O televiziune turcă a difuzat miercuri imagini surprinse de camerele de supraveghere care arată intrarea în consulatul saudit din Istanbul a ziaristului Jamal Khashoggi și a echipei suspectate de dispariția sa, scrie AFP.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

Khashoggi, un ziarist saudit critic al puterii de la Ryad și care scria în special pentru Washington Post, a venit la Istanbul în 2 octombrie, pentru demersuri administrative legate de căsătoria sa.

Potrivit poliției turce, acesta nu a mai ieșit niciodată, dar Ryadul susține contrariul.

Cotidianul The Guardian notează că în ziua dispariției ziaristului, camerele de securitate au fost înlăturate de la consulatul saudit din Istanbul iar personalului turc i s-a transmis să își ia liber, după cum susțin autoritățile turce.

O captură de ecran cu imaginile camerelor de supraveghere care îl arată pe acesta intrând în consulat fusese deja difuzată de presă, dar televiziunea turcă 24 TV este prima care difuzează întreaga înregistrare.

În primele imagini, un bărbat prezentat ca fiind Khashoggi intră în consulat la ora 13,14. Un microbuz negru este văzut parcat în apropiere.

Imaginile următoare arată o mașină intrând în consulat și ieșind la ora 15,08, potrivit 24 TV, pentru a se îndrepta către consulatul din apropiere.

Potrivit redactorului șef al cotidianului Aksam, Murat Kelkitlioglu, care a fost invitat la 24 TV la prezentarea acestor imagini, este "sigur" că Khashoggi a fost transportat cu acest microbuz, mort sau viu.

Surse turcești, citând ancheta în curs, au afirmat în weekend că primele elemente indică faptul că Khashoggi a fost asasinat în incinta consulatului. Dar o parte a presei turce a evocat marți posibilitatea ca ziaristul să fi fost răpit și dus în Arabia Saudită.

Poliția turcă a scris sâmbătă că un grup de 15 saudiți a venit și a plecat de la Istanbul și de la consulat în ziua dispariției ziaristului.

24 TV a difuzat de asemenea imagini în care spune că se văd membri acestui grup sosind la aeroportul din Istanbul și apoi la hotelul unde au fost cazați. Potrivit televiziunii, au părăsit hotelul dimineața pentru a merge la consulat și au revenit seara.

Cotidianul pro-guvernamental Sabah a scris marți că două avioane private au venit din Arabia Saudită la Istanbul în acea zi și că persoanele aflate la bord aveau camere rezervate în hoteluri apropiate de consulat.

Niciuna dintre aceste persoane nu a petrecut noaptea la hotel.

Cotidianul publică miercuri numele, vârsta și fotografiile celor 15 bărbați prezentați drept "echipa de asasini" trimisă de Ryad.

Numele unuia dintre aceste persoane, Salah Muhammed Al-Tubaigy, corespunde cu cel al unui locotenent-colonel al departamentului saudit de medicină legală.

Cotidianul citat adaugă că nicio "bucată de corp" nu a apărut la trecerea valizelor prin scannerele aeroportului.

Autoritățile turce au obținut marți autorizația de percheziționare a consulatului saudit, dar acest lucru nu a avut încă loc.