Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut ”adevărul” în cazul dispariției jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și a spus că se teme că astfel de dispariții se vor întâmpla mai des și că vor deveni ”noua normalitate”, scrieBBC.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Potrivit BBC, Guterres a spus că ”trebuie să cerem puternic adevărul, să fie clar”.

”Trebuie să știm exact ce s-a întâmplat și trebuie să știm exact cine este responsabil și, desigur, când vedem multiplicarea unei astfel de situații mă gândesc că trebuie să găsimt o cale în care responsabilitatea este de asemenea cerută”, a mai spus șeful Națiunilor Unite.

”Trebuie să spun că sunt îngrijorat cu privire la această aparentă nouă normalitate. Pentru că acest tip de incident se multiplică și este absolut esențial să ne asigurăm că comunitatea internațională spune clar că acest lucru nu este ceva ce se poate întâmpla”, a adăugat Antonio Guterres.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Munchin, a spus că Washington ”caută informații” și că vrea să înțeleagă realitatea.

”Ne exprimăm îngrijorarea pentru domnul Khashoggi și familia sa”, a spus Munchin.

Cu toate acestea, el tot are în plan să participe la o conferință despre investiții în Riad pe 23 octombrie.

Khashoggi, un critic al guvernului saudit, a dispărut pe 2 octombrie după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Ministrul saudit de Interne a spus că acuzaţiile cu privire la ordinele de a-l ucide pe Khashoggi sunt ”minciuni nefondate” care vizează guvernul.

Riad ”ține la tradițiile sale de a respecta convențiile și regulile internaționale”, a spus prințul Abdel Aziz Ben Saud Ben Nayef.

De asemenea, o delegație din Arabia Saudită a ajuns în Turcia ca parte a investigației dispariției jurnalistului.

Citește și: