​​Argentina este pe buzele tuturor in aceste zile, dupa ce noul Suveran Pontif a fost desemnat cardinalul Jorge Mario Bergoglio. Dar cel de-al 266-lea papa din istoria Bisericii Catolice, primul non-european in ultimii 1.200 de ani, nu este singurul motiv de mandrie pentru tara sud-americana. Un editorialist al publicatiei "The Daily Beast" reaminteste faptul ca viitoarea regina a Olandei este argentinianca, in timp ce doboratorul de recorduri din fotbalul profesionist, Lionel Messi, cel mai bun jucator al momentului, este nascut si el pe taram argentinian. In ciuda problemelor economice majore si a prabusirii monedei nationale, "Argentina are un an foarte, foarte important!", exclama ziaristul.

O tara in sarbatoareFoto: Agerpres

"Economia sa poate ca e falita, insa tara cunoscuta pentru Evita si fripturile uriase exporta in aceste zile o serie de bunuri impresionante", afirma publicatia.

Daca exista cumva un trend, atunci lucrurile ar putea sa se indrepte pentru Argentina, o tara despre care se afirma ca este ravasita de inflatia galopanta, neachitarea obligatiilor fiscale si o moneda aflata in cadere libera.

Bucurie la Buenos Aires dupa anuntarea noului Papa (13 martie)

Bucurie la Buenos Aires dupa anuntarea noului Papa (13 martie)

Foto: Agerpres

Miercuri, cardinalii stransi la Vatican l-au ales ca Papa pe argentinianul Jorge Mario Bergoglio. Acesta si-a ales ca nume de Suvern Pontif Francisc I, el fiind primul sud-american si primul iezuit care devine Papa. Bergoglio este totodata si primul Suveran Pontif non-european in ultimii 1.200 de ani. "Acest lucru il face sa fie cel mai faimos argentinian de la Eva Peron incoace", scrie ziaristul.

De altfel, posturile de televiziune au difuzat materiale in care locuitorii capitalei Buenos Aires si ai altor mari orase au iesit pe strazi pentru a sarbatori alegerea cardinalului Bergoglio in fruntea Bisericii Catolice. Argentinienii au cantat, au dansat si au fluturat steaguri nationale, exprimandu-si satisfactia pentru alegerea inaltului prelat argentinian. "Argentina are nevoie de acest tip de renastere spirituala", a declarat una dintre femeile care luau parte la manifestatiile de strada.

"Der Spiegel" a relatat ca in fata catedralei Metropolitana mii de argentinieni au sarbatorit alegerea noului Papa, multi dintre ei purtand tricouri cu sloganul "Am venit de la capatul pamantului" (parafraza la cuvintele rostite de Bergoglio de la Balconul Central, dupa ce a fost prezentat multimii stranse in Piata Sfantul Petru din Vatican). Unii corespondenti de presa au vorbit despre "fervoarea patriotica" care i-a insufletit pe argentinieni dupa aflarea numelui noului Papa.

Alegerea noului Papa a venit la cateva saptamani dupa ce Regina Beatrix a Olandei a anuntat ca va abdica in luna aprilie, in favoarea fiului sau cel mare, printul Willem-Alexander. Beatrix a fost incoronata pe 30 aprilie 1980, implicandu-se activ in activitatile politice si sociale ale tarii si bucurandu-se de o larga popularitate. Willem-Alexander, in varsta 45 de ani, va deveni primul rege dupa Willem al III-lea, care a murit in 1890. Cand el va fi incoronat Rege, sotia sa, argentinianca Máxima Zorreguieta Cerruti, va deveni Regina consoarta. Printesa Maxima a Olandei este nascuta in urma cu 41 de ani, la Buenos Aires.

In sfarsit, "The Daily Beast" il include in galeria argentinenilor faimosi in acest moment si pe Lionel Messi, considerat cel mai bun jucator de fotbal din lume. In ianuarie, argentinianul in varsta de 25 de ani a devenit primul fotbalist din istorie care a castigat al patrulea trofeu "Ballon d'Or". Messi, care a inscris 91 de goluri in anul 2012 pentru clubul sau si pentru echipa nationala, i-a devansat astfel pe ceilalti jucatori care au castigat titlul de trei ori: olandezii Cruyff (71, 73, 74) si Van Basten (88, 89, 92) si francezul Platini (83, 84, 95), actualul presedinte al UEFA.

Distinctia i-a fost acordata la doar o luna dupa ce clubul la care activeaza, FC Barcelona, i-a oferit un nou contract pe cinci ani, in valoare de 104 milioane de dolari, cel mai mare din istoria fotbalului profesionist. Publicatia aminteste ca Messi este nascut in Rosario, un oras in centrul Argentinei, localitatea de bastina a altui argentinian faimos, Che Guevara.

"Anul Argentinei" pare umbrit insa de cateva lucruri negative. Duminica si luni, in cadrul unui referendum,

Lionel Messi

Lionel Messi

Foto: Facebook

locuitorii Insulelor Falkland au votat cu o majoritate covarsitoare (98,8%) in favoarea mentinerii arhipelagului sub tutela britanica, respingand inca o data pretentiile teritoriale ale argentinienilor (citeste aici mai multe despre aceasta disputa). Presedintele tarii sud-americane, Cristina Fernández de Kirchner, a fost acuzata de coruptie si hartuirea presei, in timp ce politicile sale populiste continua sa erodeze increderea consumatorilor si sa sufoce investitiile straine.

Publicatia "Der Spiegl" scria de altfel ca, cu doar o zi inainte de alegerea Papei, in jurul catedralei impunatoare din capitala argentiniana a avut loc un protest impotriva taierilor bugetare pentru scolile de stat din oras. Demonstrantii erau nemultumiti ca scolile private, multe dintre ele patronate de Biserica Catolica, urmau sa primeasca mai multi bani ca parte a unei reforme in educatie.

In plus, economia argentiniana nu arata deloc bine, desi indicele Merval al bursei din Buenos Aires a crescut dupa vestea alegerii noului Papa.

Cu toate acestea, noteaza publicatia, "cetatenii argentinieni raman la fel de plini de farmec si de optimisti ca intotdeauna". Motivul ar fi compozitia culturala unica a tarii latine, asa cum afirma Alan Faena, un dezvoltator imobiliar ce este considerat un pop icon in Argentina."Tara a atins un anumit nivel de maturitate si noi suntem pregatiti sa mergem peste granite si sa ne amestecam cu restul lumii. Nu spun ca mergem sa cucerim, dar suntem cu siguranta gata sa aratam ceea ce putem face. Sudul este noul Nord!", a declarat el.

* "The Daily Beast" este un site de informatii si opinii infiintat de Tina Brown, fost editor al publicatiilor Vanity Fair si The New Yorker. In 2010, "The Daily Beast" a fuzionat cu "Newsweek".