Un serial documentar produs de Netflix care o prezintă pe regina Cleopatra a VII-a ca fiind o femeie de origine africană de culoare a stârnit controverse în Egipt, notează BBC.

Intrepretarea reginei Cleopatra de către o actriță de culoare într-un documentar Netflix stârnește controverseFoto: DreamsTime

Un avocat a depus o plângere care acuză că doscumentarul Netflix „African Queens: Queen Cleopatra” încălcă legile care reglementează audiovizualul mass-media și că urmărește să „șteargă identitatea egipteană".

Producătorul executiv al documentarului care va avea premiera pe 10 mai este Jada Pinkett Smith, soția actorului Will Smith.

Un arheolog de top a insistat că Cleopatra avea „pielea deschisă, nu era neagră".

Ce spune Adele James despre documentarul Reginei Cleopatra

Dar producătorul a spus că „moștenirea ei este foarte dezbătută", iar actrița care o interpretează pe Cleopatra le-a spus criticilor: „Dacă nu vă place distribuția, nu vă uitați la serial".

Noul documentar din seria „Regine Africane” prezintă viața Cleopatrei a VII-a, regina Egiptului antic, care a fascinat istoricii și nu numai, care este interpretată în serial de tânăra actriță de culoare Adele James.

Adele James a reclamat că a primit comentarii răutăcioase care includeau insulte rasiste.

Cine a fost Cleopatra, regina care a fascinat istoria

Cleopatra s-a născut în orașul egiptean Alexandria în anul 69 î.Hr. și a devenit ultima regină a unei dinastii de limbă greacă fondată de generalul lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu.

Ea i-a succedat tatălui său, Ptolemeu al XII-lea, în 51 î.Hr. și a domnit până la moartea sa, în 30 î.Hr. Ulterior, Egiptul a căzut sub dominația romană.

Identitatea mamei Cleopatrei nu este cunoscută, iar istoricii spun că este posibil ca ea, sau orice alt strămoș de sex feminin, să fi fost o egipteancă autohtonă sau din altă parte a Africii.

„Nu auzim prea des povești despre regine de culoare”

Tudum a relatat în februarie că alegerea de a o distribui pe Adele James, o actriță britanică de culoare, în rolul Cleopatrei în documentar a fost „o acceptare a dezbaterii de secole asupra rasei conducătoare".

„Nu vedem și nu auzim prea des povești despre regine de culoare, iar acest lucru a fost foarte important pentru mine, ca și pentru fiica mea și doar pentru comunitatea mea, să poată cunoaște aceste povești, pentru că sunt tone de ele!", a declarat Jada Pinkett Smith, actrița americană care a fost producător executiv și narator.

După lansarea trailerului săptămâna trecută, mulți egipteni au condamnat întruchiparea Cleopatrei.

Fostul ministru egiptean al Antichităților, Zahi Hawass, a declarat că documentarul falsifică istoria menționând că „Cleopatra era de orgine greacă, ceea ce înseamnă că avea pielea deschisă, nu neagră", potrivit Greek City Times.

Hawass a comentat că serialul documentar a stârnit reacții negative atât în Grecia, cât și Egipt din cauza reprezentării reginei Ptolemeilor cu pielea neagră, spună că „Este complet fals".

„Netflix încearcă să provoace confuzie prin răspândirea unor întâmplări false și înșelătoare, potrivit cărora originea civilizației egiptene este neagră", a adăugat el și a cerut egiptenilor să ia atitudine împotriva gigantului de streaming. (sursă foto ilustrativă © Ekaterina Pereslavtseva | Dreamstime.com)