„The Crown”, unul dintre serialele fanion ale Netflix, a fost criticat dur de un fost premier britanic înaintea lansării celui de-al cincilea sezon, a cărui acţiune se petrece în anii 1990, relatează The Guardian și Agerpres.

Actorul britanic Jonny Lee Miller (centru) il va juca pe premierul britanic John MajorFoto: Click News & Photos / SplashNews / Profimedia Images

Biografii familiei regale şi comentatorii critică deja aspru acest nou sezon, care va fi lansat la două luni după moartea reginei Elisabeta a II-a. Noile episoade sunt acuzate că ar conţine mai multe erori şi că aduc atingere reputaţiei lui Charles, pe atunci prinţ de Wales, însă acum rege.

Potrivit presei britanice, sezonul 5 ni-l va arăta pe Charles complotând pentru a o înlătura de pe tron pe regină în timp ce era prinţ de Wales. Acesta va arăta, potrivit presei, conversaţii în care Charles face presiuni asupra lui John Major pentru a forţa abdicarea mamei sale.

Anturajul fostului premier conservator, aflat la putere în perioada 1990-1997, a emis un comunicat pentru a spune că este vorba de „pur şi simplu de ficţiune”.

„Nu a existat niciodată o discuţie între Sir John şi Prinţul de Wales despre o abdicare a reginei Elisabeta a II-a”, se precizează în comunicat.

John Major nu a cooperat „în niciun fel” cu The Crown şi „nu a fost abordat pentru a verifica scenariul” serialului, se arată în acelaşi comunicat.

Acuzații dure la adresa serialului difuzat de Netflix

În cazul în care scenele descrise de presă vor fi difuzate, „acestea nu ar trebui să fie privite decât ca o ficţiune dăunătoare şi răuvoitoare”, „o grămadă de prostii colportate pentru a avea un impact dramatic maxim, complet fals”, mai spune comunicatul de presă remis de apropiații lui John Major.

The Crown, unul dintre cele mai mari succese Netflix, va fi transmis în timp ce Charles, în vârstă de 73 de ani, îşi va face debutul ca suveran. El va fi încoronat pe 6 mai la Londra.

Sezonul 4 fusese deja acuzat de părtinire în tratarea relaţiei dintre Charles şi Diana. Acesta s-a concentrat pe intrarea celei alintate „Lady Di” în familia regală.

Diana, interpretată de Emma Corrin, ne este prezentată ca o logodnică singuratică, apoi o mireasă angoasată care se confruntă cu un soţ rece şi infidel, încă îndrăgostit de iubita sa din tinereţe, Camilla.

Aceasta nu este prima dată când The Crown este criticat dur în Marea Britanie, același lucru întâmplându-se și după lansarea sezonului 4 în noiembrie 2020.

„Total părtinitor”, „calomnios”, „atac cu vitriol” împotriva prinţului Charles, erau doar câteva dintre acuzațiile formulate la momentul respectiv.

Fostul ministru britanic al Culturii Oliver Dowden a cerut inclusiv ca Netflix să afișeze un avertisment la începutul episoadelor care să îi informeze pe spectatori că este vorba de un serial de ficțiune, nu un documentar.

Reprezentanții Netflix au refuzat solicitarea sa.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe știri din lumea serialelor și a filmelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: