Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, s-a apărat, în 2020, de acuzația de incompatibilitate, susținând către Corpul de Control al Guvernului că la clinica Anemona face numai „formare profesională de medici specialiști și rezidenți”. Însă clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educație medicală continuă, după cum arată și un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România pentru HotNews.ro.

Cătălin CîrstoiuFoto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
  • Întâi Corpul de Control al Guvernului, în 2020, și apoi o investigație jurnalistică a HotNews.ro, în 2024, au descoperit că dr. Cătălin Cîrstoiu lucrează și ca manager la SUUB și ca medic la clinica privată a familiei sale. El s-a apărat spunând că ce face este formarea profesională de medici și rezidenți. Dar are clinica sa acest statut?

În 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof dr. Cătălin Cârstoiu în relația dintre pozițiile sale de la spitalul de stat (SUUB) și clinica familiei (Anemona). Cîrstoiu a negat că are vreo funcție sau că încasează vreun ban pentru ce face la Anemona

În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susținut în scris că, la Anemona, face „formare profesională de medici și rezidenți”. Corpul de control nu a investigat mai departe în ce consta această activitate.

„Funcția de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”, conform Legii sănătății din 2006.

Cu alte cuvinte, din punct de vedere legal, Cîrstoiu nu putea oferi servicii medicale decât la Spitalul Universitar unde era și manager. Însă activitate didactică putea avea și în altă parte, de pildă la UMF. Atunci când invocă faptul că la Anemona făcea „formarea profesională de specialiști și rezidenți”, Cîrstoiu apelează la această excepție din lege. Din datele și din răspunsurile oficiale însă, clinica privată nu se ocupă cu formarea sau educația medicilor.

Începând cu ianuarie 2020, rezidențiatul se poate face și în anumite clinici private, dar Anemona nu se numără printre unitățile acreditate, după cum se poate verifica în acest tabel al Ministerului Sănătății.

De asemenea, clinica Anemona nu este furnizor de educație medicală continuă, potrivit unui răspuns al Colegiului Medicilor din România (CMR) către HotNews.ro. Colegiul Medicilor este instituția care acreditează furnizorii de educație medicală continuă, cei care organizează cursuri, conferințe etc pentru specialiști. Furnizorii sunt, de regulă, societăți și asociații profesionale sau spitale cu integrare clinică (de exemplu, spitale universitare).

„CMR nu a acreditat activități de formare profesională a medicilor organizate de clinica Anemona Med, în ultimii 5 ani. Unitățile sanitare (cu excepția spitalelor clinice -n.r. deci cele care funcționează în strânsă legătură cu UMF-urile ) nu pot fi furnizori de educație medicală continuă și, prin urmare, nu pot desfășura activități educaționale creditate de CMR”, a explicat Colegiul.

Cătălin Cîrstoiu nu a răspuns la întrebările HotNews.ro legate de activitățile de formare profesională pe care spune că le-a desfășurat la clinica sa privată, Anemona.

CITEȘTE ȘI: