Situatia din Ucraina este extrem de incordata miercuri, dupa ce ieri a avut loc prima ofensiva a armatei ucrainene impotriva separatistilor pro-rusi din sud-estul tarii. Sase vehicule blindate, avand arborat steagul Rusiei pe vehicululul din fruntea coloanei, au intrat in orasul Slaviansk, estul Ucrainei, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, cel putin 20 de separatisti au preluat controlul cladirii primariei din Donetsk. Potrivit purtatorului de cuvant al primariei, barbatii erau inarmati dar nu au avut cereri speciale, in afara de revendicarea privind organizarea unui referendum. Insurgenti separatisti ocupa din 6 aprilie sediul administratiei regionale din Donetsk, al carui control l-au preluat in timpul manifestatiilor, inainte de a proclama o "republica suverana a Donetsk.

  • Urmareste LIVE TEXT principalele evenimente din Ucraina

23:30 Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie, ar putea sosi in regiunea Donetk, in estul Ucrainei, pe 20 aprilie, cu ocazia sarbatorilor de Pasti, a declarat o sursa din cadrul Ambasadei Poloniei in Ucraina, citata de agentia rusa Regnum.

23.15 Potrivit contului de Twitter al EuroMaidan (@Euromaidan PR), cateva sute de insurgenti au incercat sa ia cu asalt, miercuri seara, o baza militara din Mariupol, oras din provincia estica Donetsk. Acestia au inconjurat baza militara, cerand arme. Fortele armate ucrainene au tras focuri in aer timp de circa 20 de minute. Potrivit sursei citate, separatistii nu au primit arme si s-au retras. O persoane a fost spitalizata, avand o rana impuscata.

23.00 Washington "pregateste in mod activ" noi sanctiuni impotriva Moscovei

Casa Alba a mai anuntat miercuri ca Statele Unite "pregatesc in mod activ" noi sanctiuni impotriva Rusiei, ca raspuns la actiunile acesteia in Ucraina, transmite AFP.

22.00 Casa Alba cere Ucrainei sa continue sa restabileasca ordinea, cu masura si responsabilitate

Casa Alba a afirmat miercuri ca a fost adecvat ca guvernul ucrainean sa ia masuri pentru restabilirea legii si a ordinii si a cerut autoritatilor de la Kiev sa continue sa faca acest lucru intr-un mod cumpatat si responsabil, transmite Reuters.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, le-a spus reporterilor aflati la bordul Air Force One ca executivul ucrainean a raspuns cu "admirabila retinere" la actiunile destabilizatoare ale separatistilor inarmati din estul tarii.

Serviciul ucrainean de securitate ancheteaza penal o banca ruseasca pentru "finantarea terorismului" in Ucraina

20.30 Sapte tari mediteraneene cer Rusiei sa "respecte ordinea internationala"

Sapte tari mediteraneene, intre care Franta si Spania, au facut apel miercuri la "evitarea unei escaladari" a violentelor in Ucraina si au cerut Rusiei sa "respecte ordinea internationala", in cursul unei reuniuni informale a sefilor diplomatiilor acestor state, desfasurata la Alicante, in sudul Spaniei.

"Situatia in Ucraina este grava", a subliniat ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, adaugand ca un "efort trebuie facut pentru a se ajunge la o dezescaladare" in aceasta tara, citeaza AFP.

18:15 Militarii unei coloane ucrainene blocate de manifestanti pro-rusi la Kramatorsk, in estul Ucrainei, au inceput miercuri sa depuna armele inainte de a face cale intoarsa, au constatat jurnalistii AFP aflati la fata locului.

Militarii isi demontau chiulasele armelor, care erau stranse de un barbat intr-o uniforma fara insemne si care s-a prezentat drept un reprezentant al gruparilor armate pro-ruse active in zona. Militarii ucraineni urma sa plece din zona, in urma unui acord incheiat intre cele doua parti.

18.00: John McCain: Raspunsul occidentului la actiunea Rusiei in Ucraina este "rizibil"

17:30 Ministerul ucrainean de Externe afirma, intr-un comunicat publicat de Ambasada Kievului la Bucuresti, ca Rusia a trecut la "faza a doua a razboiului" cu Ucraina, demarand "o operatiune sub acoperire in estul tarii".

Si acum, modelul este acelasi, acuza diplomatia ucraineana: in primul rand, amplasarea de militari profesionisti si mercenari pe teritoriul Ucrainei. Al doilea pas - racolarea cu bani a liderilor radicali locali si a elementelor criminale, care sunt prezentati drept "forte pro-ruse". Al treilea elemente este prezentarea acestor tulburari ca fiind revolte populare.

Ministerul ucrainean afirma ca acesti activisti nu sunt ucraineni, ci "mercenari rusi profesionisti" ale caror figuri au fost recunoscute in Crimeea si chiar in timpul razboiului cu Georgia din 2008.

16.15: Ministerul Apararii din Ucraina confirma ca sase vehicule blindate au fost confiscate de fortele pro-ruse miercuri.

16.00: Purtatorul de cuvant al contra-spionajului de la Kiev: In estul Ucrainei actioneaza aceiasi agenti rusi care au fost si in Crimeea.

Rusia ar putea da in judecata SUA la Organizatia Mondiala a Comertului din cauza sanctiunilor

14.41: PIB-ul Rusiei a scazut in primul trimestru din 2014 cu 0.5% fata de trimestrul precedent, anunta ministrul Economiei, care spune ca printre cauzele scaderii se numara si consecintele geopolitice ale situatiei din Crimeea si Ucraina (AFP)

14.30: NATO intareste apararea aeriana, maritima si terestra in tari din Europa Centrala si de Est, precum Polonia si tarile Baltice, ca reactie la evolutia crizei din Ucraina, a anuntat secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Vom avea mai multe avioane in spatiul aerian, mai multe nave pe mare, iar pregatirea fortelor terestre va fi consolidata", a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor de 28 de state membre, la Bruxelles.

13.58: Ministrul Apararii din Ucraina s-a deplasat in Est.

13.54: Ministerul rus de Externe spune ca Franta face "acuzatii gratuite". Parisul spusese ieri ca toata responsabilitatea pentru situatia din Ucraina revine Rusiei (AFP)

13.49: Parlamentul din Transnistria a votat unanim pentru unirea cu Rusia. O cerere in acest sens ii va fi adresata lui Vladimir Putin, scrie Publika.md

13.30: Gen (r) Wesley Clark, fost comandant al trupelor NATO si actual consilier al premierului Victor Ponta, spune ca SUA trebuie sa furnizeze armatei ucrainene ajutor non-letal (veste antiglont, ochelari speciali etc)

13.22: Imagini VIDEO cu blindatele care defileaza in orasul Slaviansk cu steagul Rusiei:

Ora 13.13: Mircea Geoana a vorbit despre miza Rusiei in acest conflict: Scopul politic principal al Rusiei este federalizarea Ucrainei

Ora 13.09: Parlamentul rus a votat o lege care faciliteaza acordarea cetateniei ruse pentru straini, informeaza Itar Tass. Reamintim ca protejarea cetatenilor rusi din zonele "fierbinti" reprezinta unul din argumentele implicarii Federatiei Ruse in conflicte de pe teritoriul statelor ex-sovietice

Marile orase din estul Ucrainei unde exista tensiuni (aprilie 2014)

Marile orase din estul Ucrainei unde exista tensiuni (aprilie 2014)

Foto: Google Maps

Ora 12.55: Fotografi Reuters: Cel putin trei dintre blindatele cu care au intrat fortele pro-ruse in Slaviansk fusesera sub controlul armatei ucrainene in Kramatorsk miercuri dimineata. Un soldat care se afla de partea separatistilor in Slaviansk spune ca el si alti soldati faceau parte din unitatea de trupe paramilitare a Ucrainei si sustine ca "nu puteam trage in poporul nostru".

Ora 12.20 Kievul sustine ca doi militari ucraineni au fost capturati de barbati inarmati.

Ora 12.05: Serviciile speciale ucrainene: gruparile armate pro-ruse au ordin de a "trage pentru a ucide".

"Conversatiile interceptate intre sabotorii rusi arata ca actiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiterii de informatii militare ruse care dau ordine cinice de a trage pentru a ucide militari ucraineni", a declarat serviciul de presa al SBU, intr-un comunicat.

Ora 12.00: Premierul Arseni Iatseniuk, inainte de consiliul de ministri de la Geneva: Rusia construieste un nou "zid al Berlinului" in Europa si vrea sa revina la razboiul rece. Iatseniuk a cerut Rusiei sa nu mai "exporte terorism".

-------------

Agentia Interfax Ucraina a afirmat ca este vorba despre blindate care participa la "operatiunea antiterorista" lansata de Guvernul proeuropean de la Kiev impotriva separatistilor, care au intrat in localitate si ar fi fost blocate apoi de manifestanti prorusi. Ministerul ucrainean al Apararii, contactat de AFP, a declarat ca "niciun vehicul blindat al armatei nu a fost confiscat pe teritoriul ucrainean" si a trimis pentru informatii la Ministerul de Interne, care a refuzat sa comenteze, citeaza Mediafax.

Barbatii instalati in blindate vazuti de fotograful AFP purtau uniforme similare fara insemne, dar cu bareta ordinului Sfantului Gheorghe in portocaliu si negru, ordin onorific al fortelor armate ruse. Ei erau echipati cu arme de razboi si multi purtau cagule negre.

Potrivit Associated Press, o parte dintre soldatii aflati pe blindate au declarat ca sunt soldati ucraineni care au trecut in tabara separatistilor.