SUA, Franţa şi Regatul Unit au transmis sâmbătă celorlalte 12 ţări partenere din cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind Siria, care se referă la problemele politice, umanitare şi legate de armamentul chimic şi propune un nou mecanism de anchetă privind utilizarea acestor arme, afirmă surse diplomatice, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Negocierile asupra textului, elaborat de Franța, trebuie să înceapă luni, potrivit acelorași surse. Încă nu a fost avansată nicio eventuală dată pentru vot, Parisul dorește să ofere timp pentru o "negociere reală", potrivit unei surse diplomatice.

Aceasta este prima dată când a fost propus Consiliului de Securitate un text care reunește aspectele chimice, umanitare și politice ale conflictului care durează de mai bine de șapte ani.

În domeniul chimic, textul, obținut de AFP, "condamnă în termenii cei mai puternici toate acțiunile în care se recurge la arme chimice în Siria, în special atacul din 7 aprilie la Douma". Rezoluția propune crearea "unui mecanism independent" de anchetă și atribuire a responsabilităților "bazate pe principiile imparțialității și profesionalismului".

În cele din urmă, textul invită Siria să coopereze pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

În domeniul ajutorului umanitar, textul începe prin a solicita stabilirea unui "acord de încetare a focului", iar tuturor statelor membre să-și folosească influența pentru punerea sa în aplicare. Draftul de rezoluție "solicită acces umanitar nerestricționat" peste tot în Siria și posibilitatea "de a efectua evacuări medicale în funcție de nevoi și situații de urgență".

În ceea ce privește chestiunea politică, proiectul ”impune autorităților siriene să se angajeze în negocieri intersiriene de bună-credință, într-o manieră constructivă și fără condiții prealabile”, în conformitate cu discuțiile de la Geneva de pe 3 martie.

Proiectul de rezoluție solicită secretarului general ONU, Antonio Guterres, să prezinte un raport privind punerea sa în aplicare la 15 zile după adoptarea sa.

Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezoluţie propus sâmbătă de Rusia,care condamna Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedentă asupra unor ţinte din Siria. Doar China și Bolivia au votat în favoarea Rusiei, Peru, în timp ce Kazakhstan, Etiopia și Guineea Ecuatorială s-au abținut, iar opt țări au votat împotrivă.

Occidentul avertizează cu noi acțiuni împotriva Sirieidacă vor exista dovezi că unele dintre depozitele de arme chimice au rezistat loviturilor de precizie, iar regimul de la Damasc va continua atacurile chimice, după ce vineri spre sâmbătă Statele Unite, Franţa şi Marea Britanieau lansat peste 100 rachete de croazieră împotriva Siriei,pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de un atac chimic in Douma, care a ucis cel puţin 60 de persoane.