Înainte că fostul spion rus Serghei Skripal și fiica să, Iulia, să se prăbușească pe o banca într-un parc din Salisbury pe 4 martie, singură persoană confirmată că ar mai fi suferit efectele agentului neurotoxic Noviciok a fost un om de știință sovietic, care se ocupă de arme chimice, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noviciok, un agent care afectează sistemul nervos, cauzează o varietate de simptome: micșorarea pupilelor, apariția problemelor digestive, salivare în exces, lăcrimare, spasme musculare și, ulterior, încetarea bătăilor inimii. Simptomele apar în 30 de secunde sau în maxim 2 minute după inhalare.

"Înaintea ochilor mi-au apărut cercuri roșîi și portocalii. Urechile îmi țiuiau și mi-am ținut respirația. Am avut un sentiment de frică, că și cum ceva era pe cale să se întâmple", le-a declarat Andrei Zheleznyakov reporterilor de la ziarul Novoye Vremya, în prezent dispărut, descriindu-le accidentul de laborator care l-a expus la gazul care, în cele din urmă, l-a ucis.

În 1992, în anul în care a fost publicat interviul, gazul iritant îi distrusese sistemul nervos central. În mai puțîn de un an, era mort, după ce s-a luptat cu ciroză, hepatită toxică, leziuni nervoase și epilepsie.

Andrei Zheleznyakov a murit în 1993, că urmare a unui atac vascular cerebral ce a apărut în timp ce mânca cină singur - divorțat și fără copii, în mare parte nemulțumit de indiferență superiorilor săi și a jurnaliștilor.

Cum s-a intoxicat Zheleznyakov / KGB a cerut doctorului să declare că a mâncat cârnați stricați

Zheleznyakov lucra în laborator într-o dimineață fierbinte de mai, când un ventilator s-a defectat și a eliberat o cantitate mică de Noviciok-5 în aer. Unul dintre colegii săi l-a sfătuit să bea un ceai, pe care l-a vomitat imediat. I-a fost administrat un antidot, care l-a ajutat pe moment, și a fost trimis acasă. A reușit să ajungă până la Piață Ilici, unde o biserica "a început să strălucească și apoi s-a făcut bucăți" - după cum povestea acesta. A leșinat și a fost dus la spital, unde oficialii KGB au obligat un medic să semneze un acord în care se spunea că Zheleznyakov a mâncat cârnați stricați.

Agenția de știri RIA Novosti din Rusia a realizat un interviu cu un laborant din cadrul Institutul de cercetări de stat pentru chimie și tehnologii organice GNIIOKhT, care a confirmat că Uniunea Sovietică a dezvoltat agenți Noviciok. Programul avea doar un nume diferit. Kremlinul a dezmințit existența acestui program.

Lev Fedorov, un activist civil care a documentat programul armelor chimice sovietice, dar și victimele acestuia, a declarat că un alt om de știință, LA Lipasov, a murit "în încercarea de a îmbunătăți tipurile moderne de arme chimice".

Însă Federov a murit în 2017, iar The Guardian nu l-a putut identifica pe Lipasov sau alte victime de la institutul care producea agenții Noviciok.

Alte posibile victime

Altă posibilă victima este Ivan Kivelidi - care a fost ucis, împreună cu secretarul sau, printr-o otrăvire misterioasă în 1995 - și un polițist sovietic, Vladimir Petrenko, care a fost otrăvit în 1982 - când s-a oferit voluntar pentru a testa un nou costum de protecție.

Guvernul sovietic și apoi cel rus s-au asigurat de confortul lui Zheleznyakov în ultimii ani. Acesta a primit câteva mii de ruble în fiecare luna din partea guvernului și își petrecea timpul sculptând măști și figurine din lemn în studioul unui prieten.

Moartea să a însemnat sfârșitul a două generații care au lucrat la programul sovietic de arme chimice. Tatăl lui Zheleznyakov, Nikolsi, a fost șeful adjunct al industriei chimice a Uniunii Sovietice.

Andrei Zheleznyakov a servit în armata sovietică în anii '60, după care a lucrat la Institutul de cercetări de stat pentru chimie și tehnologii organice GNIIOKhT din Moscova.