Cleopatra avea „pielea albă şi trăsături elenistice”, a declarat joi Ministerul egiptean pentru Antichităţi, după ce Netflix a anunţat lansarea în curând a unei docu-ficţiuni în care o actriţă de culoare joacă rolul celebrei regine, informează AFP și Agerpes.

Intrepretarea reginei Cleopatra de către o actriță de culoare într-un documentar Netflix stârnește controverseFoto: DreamsTime

Documentarul Queen Cleopatra, produs de Jada Pinkett Smith şi prezentat ca fiind „bazat pe reconstituiri şi mărturii ale experţilor”, va fi lansat pe 10 mai pe platformă de streaming.

Trailerul susţine că docu-ficţiunea urmăreşte viaţa ultimei regine a Egiptului antic, „în luptă pentru a-şi apăra tronul, familia şi opera”, însă chiar înainte de lansare, producţia a stârnit controverse aprinse în Egipt.

Numeroşi internauţi au văzut în Queen Cleopatra o rescriere a istoriei, iar o petiţie online, intitulată „Opriţi documentarul despre Cleopatra de pe Netflix pentru falsificare istorică”, a adunat peste 85.000 de semnături înainte de a fi ștearsă fără explicații de platforma petition.org.

De asemenea, într-o ţară în care unele voci cer în mod constant interzicerea Netflix pentru conţinuturi considerate ofensatoare pentru Egipt şi pentru „valorile sale familiale”, deputata Saboura al-Sayyed a cerut din nou parlamentului interzicerea platformei.

Mesajul Egiptului pentru Netflix: Experții sunt de acord în ceea ce o privește pe Cleopatra

Joi, Ministerul pentru antichităţi a emis un lung comunicat citând numeroşi experţi, toţi fiind categorici: Cleopatra avea „pielea albă şi trăsături elenistice”, au concluzionat toţi.

„Basoreliefurile şi statuile reprezentând-o pe Cleopatra sunt cea mai bună dovadă în acest sens”, a precizat Ministerul în textul său, care invocă în sprijinul afirmaţiilor sale tetradrahme şi statui din marmură care o reprezintă pe Cleopatra cu trăsături europene.

Pentru arheologul Mustafa Waziri, preşedintele Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, reprezentarea reginei drept o femeie de culoare nu este altceva decât o „falsificare a istoriei egiptene”.

În mod constant în Egipt internauţii şi comentatorii denunţă campaniile, în principal ale unor grupuri afro-americane, care revendică originea civilizaţiei egiptene.

Cleopatra aparţinea dinastiei macedonene a Lagizilor, urmaşa generalului Ptolemeu, care a devenit rege al Egiptului atunci când Alexandru cel Mare a împărţit imperiul. Deşi legenda spune că regina, născută în jurul anului 69 î.Hr., era o femeie frumoasă, înfăţişarea şi culoarea pielii sale rămân în continuare un subiect controversat.

Netflix a oprit comentariile pe Youtube la trailerul pentru documentar din cauza criticilor puternice la adresa acestuia.