Netflix a crescut numărul rolurilor principale acordate femeilor și asiaticilor în serialele și filmele sale, însă alte comunități rămân în continuare subreprezentate, afirmă un studiu comandat de compania de streaming și realizat de Universitatea Californiei de Sud, relatează Reuters.

Actorii din „Wednesday”, serialul Familia Addams filmat in RomaniaFoto: Image Press Agency / dpa USA / Profimedia Images

Netflix a comandat studiul în contextul în care unele minorități din Statele Unite critică lipsa de progrese înregistrate în reprezentarea lor, în pofida eforturilor depuse de Hollywood în ultimii ani în acest sens.

Studiul a analizat filmele și serialele difuzate de platforma americană de streaming între 2018 și 2021 pe baza sexului și rasei/etniei actorilor din ele, precum și a reprezentării unor persoane din comunitatea LGBT sau care suferă de o dizabilitate.

Rezultatele publicate joi arată că Netflix oferă mai multe oportunități femeilor pentru rolurile sale principale, rolurile de regizori și posturi în departamentele de creație.

Însă el a constatat de asemenea că producțiile platformei de streaming încă duc lipsa unei reprezentări semnificative a persoanelor cu dizabilități, a rolurilor pentru fete și femei de culoare sau a unor povești „echilibrate din punct de vedere a genului”.

Studiul subliniază că doar 1,1% din toate personajele serialelor și filmelor Netflix sunt prezentate ca având o dizabilitate, în pofida faptului că 27% din populația Statelor Unite se identifică cu o astfel de afecțiune.

Tot mai mulți actori asiatici în serialele și filmele Netflix

Studiul a constatat de asemenea o lipsă a progreselor în ceea ce privește alegerea unor actori hispanici în filmele Netflix, aceștia având o pondere de doar 5,8% în rolurile principale, comparativ cu 17,1% în cazul persoanelor de culoare, și 9,4% pentru asiatici.

În Statele Unite hispanicii reprezintă 12% din populația totală, studiul mai scoțând în evidență că doar 1,9% din scenariștii Netflix au aparținut acestei minorități.

Însă în același timp numărul de roluri acordate asiaticilor a crescut semnificativ, un procent de 41,5% din serialele Netflix având acum un actor asiatic în rolul principal sau unul dintre rolurile principale. În 2018 procentul era de doar 4%.

Publicarea studiului despre diversitate vine la puțin timp după ce Netflix a fost ținta unor critici puternice din cauza alegerii unei actrițe de culoare să o joace pe Cleopatra într-un documentar despre regina Egiptului.

Criticile de pe rețelele de socializare s-au înmulțit după ce Netflix a ales să închidă comentariile pe Youtube la trailerul documentarului ce va avea premiera luna viitoare.