Americanii sunt chemați la urne marți, la alegerile la mijloc de mandat (midterm elections), pentru a-și desemna reprezentanții în Congres într-un scrutin care arată mai mult a referendum cu privire la Donald Trump, care a divizat profund țara, relatează AFP. Democrații sunt dați favoriți în sondaje pentru a câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar trebui să își păstreze controlul în Senat. De asemenea, Trump ar trebui să își facă griji și cu privire la cum vor vota femeile, pentru că, potrivit unui sondaj, 62% dintre ele îi susțin pe democrați.

Alegeri SUAFoto: Agerpres/AP
  • Primele secții de votare s-au deschis la 6.00 (11.00 GMT) în mai multe state de pe Coasta de Est a Statelor Unite.  Astfel, de la această oră, alegătorii pot vota în Connecticut, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Virginia, dar și în Kentucky. 
  •  Alegerile parțiale de marți vor stabili ocupanții unei treimi din numărul locurilor din Senat, ocupanții tuturor locurilor din Camera Reprezentanților, dar și 36 de noi guvernatori. Astfel, se va stabili cine va controla cele două camere ale Congresului până la viitoarele alegeri prezidenţiale din 3 noiembrie 2020.
  • O eventuală victorie a democraților ar afecta situaţia preşedintelui Trump, care va avea dificultăţi în aplicarea politicilor sale şi în campania electorală premergătoare cursei pentru un nou mandat la Casa Albă.
  • Față de un scrutin pentru alegerea președintelui, unde rata de prezență la urne depășește 60%, în cazul alegerilor intermediare rata de participare este, în general, în jur de 40%.

La doi ani după seara de 8 noiembrie 2016 care l-a propulsat, spre surpriza generală, pe miliardarul din New York la Casa Albă, democrații speră să-și ia revanșa politică, cel puțin parțial, înainte de finalul mandatului.

Chiar dacă numele lui nu figurează pe nici un buletin de vot, Trump va fi în mintea tuturor, fie a partizanilor săi entuziaşti, fie a detractorilor săi feroce.

Președintele septuagenar a făcut campanie până în ultimul moment, dominând mulțimile cu sloganul ”Make America Great Again”.

”Securitatea și prosperitatea sunt în joc la acest scrutin”, a spus el luni seară la ultima sa întâlnire la Cap-Girardeau, Missouri, unde a fost însoțit de fiica sa Ivanka.

”Ceva se întâmplă și îmi aduce aminte de atmosfera de acum doi ani”, a spus, purtând aceeași faimoasă cravată roșie.

În joc sunt 435 de locuri în Camera Reprezentanților, o treime din Senat, dar și 36 de posturi de guvernatori.

- Sondaje favorabile democraților

Democrații sunt dați favoriți în sondaje pentru a câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar trebui să își păstreze controlul în Senat.

Dar incertitudinea este reală. Sondajele sunt prea strânse în 20 de circumscripții pentru a putea spune cu certitudine cine va fi câștigător, avertizează anchetele sociologice.

Ca un indiciu al marelui interes suscitat de aceste alegeri, peste 30 de milioane de buletine de vot au fost deja depuse luni în statele care permit votul anticipat sau prin procură, potrivit media americane.

Această cifră este net superioară celor circa 22 milioane înregistrate înainte de ziua votului în cadrul unei consultări electorale comparabile în 2014.

Alegerile la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în exerciţiu. La doi ani după sosirea lui Barack Obama la Casa Albă, democraţii au suferit o înfrângere usturătoare, plătind îndeosebi pentru dezbaterile aprinse privind reforma din sistemul de sănătate.

Dar pierderea controlului în Camera Reprezentanţilor, în pofida cifrelor excelente din economia americană, ar fi o înfrângere personală pentru Donald Trump, atât timp cât a făcut din această consultare electorală un test privind popularitatea sa.

- Invazia migranților

Magnatul imobiliarelor, care și-a demarat campania prezidențială tratând imigranții mexicani ca ”violatori”, a optat din nou pentru un mesaj anxiogen privind imigrația.

”Este o invazie”, a spus de câteva săptămâni încoace cu privire la migranții din America Centrală care traversează, în grup, Mexicul spre frontiera americană.

Democrații au făcut campanie pentru apărarea sistemului de sănătate. Dar se bazează de asemenea și pe respingerea lui Donald Trump, mulți dintre ei descriindu-l ca un mincinos și catalizator al recentelor violențe de natură rasistă și antisemite.

Potrivit ultimului sondaj realizat de SSRS pentru CNN, Trump are motive să își facă griji în ceea ce privește votul femeilor: 62% dintre ele îi susțin pe democrați.

Părând că anticipează o posibilă înfrângere în Casa Reprezentanților, el a afirmat în zilele recente că s-a concentrat în principal pe Senat.

Harta electorală din Senat joacă, în acest an, în favoarea republicanilor: reînnoirea unei treimi vizează anul acesta în mare parte statele conservatoare.

- Camera Reprezentanților, reînnoită

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților sunt în joc. Republicanii dispun în prezent de o majoritate confortabilă (236-193, cu șase locuri vacante). Pentru a prelua controlul asupra camerei inferioare a Congresului american, democrații trebuie să câștige 23 de locuri suplimentare, iar victoria le este la îndemână, chiar dacă circa 30 de scrutine sunt foarte strânse, potrivit sondajelor. Noii aleși își vor începe mandatul de doi ani de la începutul lui ianuarie 2019.

- O treime din Senat în joc

În Senat, care e alcătuit din 100 de aleși (doi pentru fiecare stat), o treime dintre mandate sunt reînnoite la fiecare doi ani, iar anul acesta 35 de locuri sunt în joc. Republicanii au o majoritate strânsă (51-49). Însă harta electorală a camerei superioare este mult mai defavorabilă democraților, întrucât aceștia trebuie să își apere 26 de locuri - iar șase dintre acestea sunt amenințate - față de doar nouă republicanii. Senatorii sunt aleși pentru șase ani și își vor începe de asemenea mandatul la începutul lui ianuarie.

- Scrutine locale

Practic, toate legislativele locale (Camera și Senatul fiecărui stat), guvernatorii a 36 de state din 50, precum și numeroase alte funcții (de primari, judecători locali, șerifi...) sunt reînnoite la acest scrutin. Alegătorii se vor pronunța de asemenea asupra unei multitudini de inițiative locale.

- Un vot asupra lui Trump

Deși numele lui Donald Trump nu figurează pe buletinele de vot, mulți americani văd aceste alegeri drept un referendum asupra președintelui. Conștient de pericol, Trump a pornit un tur de forță pentru a-și mobiliza alegătorii, cu mitinguri electorale în opt state în mai puțin de o săptămână (Florida, Ohio, Georgia, Indiana, Missouri, Montana, Tennessee și Virginia de Vest).

Dacă democrații vor obține majoritatea în Camera Reprezentanților, probabilitatea de a lansa o procedură de destituire ("impeachment") împotriva lui Donald Trump crește foarte mult. Ei ar conduce asltfel comisiile parlamentare care ar putea ancheta, îndeosebi, suspiciunile privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016 sau acuzațiile de evaziune fiscală la adresa lui Trump.

Totodată, dacă democrații reușesc să preia și controlul asupra Senatului, atunci toate numirile pe care Trump le-ar putea face la Curtea Supremă, în sistemul judiciar federal sau pentru funcțiile executive din cadrul Administrației ar putea fi blocate. Senatul are ultimul cuvânt în privința acestor nominalizări prezidențiale.

Iar șansele ca partidul președintelui să scape de o sancțiune din partea electoratului în aceste alegeri sunt foarte mici, o situație destul de obșnuită în istoria Statelor Unite. Alegătorii americani tind să limiteze la "midterms" numărul celor care reprezintă partidul prezidenţial în Congres. Uneori este un fel de auto-corecţie, alegătorii dorind să se asigure că puterea executivă şi cea legislativă nu sunt controlate de un singur partid şi obligându-i totodată pe politicieni să accepte compromisuri. Dar alteori, votul reprezintă și o sancțiune pentru politicile celui de la Casa Albă.