Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit luni după-amiaza creatorilor documentarului „20 de zile în Mariupol”, care a adus duminică Ucrainei primul Premiu Oscar din istoria sa, relatează Ukraîinska Pravda.

Presedintele Volodimir Zelenski la un memorial al soldatilor ucraineni cazuti in luptaFoto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Profimedia

Liderul de la Kiev a declarat într-o postare publicată pe rețelele de socializare că premiul „face posibil să vorbim cu voce tare despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei” și că „ne amintim și nu vom uita niciodată nicio zi a acestui război, fiecare zi a Mariupolului, a apărătorilor săi”.

„Ne amintim de toți cei care au luptat pentru oraș. Ne amintim și trebuie să îi eliberăm din captivitatea rusă pe toți apărătorii Mariupolului și [uzinei] Azovstal care sunt încă ținuți în condiții inumane”, a declarat președintele ucrainean.

El le-a mulțumit totodată jurnaliștilor din întreaga lume care relatează adevărul despre lupta dusă de Ucraina.

„Mulțumesc tuturor celor care răspândesc adevărul despre acest război, despre curajul poporului nostru și despre durerea poporului nostru. Adevărul învinge totul. Și le mulțumesc tuturor celor din lume care ne-au susținut statul, poporul nostru încă din primele zile al acestui război”, a mai transmis el.

Documentarul „20 de zile în Mariupol” a fost creat de regizorul Mstîslav Cernov, fotograful Yevhen Maloletka și producătorul Vasîlisa Stepanenko. După începerea invaziei ruse pe 24 februarie 2022 ei au rămas în Mariupol și au înregistrat începutul distrugerii orașului de către forțele de invazie.

Mesajul regizorului „20 de zile în Mariupol” după ce documentarul a primit Premiul Oscar

„20 de zile în Mariupol” a fost desemnat la ediția de duminică a galei Premiilor Oscar cel mai bun film documentar din 2023 în condițiile în care a fost lansat în cinematografe la începutul anului trecut.

„Îmi doresc să nu fi făcut niciodată acest film”, a spus pe scenă, într-un discurs emoţionat, regizorul Mstîslav Cernov. „Îmi doresc să schimb premiul pentru 'Rusia nu a atacat niciodată Ucraina'. Cinema-ul creează amintirile şi amintirile fac istoria”, a mai spus el.

„Aş renunţa la toată recunoaşterea pentru ca Rusia să nu ucidă zeci de mii de compatrioţi ai mei ucraineni. Îmi doresc ca ei să elibereze toţi ostaticii, toţi soldaţii care îşi protejează pământurile, toţi civilii care se află acum în închisorile lor. Dar nu pot schimba istoria, nu pot schimba trecutul”, a mai afirmat acesta.

„20 de zile în Mariupol” câștigase anterior Premiul BAFTA, echivalentul cinematografiei britanice pentru Oscaruri, pentru cel mai bun documentar din 2023.