Jurnalista Emilia Șercan a câștigat un proces împotriva România TV și realizatorului Janos Korpos după o serie de emisiuni realizate după ce Șercan a publicat un articol în care arăta că premierul României de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a plagiat în teza sa de doctorat. Decizia Curții de Apel București nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Emilia SercanFoto: Adi Iacob / HotNews

„Am câștigat apelul împotriva România TV și a lui Janos Korpos pentru emisiunea de acum exact doi ani în care onoarea, demnitatea și reputația mi-au fost călcate în picioare”, a scris jurnalista Emilia Șercan pe Facebook.

Tribunalul București stabilise că jurnalista trebuie să primească despăgubiri morale de 2.000 de euro, plus cheltuieli de judecată, însă Curtea de Apel București a mărit suma pe care Emilia Șercan trebuie să o primească drept daune morale.

„Curtea de Apel București a modificat decizia și a mărit despăgubirile morale de cinci ori, la 10.000 de euro, plus cheltuieli de judecată. Reușita i se datorează avocatei mele, Nicoleta Popescu, căreia îi mulțumesc și public. Restul hotărârii a rămas neschimbată, ceea ce înseamnă că România TV și Janos Korpos vor trebui să îmi plătească și cheltuielile de judecată din fond, dar și să redea dispozitivul hotărârii în cadrul emisiunii „România de poveste”, să publice hotărârea, pe cheltuiala sa, pe site-ul România TV, dar și pe site-urile paginademedia.ro, spotmedia.ro, republica.ro”, a anunțat jurnalista.

Șercan spune că a dat în judecată România TV pentru trei emisiuni în care a fost denigrată.

  • „Emisiunile pentru care am dat în judecată România TV – trei la număr – au fost difuzate imediat după ce am scris despre dr. Nicolae Ciucă, premierul de atunci și prezidențiabilul de acum, că e un plagiator, subiectul lor având legătură exact cu acest lucru.
  • Practic, pentru îndrăzneala de a dovedi că bravul dr. Ciucă e un plagiator am fost linșată de România TV. În paralel cu acest linșaj prelungit pe câteva săptămâni, s-a produs kompromatul organizat în interiorul Poliției Române, pe care (in)justiția din Poliție și Parchete se fac că nu îl văd.
  • Am mai spus-o în trecut și o spun și acum, dacă e să mai am puțină speranță că deciziile halucinante ale unor organe de urmărire penală pot fi corectate, acea speranță mi-o pun în instanțele de judecată”, a mai scris Emilia Șercan.

Jurnalista Emilia Șercan a protestat, la sfârșitul anului 2023, în fața Parchetului General după ce dosarul în care se cerceta acțiunea de kompormat împotriva sa, după ce a dezvăluit plagiatul lui Nicolae Ciucă, a fost închis.

Citește și: