urne pentru a decide 35 de locuri din cele 100 din Senatul american. Partidul Democrat are nevoie să câștige două locuri în plus pentru a prelua majoritatea de la republicani. Însă, potrivit estimărilor DDHQ, citate de Reuters, până acum, în patru circumscripții, republicanii au câștigat mandate care au aparținut până acum democraților: Indiana, North Dakota, MIssouri și Florida.

6:15 CNN estimează o victorie a Democraților la Congres

6:05 Casa Albă: „A fost o noapte bună pentru președintele Donald Trump”. Președintele Trump nu va susține însă o declarație în această zi.

Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a transmis că Administrația președintelui american Donald Trump este optimistă în ceea ce privește rezultatul alegerilor legislative parţiale şi regionale de marți, relatează CNN.

Sanders a lăudat victoriile mai multor candidați, printre care a lui Mike Braun în Indiana și a lui Andy Kerr, care a fost reales în Kentucky, menționând faptul că susținerea oferită de Donald Trump a făcut diferența în cadrul alegerilor. „Până acum a fost o noapte bună pentru președinte”, a declarat Sanders, adăugând că „mai urmează totuși multe ore”. „Suntem mulțumiți de ce avem până acum. Va fi totuși o noapte lungă, probabil și o dimineață”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

6:00 Niciun nativ american nu a mai făcut parte din Congres până acum. În acest an, alegătorii au ales doi. Democrații Debra Haaland din New Mexico și Sharice Davids din Kansas își vor reprezenta statele în cel de-al 116-lea Congres, potrivit Washington Post.

5:55 În Texas, senatorul republican Ted Cruz a fost reales după o luptă strânsă împotriva democratului Beto O'Rourke, un potențial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidențial din 2020, potrivit Mediafax.

5:35 Rashida Tlaib, prima femeie de origine palestiniană aleasă pentru Congresul SUA. Candidata democrată Rashida Tlaib a fost aleasă de votanții din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, fiind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcție, conform estimărilor NBC News.

5:30 Republicanii au câștigat cursa pentru Senat, potrivit CNN. Locuri 50 republicani -38 democrați

Republicanii au reușit să-și salveze majoritatea deținut în Senat, după victoriile candidaților republicani în alegerile din Texas, Indiana și Tennessee. În Indiana, republicanul Mike Braun, un om de afaceri susținut de Trump, l-a învins pe senatorul democrat Joe Donnelly, iar în Tennessee, candidate republicană Marsha Blackburn l-a învins pe fostul guvernator democrat Phil Bredesen.

5.25 Senatorul republican Ted Cruz și democratul Beto O'Rourke, un potențial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidențial din 2020, sunt aproape la egalitate în cursa pentru postul de reprezentat al Texasului în Congresul SUA, după numărarea a trei sferturi din voturi, potrivit NBC News, citat de Mediafax. Cruz are 49,8% din voturi, în timp ce contracandidatul său democrat are 49,6%, după numărarea a aproape trei sferturi din voturile exprimate în scrutinul din Texas.

4:55 NBC News estimează că democrații au 65% șanse să obțină majortatea în Camera Reprezentanților, potrivit Mediafax. Partidul Democrat are şanse 65% să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților, arată o proiecţie realizată de experţi ai postului de televiziune NBC News. Pentru a obține majoritatea în Camera Reprezentanților, democrații trebuie să câștige cel puțin 219 locuri, lucru care este considerat realizabil în contextul retragerii unor congresmeni republicani marcanți şi al existenţei unor candidaţi democraţi puternici.

4:50 Senatorul democrat Joe Donnelly a fost învins de contracandidatul său republican, Mike Braun, victoria republicanilor reducând șansele democraților de a obține majoritatea în Senat, potrivit estimărilor CBS News. Poziția lui Donnelly era considerată drept una foarte vulnerabilă încă dinainte de alegeri, având în vedere că alegătorii din statul Indiana au votat masiv pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, postul CBS estimează că senatorii democrați Kirsten Gillibrand (New York), Amy Klobuchar (Minnesota), și Tammy Baldwin (Wisconsin) au fost realeși.

4:45 Camera Reprezentanților, luptă foarte strânsă: 88 democrați - 87 republicani: Partidul democrat obține victoria în Virginia de Nord, Vermont și sudul Floridei

4:35 Camera Reprezentanților: Partidul Democrat obține victoria în Virginia de Nord. Candidata democrată Jennifer Wexton a fost aleasă, conform unor estimări realizate de presa americană, obținând victoria în fața candidatei republicane Barbara Comstock. Victoria candidatei reprezintă un câștig important pentru Democrați, având în vedere că regiunea a fost sub control Republican timp de aproximativ 40 de ani.

4:30 Senat: 44 locuri pentru republicani-38 locuri ocupate de democrați până acum. Democrații sunt pe cale să piardă. Democratul Joe Manchin pare să piardă în West Virginia în fața republicanului Patrick Morrissey, potrivit BBC.

4:25 Victorii pentru Partidul Democrat în Vermont și sudul Floridei. Bernie Sanders, fost candidat prezidențial în 2016, a câștigat al treilea mandat de senator din partea statului Vermont, în timp ce Donna Shalala a obținut victoria într-un district din Florida reprezentat până acum de republicani, potrivit sondajelor după închiderea urnelor, relatează CBS News.

Numărul votanților nu a fost centralizat de o singură autoritate electorală din Statele Unite, dar în Texas, New York sau Maryland, electorii și observatorii chestionați de AFP par să fie surprinși fluxul mare de cetățeni care vin la vot, în contextul în care alegerile la mijoc de mandat sunt de obicei marcate de absenteism ridicat.

Cel puțin 38 de milioane de electori au votat în avans, în persoană sau prin mail, cu 40% mai mult față de 2014, potrivit cifrelor centralizate de profesorul Michael McDonald de la Universitatea din Florida, multe state permițând exercitarea acestui tip de vot.

Democrații sunt dați ca favoriți de sondajele de opinie pentru Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar trebui să își mențină controlul în Senat.

O serie de senatorii democrați din mai multe state de pe Coasta de Est au obținut realegerea, conform unor estimări CBS. Printre cei realeși se numără Chris Murphy (Connecticut); Tom Carper (Delaware); Ben Cardin (Maryland); Elizabeth Warren (Massachusetts); Bob Casey (Pennsylvania); și Sheldon Whitehouse (Rhode Island).

Cursa pentru funcția de senator din partea de Vest, dintre senatorul democrat Joe Manchin și contracandidatul său republican, Patrick Morrisey, pare să încline în favoarea primului, transmite CBS.

Președintele Donald Trump a participat la evenimente de campanie în sprijinul lui Morrisey.

Citește și:Scrutin cu valoare de referendum pentru Trump

Astfel, la doi ani după seara de 8 noiembrie 2016 care l-a propulsat, spre surpriza generală, pe miliardarul din New York la Casa Albă, democrații speră să-și ia revanșa politică, cel puțin parțial, înainte de finalul mandatului.

Dacă democrații reușesc să câștige controlul în Cameră, aceștia ar putea lansa investigații cu privire la aspecte legate de declarațiile fiscale și posibilele conflicte de interese din adminstrația Trump, să i se opună în ceea ce privește politica privind imigrația, reducerile fiscale, potrivit Reuters.

De asemenea, dacă democraţii preiau majoritatea în Camera Reprezentanţilor, creşte probabilitatea lansării unei proceduri de destituire a lui Donald Trump, pentru că aceștia ar aceștia ar conduce comisiile parlamentare care ar putea apoi să investigheze în special suspiciunile legate de o înţelegere secretă între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia la prezidenţialele din 2016.

De amintit este și faptul că atacul de la sinagoga Pittsburgh a dat naștere unei dezbateri uriașe despre retorica lui Trump, punându-se în discuție dacă aceasta a încurajat teama față de imigranți și implicit acțiunile extremiste.

Alegerile parțiale de marți vor stabili ocupanții unei treimi din numărul locurilor din Senat, ocupanții tuturor locurilor din Camera Reprezentanților, dar și 36 de noi guvernatori. Astfel, se va hotărî cine va controla cele două camere ale Congresului până la viitoarele alegeri prezidenţiale din 3 noiembrie 2020.

Magnatul imobiliarelor, care și-a demarat campania prezidențială tratând imigranții mexicani ca ”violatori”, a optat din nou pentru un mesaj înfricoșător privind imigrația.

”Este o invazie”, a spus de câteva săptămâni încoace cu privire la migranții din America Centrală care traversează, în grup, Mexicul spre frontiera americană.

Democrații au făcut campanie pentru apărarea sistemului de sănătate, dar se bazează de asemenea și pe respingerea lui Donald Trump, mulți dintre ei descriindu-l ca un mincinos și catalizator al recentelor violențe de natură rasistă și antisemite.

Potrivit ultimului sondaj realizat de SSRS pentru CNN, Trump are motive să își facă griji în ceea ce privește votul femeilor: 62% dintre ele îi susțin pe democrați.

Citește și:Alegeri la jumătatea mandatului în SUA, o miză imensă pentru Donald Trump: Rezultat incert, ultimele sondaje indică faptul că democrații câștigă Camera, dar republicanii mențin controlul Senatului