Lidia Barbulescu si Mircea Aron au fost alesi, luni, de adunarea generala a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa reprezinte instanta in viitorul Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat, luni, pentru Agerpres purtatorul de cuvant al ICCJ, Georgeta Barbalata.

Pentru cele doua posturi de judecator din partea ICCJ in viitorul CSM au candidat: Lidia Barbulescu - fost vicepresedinte al instantei supreme, Victoria Gabriela Barsan, sotia judecatorului Corneliu Barsan de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal, si Mircea Aron - judecator la Sectia penala.

Purtatorul de cuvant al instantei supreme a precizat ca rezultatul alegerilor de la ICCJ arata ca Lidia Barbulescu a obtinut 69 de voturi, Mircea Aron - 62, iar Victoria Gabriela Barsan - 51.

Georgeta Barbalata a mentionat ca au votat 94 de judecatori si trei voturi au fost declarate nule.

Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor se intrunesc, luni, pentru desemnarea viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea magistratilor, finalizarea alegerilor fiind programata pana la 15 decembrie, cand expira termenul-limita pentru inaintarea rezultatelor catre Biroul Permanent al Senatului in vederea validarii membrilor nou alesi.

Plenul CSM a validat pe 21 octombrie candidaturile a 23 de judecatori si 14 procurori care participa in turul final al alegerilor pentru viitorul CSM.

Mandatul membrilor actualului CSM expira pe 11 ianuarie 2011, data pana la care Senatul ii va valida pe noii membri ai Consiliului.

Viitorii membri ai CSM vor avea activitate permanenta obligatorie, conform modificarilor legislative din 2005.

  • Alegerile pentru functia de membru CSM, proces derulat o data la sase ani, se desfasoara sub semnul unor controverse, mai multi magistrati acuzand actualul CSM ca organizeaza alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevazute ca eligibile de normele legale. Potivit acestora, cinci dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea, alti doi candidati participa la alegeri, desi ambii sunt detasati in Ministerul Justitiei, iar altor trei magistrati le-au fost prelungita functia de membru CSM pe motiv ca nu au un mandat complet. Astfel, din cauza acestor nereguli, alegerile pentru CSM risca sa fie invalidate, total sau partial, de catre Senat, dupa cum sustin mai multi magistrati.
  • Cinci dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea. Pe lista candidatilor controversati apare Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Dan Lupascu (actual membru CSM),  Dan Chiujdea (membru CSM) si Cristian Deliorga (membru CSM). Citeste mai multe aici.