Peste 130 de persoane ar fi putut fi expuse agentului Noviciok, din cauza căruia fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, sunt în comă, potrivit declarațiilor oferite de premierul britanic, Theresa May, citată deThe Guardian.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

"Serghei și Iulia Skripal se află în spital, în stare critică. Din păcate, la sfârșitul săptămânii trecute, medicii au anunțat că starea acestora este puțin probabil să se schimbe în viitorul apropiat și că este posibil să nu se recupereze niciodată complet", a spus May.

"Acest lucru arată natura absolut barbară a acestui act și pericolele cu care s-ar fi putut confrunta sute de cetățeni nevinovați din Salisbury", a mai adăugat premierul.

Theresa May a declarat că mai mult de 130 de persoane din Salisbury ar fi putut fi expuse acestui agent neurotoxic și promite acțiuni care să protejeze securitatea națională și sănătatea cetățenilor.

Peste 50 de persoane au fost deja examinate în spitale, inclusiv ofițerul de poliție Nick Bailey - care a fost externat săptămâna trecută și care a declarat că viața sa probabil nu va mai fi niciodată aceeași, după ce soția lui a fost expusă agentului Noviciok.

Inspectorii din cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au început investigațiile la locul atacului, însă oficialii spun că ar putea dura două sau trei săptămâni până la finalizarea testelor de laborator ale probelor.

Citește și:

Val de expulzări în Dosarul Skripal: Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata. Ambasada Rusiei: Manifestarea nebuniei publice colective/ SUA conduce riposta occidentală împotriva Moscovei și anunță expulzarea a 60 de spioni ruși

Cazul Skripal: Ambasadorul rus i-a scris polițistului contaminat cu agetul neorotoxic

Cazul Skripal: Capacitatea mentală a fostului spion rus ar putea fi compromisă dupa atacul cu neurotoxină

Singura persoană cunoscută care a murit din cauza agentului Noviciok, cercetătorul rus Andrei Zheleznyakov / Timp de 6 ani, s-a luptat cu ciroză, hepatită toxică, leziuni nervoase și epilepsie

Un cercetator rus contrazice Kremlinul si explica, in presa de stat, cum a fost dezvoltat Novociok in URSS / Ce argument are pentru neimplicarea Rusiei: Toate persoanele implicate sunt in viata