NATO isi va intari apararea aeriana, maritima si terestra in tari din Europa Centrala si de Est ca reactie la evolutia crizei din Ucraina, a anuntat miercuri secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen. El a dat detalii despre desfasurarea de forte in zona baltica si in zona Mediterana, dar nu a amintit nimic despre viitoare operatiuni NATO in Romania sau Marea Neagra. Intr-o declaratie ulterioara pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, a spus ca "pachetul de masuri operationale adoptate astazi de Consiliul Nord Atlantic acopera Romania, precum si toate celelalte tari ale Aliantei. Aceste masuri vor intari securitatea Romaniei in toate cele trei domenii : aerian, maritim si terestru".

Anders Fogh RasmussenFoto: Hotnews

"Solutia politica e singura cale de rezolvare a situatiei, iar decizia de astazi sint legate de apararea statelor membre", a spus Rasmussen, citat de site-ul NATO.

"NATO sustine pe deplin conferinta de la Geneva (joi vor discuta SUA, UE, Rusia si Ucraina - n.red.) pentru gasirea unei solutii politice care indeplineste aspiratiile democratice ale intregului popor ucrainean si respecta suveranitatea si integritatea Ucrainei. Cerem Rusiei sa fie parte a acestei solutii, sa inceteze destabilizarea Ucrainei, sa-si retraga trupele de la granita si sa spuna clar ca nu sustine actiunile violente ale militiilor separatiste pro-ruse", a spus Rasmussen.

Secretarul general NATO a dat cateva detalii despre viitoarele operatiuni NATO in statele din Europa Centrala si de Est: "Vom avea mai multe avioane in aer, mai multe nave in apa si mai multe trupe pe uscat. Avioane de supraveghere vor zbura deasupra regiunii Baltice, nave aliate vor fi amplasate in Marea Baltica, Mediterana de Est si in alte zone, conform necesitatilor... Planurile noastre de aparare vor fi revizuite si consolidate", a spus Rasmussen.

Astfel de masuri, ale caror detalii operationale nu au fost dezvaluite, sunt inainte de toate destinate sa asigure tarile estice: statele baltice, Polonia si Romania. Ultimele doua tari nu inceteaza sa ceara o mai mare fermitate a occidentalilor in fata Rusiei.

"Aceste tari exprima o ingrijorare din ce in ce mai mare observand ca aceasta criza se agraveaza din ora in ora in estul Ucrainei", a precizat un diplomat, dupa reuniunea ambasadorilor de miercuri dimineata, la sediul Aliantei atlantice din Bruxelles.

Aceste state se tem de o contagiune a tulburarilor din Ucraina in tari cu puternice minoritati rusofone, precum statele baltice sau, mai la sud, in jurul Marii Negre.

NATO, neavand nici arme si nici echipamente, cu exceptia a cateva avioane Awacs, se bazeaza pe mijloacele suplimentare furnizate de statele membre. Franta ar putea trimite, incepand din mai, patru avioane Rafale in cadrul misiunii de politie aeriana in tarile baltice, potrivit unei surse militare. Marea Britanie, Germania si Danemarca si-au oferit si ele serviciile.

Considerat drept "bratul armat" al Occidentalilor, NATO detine o slaba marja de manevra in criza actuala, avand in vedere ca Ucraina nu este stat membru. "NATO are putine mijloace pentru a rezolva criza, dar, daca nu face nimic, aceasta ar putea sa-i agraveze consecintele", apreciaza Ian Bond, expert la Center for European Reform.

"Peisajul securitar din Europa devine din ce in ce mai periculos daca NATO nu face nimic pentru a evita dezmembrarea unei tari cu 45 de milioane de locuitori si care are granita comuna cu patru membri ai Aliantei", a avertizat acesta.

UPDATE Chestionata de HotNews.ro specific despre Romania, purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, a subliniat ca Alianta isi va intensifica zborurile avioanelor de supraveghere AWACS deasupra tarii.

"In acelasi timp, vor fi intensificate zborurile de supraveghere AWACS deasupra Romaniei si Poloniei. Dupa cum a declarat Secretarul General NATO, <>", a spus Oana Lungescu.

"NATO ramine vigilenta si va lua toate masurile necesare in urmoatoarele saptamini si luni pentru a asigura apararea Romaniei si a tuturor tarilor aliate", a completat ea, pentru HotNews.ro.