​Luni s-au desfasurat alegerile pentru determinarea viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Datele provizorii arata ca in componenta viitorului CSM au reusit sa intre patru judecatori reformisti, Horatius Dumbrava, Adrian Neacsu, Cristi Danilet si Alexandru Serban. Alaturi de acestia isi vor continua mandatul si trei dintre actualii membri care au candidat din nou la alegeri, si anume Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea. Vechea garda din CSM este completata de alti trei membri carora le-au fost prelungita functia de membru CSM pe motiv ca nu au un mandat complet. Totusi, componenta viitorului CSM s-ar putea schimba daca Senatul va hotari sa invalideze partial alegerile din cauza neregulilor semnalate la unele candidaturi.

Chiujdea, Barbulescu, Lupascu, Danilet, Dumbrava si NeacsuFoto: Colaj foto

Lista celor care au castigat la alegerile pentru CSM

Curti de Apel. Potrivit unor date neoficiale, la nivelul tuturor curtilor de apel rezultatele partiale arata ca Dan Lupascu de la Curtea de Apel Bucuresti, membru actual al CSM, a adunat 461 de voturi, Alexandru Serban de la Curtea de Apel Brasov - 383, iar Horatius Dumbrava de la Curtea de Apel Targu Mures - 313.

Pentru cele trei posturi de judecator din partea curtilor de apel au candidat: Alexandru Serban - CA Brasov, Dan Lupascu - CA Bucuresti, Dana Garbovan - Curtea de Apel Cluj, Gheorghe Diaconu - CA Pitesti, Viorel Mihai Tudoran - CA Ploiesti, Cezar Hincu - CA Suceava, Horatius Dumbrava - CA Tg. Mures si Lidia Barac - CA Timisoara.

Tribunale. Judecatorul Adrian Toni Neascu, presedintele Tribunalului Vrancea, a reusit sa-si invinga la vot principalii contracandidati - Mona Lisa Neagoe, presedinta Tribunalului Bucuresti, si Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamt, informeaza portalul Lumea Justitiei.

La Judecatorii nu s-a decis inca, dar se prefigureaza victoria detasata a judecatorilorMarius Tudose si Cristi Danilet, insa rezultatul final va fi dat abia vineri 5 noiembrie 2010, deoarece la instantele din Capitala nu s-a intrunit cvorumul necesar si votul va fi repetat, informeaza "Lumea Justitiei".

La Inalta Curte de Casatie si Justitieau fost alesi luni judecatorii Lidia Barbulescu (69 voturi) si Mircea Aron (62 voturi).

La nivelul Parchetelor de pe langa Curtile de Apel a iesit castigator castigatorul este procurorul George Balan, de la PCA Bucuresti

La nivelul Parchetelor de pe langa Tribunale, castigatoare a iesit procurorul Oana Schmidt Haineala, de la PT Brasov, cu 155 voturi, in fata lui Cristian Deliorga (actual membru al CSM) care a luat 149 voturi.

La nivelulParchetelor de pe langa Judecatorii. Procurorul Dan Chiujdea, membru al CSM, a castigat cu 626 voturi in fata Cristinei Cardasol, de la Zarnesti, care a primit 333 voturi.

Cine sunt castigatorii care vor alcatui viitorul CSM

Judecatorii Horatius Dumbrava(detalii aici), Adrian Neacsu(detalii aici) si Cristi Danilet (detalii aici) fac parte dinntr-un nou val de magistrati reformisti, sustinut de mai multe ONG-uri si formatiuni sindicale. Toti trei au candidat impreuna pe acelasi proiect pentru CSM. Alaturi de numele celor trei, din randul judecatorilor reformisti, apare si judecatorul Alexandru Serban (detalii aici). Cei patru judecatori tineri si s-au remarcat in ultimii ani prin pozitii publice critice la adresa actualului CSM, avand in spate sustinerea UNJR, SoJust si a altor organizatii din auto-intitulata "Justitia curata".

Toti ei au facut parte si din grupul de 400 de magistrati care au protestat atunci cand CSM a evitat sa-i sanctioneze si sa-i suspende pe judecatorii Florin Costiniu si Cristian Jipa de la ICCJ, pusi sub invinuire in dosarul penal in care a fost arestat senatorul PSD Catalin Voicu, acuzat de luare de mita in schimbul promisiunii de a obtine hotarari judecatoresti favorabile clientilor sai.

Un alt invingator este judecatorul Marius Tudose. Este presedinte al Judecatoriei Sectorului 3 din Capitala incepand din 2001. Anterior a fost vicepresedinte al aceleiasi instante. S-a facut remarcat printr-o pozitie impotriva implicarii presedintelui tarii si al executivului in mersul justitiei, precum si impotriva manierei de lucru impamantenita la CSM. "Traian Basescu submineaza autoritatea Justitiei, iar un membru CSM trebuie sa se opuna politicilor dezastruoase impuse de Executiv", declara Tudose. (detalii aici)

Procurorul Dan Chiujdea este implicat in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu. Recent insa, inspectia CSM a constat ca acesta nu a incalcat in nici un fel nici legea si nici normele deontologice ale statului de procuror. Din inetrcepatarile dosarului Voicu reiese ca procurorul Chiujdea s-a intalnit cu Catalin Voicu si Costel Casuneanu.

Evenimentul Zilei scrie ca George Balan "are o pata" lasata de interceptarile telefonice in cazul senatorului PSD Catalin Voicu, arestat de DNA pentru coruptie, din care reiese ca este prieten bun cu acesta. In dosar sunt documente care arata ca Dan Chiujdea, membru CSM, si fostul prim-procuror de la acelasi Parchet Mircea Ene il cunoscusera pe senator prin intermediul lui Balan. A mai fost acuzat ca a comis abuzuri in dosarul "MISA", dar si ca a tergiversat cercetarile in dosarul "Spoitoru".

Potrivit aceleiasi surse, Mircea Aron este pomenit de un fost judecator, Tiberiu Iordache, condamnat in scandalul Megacaritas din Pitesti. Acesta sustine, ca actualul membru CSM, care era judecatorul ce trebuia sal condamne, l-a ajutat sa scape de rigorile legii.

Lidia Barbulescu se stie ca este o apropiata a fostului ministru al justitiei Rodica Stanoiu, in al carei mandat a fost promovata, in 2001, de la Tribunalul Olt direct la Curtea Suprema, fara sa mai treaca, asa cum era normal, pe la Curtea de Apel. A fost acuzata de tentativa de blocare a activitatii ANI dupa ce s-a opus verificarii averilor demnitarilor. Numele ei apare si in stenogramele din dosarul "Voicu".

Procurorul Oana Andreea Schmidt-Haineala a candidat din partea Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. Oana Schmidt-Haineala, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, a ajuns extrem de repede, in doar cateva luni - in timpul guvernului Adrian Nastase -, procuror-sef al Biroului de anchete speciale magistrati si politisti, din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar apoi, in perioada ministeriatului Monicai Macovei, Oana Schmidt-Haineala a fost numita director al Directiei pentru Relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si a coruptiei, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti. Presa a scris ca ar fi implicata politic si ca ar fi omul serviciilor secrete. Haineala a fost consilier de stat in cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului PSD, Dan Nica.

Dan Lupascu, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, este unul dintre actualii membri ai CSM a carui candidatura a fost aprig contestata si considerata ilegala. UNJR si alti magistrati sustin ca acesta, impreuna cu ceilalti trei membri CSM si si-au depus inca o data candidatura pentru alegerile de anul asta, nu are dreptul de a candida si a fi alesi pentru ca este deja membru si potrivit regulamentului membrii CSM au dreptul la un singur mandat. Dan Lupascu si ceilalti trei au explicat ca in opinia lor candidaturile lor sunt valide deoarece legea prin care sunt alesi membrii CSM s-a modificat dupa ce si-au preluat mandatul si astfel reglementarea care le interzice candidatura la un al doilea mandat nu li se aplica pentru ca nu poate fi retroactiva.

Castigatorilor li se vor alatura trei dintre actualii membri care isi vor continua mandatul si in viitorul CSM. Cei trei sunt inlocuitorii altor membri care s-au pensionat sau au demisionat pe parcursul mandatului. Membrii actuali au decis prelungirea mandatului pentru judecatorea Ana Cristina Labus, reprezentant al tribunalelor, procurorul Gratiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe langa Inalta Curte si Casatie-DIICOT si procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.

Magistratii care contesta cadidaturile celor cu mandat incomplet considera ca in spiritul Constitutiei, durata de 6 ani a mandatului membrilor CSM este indisolubil legata de mandatul institutiei ca intreg si nu poate fi interpretata in afara acestuia si ca restul de mandat al celor trei membri ai CSM este doar un rest, nu un mandat intreg.

Candidatii din partea societatii civile sunt: Victor Alistar, propus de Asociatia Magistratilor din Romania, Transparency International, Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Facultatea de Drept a Universitatii Danubius Galati; Mihai Rapcea, propus de Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991; Corina Dumitrescu, propusa de Universitatea Crestina 'Dimitrie Cantemir' Bucuresti - Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative; Ana Cristina Maria, propusa de Societatea Academica din Romania.

Candidaturi controversate. Senatul ar putea invalida total sau partial alegerile

Alegerile pentru functia de membru CSM, proces derulat o data la sase ani, se desfasoara sub semnul unor controverse, mai multi magistrati acuzand actualul CSM ca organizeaza alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevazute ca eligibile de normele legale. Potivit acestora, cinci dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea, alti doi candidati participa la alegeri, desi ambii sunt detasati in Ministerul Justitiei, iar altor trei magistrati le-au fost prelungita functia de membru CSM pe motiv ca nu au un mandat complet. Astfel, din cauza acestor nereguli, alegerile pentru CSM risca sa fie invalidate, total sau partial, de catre Senat, dupa cum sustin mai multi magistrati.

Cinci dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea. Pe lista candidatilor controversati apare Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Dan Lupascu (actual membru CSM), Dan Chiujdea (membru CSM) si Cristian Deliorga (membru CSM).

Citeste mai multe despre acest subiect aici.

Finalizarea alegerilor este programata pana la 15 decembrie, cand expira termenul-limita pentru inaintarea rezultatelor catre Biroul Permanent al Senatului in vederea validarii membrilor nou alesi. Plenul CSM a validat pe 21 octombrie candidaturile a 23 de judecatori si 14 procurori care participa in turul final al alegerilor pentru viitorul CSM. Mandatul membrilor actualului CSM expira pe 11 ianuarie 2011, data pana la care Senatul ii va valida pe noii membri.

Care sunt atributiile CSM si cat de importanta este reformarea sistemului

CSM are atributii referitoare la cariera magistratilor, adica dispune promovarea judecatorilor si a procurorilor. CSM organizeaza admiterea in magistratura. Organizeaza si valideaza, potrivit legii si regulamentului, concursurile pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor.

Un alt rol important este cel al inspectiei judiciare care este in subordinea CSM. Inspectia judiciara este organul disciplinar care stabileste pedepsele administrative pentru magistrati, de la diminuari de salarii pana la excluderea din magistratura. Si nu in ultimul rand CSM apara integritatea magistratului in spatiul public. Atributiile amanuntite ale CSM pot fi gasite aici