Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat al PSD-PNL la Primăria Capitalei, a reacționat public, vineri, la investigația HotNews.ro, care a dezvăluit că, în afară de proprietățile declarate ca manager al Spitalului Universitar București, folosește, inclusiv în campania electorală, proprietăți deținute de firmele sale și ale soției. El are pe firmele familiei un apartament pe plajă la Mamaia, un penthouse la Sinaia, două apartamente în București și mai multe mașini de mare putere, printre care un BMW X6 M60 pe care îl folosește și în campanie. „Ce ar trebui, să merg cu trotineta, cu bicicleta sau cu o mașină mai ieftină și să ascund mașina scumpă în garaj?”, a răspuns Cîrstoiu, iritat de întrebările jurnaliștilor.

Catalin CirstoiuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cătălin Cîrstoiu a făcut aceste declarații vineri, la un târg de promovare a produselor românești, unde a fost întrebat de jurnaliști despre investigația HotNews.ro, care a dezvăluit averea sa, dincolo de cea declarată.

„Hai să ne lămurim: Ce e bine? E bine să fii fără un ban în buzunar și să te duci într-o funcție publică pentru alte interese?”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a spus că, de 20 de ani, el și soția sa muncesc de le „sar capacele”.

Ce a răspuns Cîrstoiu, întrebat de jurnaliști despre averea sa:

  • „Eu de mai bine de 20 ani, împreună cu soția mea, am muncit de ne-au sărit capacele ca să ne construim o reputație, să ne construim un renume profesional și să facem bine.
  • Dacă astăzi sunt unii interesați să transforme munca unor oameni într-un subiect de dezbatere publică, e treaba lor, eu nu am încălcat nicio lege.
  • Și, până la urmă, hai să ne lămurim: ce e bine? E bine să fii fără un ban în buzunar și să te duci într-o funcție publică pentru alte interese sau e bine să te duci că ești convins că poți să faci ceva în plus necontând acest aspect?
  • În declarația mea de avere sunt trecute toate activele pe care le dețin la societățile comerciale la care sunt acționar. Asta se trece în declarația de avere.
  • Am plătit taxe, impozite, tot ce am dobândit am dobândit prin muncă.
  • Ce ați fi vrut, să merg cu trotineta sau să merg cu o bicicletă sau cu o mașină mai ieftină și să ascund mașina în garaj. Nu, eu sunt om cinstit și nu am de gând să ascund cine sunt sau ce fac”.

„Am operat mulți dintre colegii dumneavoastră”

El a insistat că sunt bani munciți” și le-a reproșat jurnaliștilor că încearcă să ducă discuția în derizoriu. Mai mult, le-a spus că a operat colegi de ai lor:

  • „Este o abordare care este incorectă și nu încercati să duceți discuția înspre niște oameni care au muncit, să coborâți totul în derizoriu.
  • Eu am salvat oameni, am operat oameni de cancere osoase și am făcut-o cum am știut mai bine. Asta e meseria mea.
  • Am operat mulți din colegii dumneavoastră care au avut aceste probleme. Atunci aveați o altă abordare”.

Întrebat dacă există posibilitatea să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei, Cîrstoiu a acuzat „grupuri de interese” care ar alimenta o astfel de informație: „Să-și vadă de treaba lor. Eu înțeleg că le e teamă, dar eu sunt într-o cursă și merg până la capăt”.

Averea neștiută a candidatului Cătălin Cîrstoiu

Documente oficiale descoperite de HotNews.ro arată că, în afară de proprietățile declarate ca manager al Spitalului Universitar București, Cătălin Cîrstoiu folosește, inclusiv în campania electorală unde participă alături de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, proprietăți deținute de firmele sale și ale soției. Grupul de firme se numește Anemona. „E o metodă utilizată de mulți politicieni pentru a nu încărca declarațiile de avere”, a explicat pentru HotNews.ro una dintre sursele care ne-au dezvăluit situația lui Cîrstoiu.

  • Medicul susținut de PNL și PSD la Primăria București deține pe firmele familiei un apartament pe plajă la Mamaia, un penthouse la Sinaia, două apartamente în București și mai multe mașini de mare putere, printre care un BMW X6 M60 pe care îl folosește și în campanie.
  • Chiar la acțiunea electorală de joi, 28 martie, seara, la lansarea candidaturii lui Robert Negoiță, unde HotNews.ro l-a așteptat pe Cîrstoiu, candidatul alianței de guvernare a plecat cu un BMW X6 M60 al firmei sale.
  • Conform legii, în calitatea de manager de spital (sau în cea recentă de politician), el nu e obligat să-și prezinte proprietățile firmelor în declarațiile de avere. Comparativ, valoarea proprietăților din declarația de avere a lui Cîrstoiu e mai mică decât cea a proprietăților folosite și aflate pe firme. În declarația de avere apare un teren intravilan de peste 3.000 de metri pătrați în Mogoșoaia, o casă de 450 de metri pătrați în județul Ilfov și un apartament de 100 de mp în București. Ca mașină, are declarat un Cadillac din 2008.
  • Întrebat joi de HotNews.ro, Cătălin Cîrstoiu a recunoscut că are apartamentele din Sinaia și din Mamaia, precum și mașinile BMW, spunând că o mașină Mercedes a vândut-o, iar una este „în vânzare”.

CITEȘTE ȘI: