Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Bruxelles, că a purtat „câteva discuții bune, în plan diplomatic” privind candidatura sa la șefia NATO, dat fiind că mai multe state din alianță au anunțat că îl susțin pe Mark Rutte.

Klaus Iohannis, discutând cu Mark RutteFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În ce priveşte NATO, discuţii se poartă, sunt foarte intense, dar aceste discuţii sunt altfel decât la alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public, nu se fac publice. Deci continuăm ca şi până acuma. Am avut câteva discuţii bune, în plan diplomatic. Se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre faptul că de când a anunţat candidatura la şefia NATO nu a fost niciun răspuns din partea aliaţilor, care ar fi motivul şi ce l-ar determina să îl susţină pentru această funcţie pe premierul olandez Mark Rutte, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, miercuri la Bruxelles.

Declarația poate fi urmărită la min. 07.33

Klaus Iohannis a anunțat oficial în 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, după ce informația a apărut inițial în presa americană, în 22 februarie. În cursă era deja înscris premierul Olandei, Mark Rutte.

Suedia și Italia s-au alăturat recent țărilor membre NATO care și-au exprimat public susținerea pentru ca premierul olandez Mark Rutte să devină noul secretar general al Alianței, anunțurile guvernelor celor două țări venind după ce președintele Klaus Iohannis afirma că are șanse „rezonabile” să obțină postul.

Potrivit unui articol Financial Times, țările pe care premierul olandez nu se poate baza încă sunt: Turcia, Ungaria, Slovacia și, evident, România.

Președintele României a declarat anterior într-o conferință de presă susținută alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, că nu are de gând să se retragă din cursa pentru șefia NATO și că nici nu negociază pentru o altă funcție la nivel european.

„Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO”, a declarat Klaus Iohannis în condițiile în care în presă au apărut speculații potrivit cărora el ar urma să își retragă candidatura în schimbul obținerii unei funcții importante în UE după încheierea mandatului de președinte.

CITEȘTE ȘI:VIDEO Iohannis își explică "argumentele" intrării în competiția pentru șefia NATO, alături de premierul Olandei