Londra a fost lovita in noaptea de sambata spre duminica de un nou atentat terorist, in plin centru al capitalei britanice: o camioneta a intrat in plin in trecatorii de pe London Bridge. Din masina au coborat trei barbati, care au inceput sa injunghie oamenii. Cei trei atacatori au fost impuscati mortal de fortele de ordine dupa cateva minute. Politia a anuntat ca 7 oameni si-au pierdut viata in atac, iar potrivit Serviciului de Ambulanta din Londra, 48 de raniti au fost transportati la spital, 21 dintre ei fiind in stare grava. Un martor ocular a declarat pentru BBC ca atacatorii au strigat "asta este in numele lui Allah. Incidentele au loc cu doar 4 zile inaintea alegerilor generale din Marea Britanie. Atentatul nu a fost inca revendicat, insa ministrul britanic de Interne a declarat ca autorii sunt, cel mai probabil, teroristi islamisti radicali.

HotNews.roFoto: Hotnews

-------------------

Iata mai jos desfasurarea LIVE TEXT a atacului din Londra:

20:55: Un francez a fost ucis în atentatul de la Londra, iar alti sapte sunt spitalizaţi, a anuntat duminică, la Tunis, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

20: 50: Premierul canadian Justin Trudeau a anuntat duminica faptul că un canadian a fost ucis in atentatul terorist de la Londra.

20:00: Un civil a fost ranit de catre cei opt politisti care au tras 50 de gloante catre cei trei atacatori de la London Bridge.

19:33: Un angajat al unui fast-food din Barking Road, martor al perchezitiilor efectuate de politistii britanici, a povestit pentru Guardian ca in unul dintre apartamentele vizate de anchetatori ar locui si doi romani.

18:55: Primul-ministru Theresa May a mers la Kings College Hospital (Londra de Sud), unde sunt internate 14 dintre victimele atacului de la London Bridge, relateaza News.ro, citand The Associated Press.

18:19:Politia britanica face perchezitii la o noua adresa din East Ham, intr-un cartier din estul Londrei.

18:03:21 dintre persoanele ranite in atacul din Londra se afla in stare critica, informeaza Serviciul National de Sanatate din Anglia.

15:16:Politia a arestat 12 persoanein Barking in legatura cu atacul de noaptea trecuta.

14:53: Politistii britanici perchezitioneaza duminica apartamentului unuia dintre cei 3 autori ai atacului impuscati mortal noaptea trecuta de fortele de ordine. (Sky News)

14:21: Premierul britanic Theresa May a avertizat, duminica, la cateva ore dupa atacul de la Londra, ca lumea se confrunta cu "o noua tendinta" in ceea ce priveste terorismul si a criticat gigantii internetului pe motiv ca tolereaza propaganda jihadista, relateaza The Mirror.

13:24: Autorii atentatului de la Londra sunt cel mai probabil teroristi islamisti radicali, a declarat duminica ministrul de Interne al Marii Britanii, Amber Rudd, citat de Reuters.

12:58: Theresa May: Campania electorala, intrerupta duminica dimineata, va fi reluata luni, iar alegerile vor avea loc joi, 8 iunie, asa cum era programat.

12:43: Vladimir Putin condamna atacul de la Londra si transmite "condoleante profunde" poporului britanic.

12:23: Familia regala britanica transmite compasiunea sa victimelor atentatului.

12:06: Klaus Iohannis condamna atacul de la Londra: "Compasiune din toata inima fata de toti cei afectati."

11:40: Bilantul a urcat la 7 morti.

11:12: Cei 3 teroristi care au coborat din camioneta alba si au inceput sa injunghie oameni pe strada la intamplare au fost impuscati mortal de fortele de ordine la 8 minute dupa ce s-a cerut interventia Politiei in zona London Bridge.

11:07: Politia a confirmat ca cei 3 atacatori au fost impuscati mortal de fortele de ordine si a anuntat ca acestia purtau veste explozibile, de tipul celor folosite de obicei in atacuri sinucigase, care erau insa false, potrivit The Mirror.

10:42: Un politist britanic a fost injunghiat in fata noaptea trecuta, cel mai probabil de unul dintre suspectii pentru comiterea atacului, impuscat mai tarziu mortal de fortele de ordine, in timp ce se grabea sa ajute victimele atentatului.

10:25: Unul dintre raniti este in stare critica, potrivit primarului Londrei, Sadiq Khan.

10:09: Primarul Londrei, Sadiq Khan: Alegerile nu pot fi amanate dupa atac.

9:23: Angela Merkel, prima reactie dupa atacul terorist: Germania este alaturi de Marea Britanie. (AFP)

9:18: Masuri de securitate sporite duminica la Londra, numarul politistilor a fost suplimentat -primarul Sadiq Khan. (Reuters)

9:14: Cel putin doi cetateni francezi raniti in atac, dintre care unul grav. (Reuters)

9:02: Campania electorala pentru alegerile din 8 iunie a fost suspendata. Britanicii cer, pe retelele de socializare, amanarea alegerilor.

8:40: Bilantul a crescut la 6 morti si 48 de raniti.

8:30: 6 oameni si-au pierdut viata in atac, potrivit Politiei. De asemenea, 30 de raniti au fost transportati la spital, a anuntat Serviciul de Ambulanta din Londra.

5:00 Politia londoneza nu este sigura ca toti militantii implicati in atac au fost neutralizati, anunta Sky News.

"Nu au putut sa ne confirme ca la acest stagiu toti teroristii au fost neutralizati. Asa ca trebuie sa ramanem la sfatul initial pe care l-au dat publicului, 'Fugi, ascunde-te, anunta'", a relatat reporterul Sky.

Un purtator de cuvant al politiei, contactat de Reuters, a refuzat sa comenteze informatia.

4:31 Presedintele francez Emmanuel Macron: "In fata acestei noi tragedii, Franta este mai mult ca niciodata alaturi de Marea Britanie. Gandurile mele se indreapta spre victime si spre rudele lor"

4.19: Citeste aici cronologia atacurilor teroriste care au zguduit Londra sambata noapte

4.17: Prima imagine cu un presupus terorist doborat de politie

4:07 Un editor The Sun scrie pe Twiiter ca exploziile sunt controlate si monitorizate de politie (The Guardian)

3:58 Reporterul Daily Telegraph Harry Yorke a scris pe Twitter ca a auzit o explozie "de patru cinci ori mai puternica decat exploziile anterioare" (BBC).

3:44 BBC a prezentat fotografii cu posibilii atacatori de la Londra care au fost impuscati de politisti, unul dintre ei avea cutii metalice legate de corp (Reuters)

3:37 BBC anunta ca circa 20 de oameni sunt tratati la Andaz Hotel

3:33 The Sun, care are birourile pe London Bridge Street, anunta ca au fost auzite doua explozii, la ora 3.23 am si 1.25 am. O a treia explozie a fost auzita la ora 3.28 am. Au fost explozii controlate de politie - The Sun

3:21 Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a declarat, pentru Digi 24, ca "deocamdata nu exista date privind identitatea victimelor". Ambasada a luat legatura cu ministerul britanic de Externe, a precizat acesta.

3.16: The Sun anunta ca doi atacatori ar fi fost ucisi de politie, alti trei fiind in libertate

3.15: The Sun anunta 7 morti in urma atacurilor. Cifra nu e confirmata oficial

3.05: "Asta e pentru Allah!", ar fi strigat un atacator (BBC)

2.58: Politia britanica: incidentele sunt "atacuri teoriste" (BBC)

2.55: Politia anunta ca incidentul de la Vauxhall (o injunghiere) nu are legatura cu cele doua atacuri teroriste (duba care a intrat in pietoni pe London Bridge si injunghierile din Borough Market)

2:44 Sky News a difuzat o declaratie a premierului Theresa May, care afirma ca incidentele din Londra sunt tratate ca "potentiale acte teroriste" / Liderul opozitiei laburiste Jerermy Corbyn califica atacul drept "brutal si socant"

2.36: Donald Trump face apel la Justitie pe Twitter sa aprobe interdictia de intrare in SUA a cetatenilor din mai multe tari musulmane

2.34: Martori citati de Reuters: Camioneta i-a lovit din spate pe trecatorii aflati pe trotuarul London Bridge

2.26: Pe Twitter a devenit viral un scurt clip care infatiseaza un barbat cu barba si haine specific musulmane care confrunta cativa politisti inarmati. Nu putem verifica autenticitatea imaginilor

2.22: Un bodyguard relateaza pentru BBC ca a vazut trei atacatori injunghiind patru victime in zona Borough Market

2:17 Statia Vauxhall a fost redeschisa, anunta autoritatea pentru transport, citata de Reuters

2:16 Surse din politie citate de The Telegraph anunta cel putin doua victime in zona London Bridge

2:07 Sfatul politiei catre londonezii aflati in zona incidentelor: RUN / HIDE / TELL (Fugi / ascunde-te / anunta)

2.06: Cel putin doi oameni injunghiati intr-un bar de langa London Bridge - CNN

2:01 Politia cere oamenilor aflati in zona incidentelor din Vauxhall, London Bridge si Borough Market sa caute adapost si sa se indeparteze de scena atacurilor

1.53: Politisti aflati in zona sudica a London Bridge au declarat pentru BBC ca exista cel putin o victima

1.52: Incidentul de pe London Bridge este "posibil atac terorist: (BBC)

1.50: BREAKING: Un al treilea incident are loc chiar acum in Vauxhall (sudul Londrei), politia intervine (BBC)

1.48: Politia confirma ca au existat persoane injunghiate in Borough Market si ca politistii au tras focuri de arma in zona (The Guardian)

1.46: Nu avem o estimare a victimelor pana la aceasta ora. De asemenea, oficialii britanici nu au dat detalii despre soferul camionetei

1.38: Cei trei suspecti cautati de politie ar putea fi inarmati - Reuters

1.36: Premierul britanic Theresa May e in contact cu oficialii, presedintele SUA Donald Trump a fost informat despre incident - Reuters

1.33: Politia cauta 3 suspecti - BBC News

1.30: E oficial: au existat doua incidente separate. Camioneta care a intrat in trecatori pe London Bridge si oameni injunghiati la Borough Market (Reuters)

1:23 Politia londoneza anunta, pe Twitter, ca, pe langa London Bridge, politistii intervin intr-un al doilea incident la Borough Market, fara a oferi detalii suplimentare (The Guardian)

1:20 Imagini cu zeci de oameni evacuati de pe London Bridge

1.14: Imagini VIDEO cu politia care intra intr-un bar din zona, toti consumatorii se culca la pamant:

1.11: Un londonez anunta ca timpul de raspuns al ambulantei a fost de 2 minute: in timp ce oamenii fugeau de pe London Bridge, ambulantele soseau in mare viteza

1.10: BBC si SkyNews (via Reuters) anunta ca martori vorbesc despre multiple focuri de arma in centrul Londrei

1.06: Primele detalii despre incident: Reporterul BBC Holly Jones, care se afla pe podul London Bridge la momentul atacului, a relatat cum a avut loc: camioneta era condusa de un sofer si avea o viteza de circa 50 mile/ora (circa 80 km/ora). Camioneta a iesit de pe carosabil si a intrat in zona pietonala, unde a lovit trecatorii. Circa cinci oameni au fost tratati de ambulantele sosite imediat. Camioneta circula dinspre centrul Londrei.

1.02: Soferul camionetei a fost arestat si incatusat - BBC

1.01: London Bridge - o artera turistica majora din Londra - a fost inchis.

00:59 The Telegraph vorbeste despre 15-20 de oameni raniti si despre informatii potrivit careia o persoana a intrat intr-un restaurant si a injunghiat doua persoane

00:57 Martori oculari au declarat pentru Reuters ca au vazut trei persoane care par sa fi avut gatul taiat

00.55: Cel putin trei raniti in urma unor injunghieri - Reuters

00.53: Politia britanica a deplasat forte impresionante la fata locului (BBC, Reuters). Politia le cere londonezilor sa evite zona London Bridge

Imagini filmate pe London Bridge la putin timp dupa incident: