​Democrații americani au devenit majoritari în Camera Reprezentanților după alegerile de marți, o lovitură pentru președintele Trump. Preluarea controlului camerei inferioare a Congresului pentru prima oară în ultimii opt ani, le va permite democraților să pună o stavilă în fața agendei prezidențiale. Pe de altă parte, însă, republicanii lui Trump își întăresc poziția majoritară din Senat, scrieBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Votul de marți a fost văzut ca un referendum pentru președinte, deși următoarele prezidențiale vor avea loc abia în 2020. Istoric vorbind, partidul care nu deține Casa Albă, obține scoruri bune la alegerile intermediare, iar acest scrutin nu a făcut excepție.

Liderul democrat Nancy Pelosi, care va deveni probabil președinte al Camerei Reprezentanților, o poziție pe care a mai deținut-o între 2007 și 2010, le-a spus suporterilor care o ovaționau: ”Mulțumesc, mâine va fi o nouă zi în America”. Trump, însă, a preferat să se concentreze pe rezultatul obținut în Senat, și a citat, pe Twitter, un comentator care îl lăuda.

Camera Reprezentanților

Democrații au convertit energia rezistenței liberale anti-Trump în câștiguri electorale solide la acest scrutin, primul vot național de când președintele a preluat puterea. Opoziția poate acum să demareze investigații privind administrația actuală și afacerile lui Trump.

De asemenea, ei vor putea să blocheze mai eficient planurile lui legislative, ceea ce înseamnă că - de exemplu - planul privind un zid la granița cu Mexicul nu va avea nicio șansă.

Femeile candidat au obținut rezultate deosebit de bune, acest ciclu electoral primind numele de Anul Femeilor.

Alexandria Ocasio-Cortez și Abby Finkenauer, ambele de 29 de ani, vor deveni cele mai tinere femei din istorie care ajuns în Camera Reprezentanților. Ilhan Olmar și Rashida Tlaib sunt primele femei musulmane, iar Debra Haaland prima femeie amerindiancă ce ajung în camera inferioară a Congresului. Toate sunt democrate.

Senatul

Republicanii își măresc majoritatea (până acum era la limită, 51-49) în camera superioară, în condițiile în care patru democrați își pierd locurile în favoarea unor republicani.

Cunoscutul senator republican Ted Cruz a reușit să reziste asaltului puternic al unui democrat, Beto O'Rourke, ce pare, altfel, că are un viitor deosebit în partidul democrat.

Democrații nu au avut prea multe șanse în bătălia de la Senat de la început, ei având de apărat la aceste alegeri 26 de mandate, față de doar 9 mandate republicane puse la bătaie.