Sicriul cu trupul neinsufletit al functionarului international Filaret Motco, ucis in urma atacurilor asupra biroului ONU din Afganistan, a fost adus, vineri, cu o aeronava militara, pe Aeroportul "Stefan cel Mare" Suceava. Dupa o ceremonie militara si religioasa oficiate pe aeroport in memoria expertului ONU, sicriul a fost transportat cu o masina militara in comuna natala a acestuia, Izvoarele Sucevei, unde va fi inmormantat sambata, relateaza Agerpres.

La aeroport au fost prezente oficialitati judetene, locale, parlamentari, dar si rude ale lui Filaret Motco. O matusa a acestuia, de 71 de ani, a cerut plangand sa se spuna adevarul despre ce s-a petrecut in Afganistan si despre felul in care a murit nepotul ei.

"Stim ca nu-l mai putem invia, dar vrem sa stim oficial ce s-a intamplat acolo. (...) Daca ar fi calcat pe o mina, daca era intr-un tanc, daca era un accident, am fi inteles, dar asa... (...) El era acolo sa faca bine. (...) Calaul sa-si primeasca rasplata", a spus matusa lui Filaret Motco.

Ea a povestit despre nepotul ei ca venea des acasa, cel putin o data pe an, si ca reprezenta un sprijin real pentru mama sa, de 84 de ani, dar si pentru intreaga familie.

Trupul neinsufletit al lui Filaret Motco a fost adus, vineri, in tara, pe Aeroportul militar Otopeni fiind organizata o ceremonie oficiala, in cadrul careia a fost oficiat un serviciu religios, iar ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, i-a adus un ultim omagiu expertului international.

Filaret Motco, de 43 de ani, a fost ucis in urma cu o saptamana in timpul unor atacuri asupra biroului ONU din localitatea afgana Mazar-i-Sharif.

Pe parcursul a peste 11 ani de cariera, Filaret Motco a acumulat o experienta impresionanta in serviciul organizatiilor internationale, activitatea sa incluzand misiuni de teren in Kirgizstan, Federatia Rusa - nordul Caucazului (Cecenia) si Tadjikistan, in cadrul OSCE, in Federatia Rusa (Cecenia si Ingusetia), in cadrul Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) si la Centrul regional de combatere a criminalitatii transfrontaliere al Initiativei de Cooperare din Europa de Sud-Est de la Bucuresti.