Foarte mediatizatul arheolog egiptean Zahi Hawass, care poartă mereu o pălărie asemănătoare celei purtate de protagonistul francizei cinematografice „Indiana Jones”, a anunţat miercuri lansarea unui documentar despre Cleopatra în aceeaşi zi în care Netflix difuzează un film similar, care a stârnit însă furia egiptenilor, informează AFP și Agerpres.

Arheologul și fost ministru egiptean al Antichităților, Zahi HawassFoto: Amr Nabil / AP / Profimedia

Documentarul de o oră şi jumătate este descris pe canalul de YouTube al regizorului său, Curtis Ryan Woodside, ca fiind o producţie ce relatează istoria „adevăratei Cleopatra”, în contextul în care producătorii de la Netflix au ales ca renumita regină egipteană să fie jucată de o actriţă de culoare, stârnind de mai multe săptămâni reacţii virulente în Egipt.

„Era Cleopatra de culoare? Mai întâi, nu am nimic împotriva persoanelor de culoare, dar expun faptele: priviţi aceste regine macedonene, niciuna nu era de culoare”, a declarat Zahi Hawass în acel documentar.

Ministrul egiptean pentru Antichităţi s-a pronunţat şi el în acest caz, dând asigurări că regina Cleopatra avea „pielea albă şi trăsături elenistice”.

Reţelele de socializare şi mass-media egiptene s-au inflamat imediat după difuzarea unui trailer al filmului „Queen Cleopatra”, produs de Jada Pinkett Smith pentru Netflix şi prezentat ca fiind o producţie „bazată pe reconstituiri şi mărturii ale unor experţi”.

O petiţie online, intitulată „Opriţi documentarul despre Cleopatra făcut de Neflix, pentru falsificare istorică”, a adunat deja peste 40.000 de semnături.

Şi, într-o ţară în care anumite voci cer interzicerea Netflix pentru difuzarea de conţinuturi considerate ofensatoare faţă de Egipt sau faţă de „valorile sale familiale”, deputata Saboura al-Sayyed a cerut, încă o dată, Parlamentului din Cairo să interzică această platformă de streaming.

În mod regulat, în Egipt, internauţi şi comentatori denunţă anumite campanii, în principal iniţiate de grupări şi asociaţii afroamericane, ce revendică o origine de culoare şi africană a civilizaţiei faraonice.

Cleopatra a făcut parte din dinastia macedoneană Lagida, provenită din generalul Ptolemeu I, devenit rege al Egiptului în urma împărţirii imperiului lui Alexandru cel Mare.

Deşi legenda spune că regina născută în jurul anului 69 î.e.n. era de o mare frumuseţe, aspectul ei fizic şi culoarea pielii sale rămân în mare parte supuse interpretării.

În 2009, un documentar BBC afirma că renumita regină egipteană avea sânge african, însă acea producţie nu a stârnit pasiuni atât de mari.