Noul Papa este argentinianul Jorge Mario Bergoglio potrivit anuntului facut de la Balconul Central. El si-a ales ca nume de Suvern Pontif Francisc I, iar multmiea stransa in Piata Sfantul Petru a scandat "Francesco" in urma anuntului. Potrivit AFP, este primul sud-american si primul iezuit care devine papa. "Cardinalii au cautat noul papa la capatul lumii", a spus el de la Balconul Central. Ulterior, a indemnat credinciosii sa se roage pentru Benedict al XVI-lea, apoi a cerut un moment de reculegere: "Rugati-va pentru mine si dati-mi binecuvantarea voastra".

Noul Papa ales: FranciscFoto: Captura YouTube

El a binecuvantat orasul si lumea si "toti barbatii si femeile de buna credinta". De asemenea, a indemnat la "fraternitate" in sanul Bisericii.

Nascut in 1936 in Buenos Aires, Bergoglio a fost arhiepiscop de Buenos Aires din 1998. A fost numit cardinal in 2001.

Un fum alb a iesit miercuri seara din cosul Capelei Sixtine, semnificand faptul ca Biserica Catolica are un nou papa.

Clopotele Basilicii Sfantul Petru au inceput sa rasune, confirmand alegerea celui de-al 266-lea papa din istoria Bisericii Catolice, dupa demisia istorica a lui Benedict al XVI-lea.

Potrivit Reuters, decizia a venit mai devreme decat era asteptat, dupa al cincilea scrutin.

Pentru a-i cunoaste numele, a trebuit sa se astepte circa o ora ca noul sef al Bisericii Catolice sa accepte desemnarea, sa-si aleaga un nume, inainte ca protodiaconul, cardinalul freancez Jean-Louis Tauran, sa anunte oficial "habemus papam", dupa care noul papa va iesi la balconul Basilicii Sfantul Petru.