În primul său discurs din acest an, președintele Klaus Iohannis a făcut o gafă atunci când a enumerat, în fața ambasadorilor străini, numele statelor vizitate în turneele pe care le-a făcut în 2023 pe trei continente.

Presedintele Klaus IohannisFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Iohannis i-a primit marți pe ambasadorii străini în România, cărora le-a vorbit despre „principalele evoluții și realizări de politică externă din anul 2023”. Șeful statului le-a spus ambasadorilor că anul trecut a „acordat o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină”, argumentându-și astfel turneele pe cele trei continente, ale cător costuri au fost ținute la secret, pe motiv că sunt informații secretizate.

Șeful statului a afirmat că anul trecut a „depus eforturi sporite pentru revigorarea relațiilor cu Africa”, iar „în aceeași logică” s-au înscris și vizitele din America Latină.

În timp ce enumera statele vizitate în turneul său din America de Sud, Iohannis a făcut o gafă atunci când s-a referit la Chile, el pronunțând „kile”:

  • „În aceeași logică s-au înscris și vizitele din aprilie 2023 din America Latină, în Brazilia, Chile și Argentina, ocazie cu care am reafirmat interesul României, dar și al Uniunii Europene, de a dezvolta dialogul politic la nivel înalt”.

(De la minutul 22)

Klaus Iohannis a făcut, anul trecut, 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro), a dezvăluit Cotroceniul, în contextul în care în 2023 a existat o dezbatere publică pe tema costurilor vizitelor în străinătate ale președintelui, care nu sunt prezentate în detaliu pe motiv că sunt informații secretizate.

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea Agerpres, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, însumează 41.104.103 lei.

Acești bani reprezintă aproape o treime din bugetul Administrației Prezidențiale pe 2023, stabilit la 135 milioane de lei.

Iohannis a făcut în 2023 mai multe vizite în lume care au reprezentat o premieră în ultimii 20 de ani, şeful statului mergând în Japonia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Chile, Argentina, Kenya, Tanzania, Cabo Verde sau Senegal. Prezentate de Administraţia Prezidenţială drept succese diplomatice, în ţară au fost intens criticate pentru costuri, care sunt ținute la secret, dar şi pentru că destinaţiile au fost considerate mai degrabă turistice.

Administrația prezidențială susține că în cei nouă ani de mandat Klaus Iohannis nu a fost în concediu „în sensul definit de legislația muncii”.

  • „Având în vedere obligațiile și atribuțiile sale constituționale, președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului.
  • Astfel, începând de la depunerea jurământului în funcție, președintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în concediu de odihnă, în sensul noțiunii definite de legislația muncii.
  • Precizăm că președintele României nu a încetat, pe parcursul întregului mandat, să își exercite atribuțiile constituționale, dovada în acest sens fiind decretele semnate și publicate în Monitorul Oficial al României, precum și alte acțiuni derivate din prerogativele pe care le deține”, a precizat Administrația prezidențială pentru Libertatea, care a întrebat dacă președintele s-a aflat în concediu în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024.