Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, este acuzat de conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, care îi impută că și-a numit ginerele în comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale.

Cristian Popescu Piedone Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

ANI a anunțat, miercuri, că a constatat conflict de interese în cazul primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

  • „În exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 RON.
  • Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 5, lit. f) și art. 228, alin. 1, lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019”, spun reprezentanții ANI.

Comisa administrează și scoate la vânzare spațiile comerciale ale Primăriei Capitalei care sunt pe raza Sectorului 5.

Câți bani a încasat ginerele lui Piedone pentru activitatea din comisie

Șerban Andrei, ginerele lui Piedone, a fost numit în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale în 2021, potrivit Dispoziției de primar 1971/2021, semnată de Piedone. Primarul a încercat să treacă componența Comisiei prin Consiliul Local, însă nu a reușit, proiectul fiind respins de două ori, așa că a dat dispoziție de primar. De atunci, Șerban Andrei a tot rămas în această comisie, deși componența ei s-a tot schimbat.

Șerban Andrei este consilier local Sector 5 din partea PPU, începând din 2021, iar din această comisie fac parte 3 consilieri locali și 2 preprezentanți ai altor instituții.

Potrivit declarației de avere, Șerban Andrei a încasat o idemnizație de 60. 236 lei în 2022 pentru activitatea din Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale. În 2021 a încasat 49.284 lei.

Primarul Sectorului 5 nu a putut fi contactat de HotNews.ro pentru un punct de vedere.

Piedone vrea să candideze la Primăria Capitalei

Cristian Popescu Piedone a anunțat duminică seară că va candida la alegerile pentru Primăria Capitalei din partea partidului pe care îl conduce, Partidul Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu.

Piedone l-a criticat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, după ce săptămâna trecută acesta a spus că Gabriela Firea și Sebastian Burduja au șanse egale pentru candidatură la Primăria Capitalei.

Cristian Popescu Piedone își anunțase încă de acum trei săptămâni intenția de a intra în lupta pentru Primăria Capitalei dacă PNL și PSD „se vor certa în continuare” în privința desemnării unui candidat.

Actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan (independent, susţinut de USR-PMP-Forţa Dreptei), ar fi votat de 36% dintre bucureşteni la alegerile locale, iar Gabriela Firea (PSD) de 33%, potrivit unui sondaj CURS dat publicității duminică. În topul favoriților urmează Cristian Popescu Piedone, care a fost indicat de 10% dintre respondenți.

Piedone s-a întors în 2023 la Primăria Sectorului 5, după ce a fost achitat în dosarul Colectiv

În iunie 2023, Cristian Popescu Piedone şi-a reluat mandatul de primar al Sectorului 5 după ce a fost eliberat din penitenciar, el fiind achitat în dosarul Colectiv.

Cristian Popescu-Piedone - condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în mai 2022, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul privind incendiul din clubul Colectiv - a fost pus în libertate în 21 iunie 2023, după ce a fost achitat de instanța supremă. Piedone a stat în închisoare un an și o lună, el fiind încarcerat la Penitenciarul Jilava.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, o cale extraordinară de atac.