Conflictul armat dintre Israel și organizația islamistă Hamas din Fâșia Gaza a intrat în cea de-a 13 zi. Primele ajutoare umanitare ar putea ajunge în Gaza cel mai devreme vineri, a confirmat președintele american Biden. „Dacă Hamas vor confisca ajutoarele sau nu le vor permite intrarea, atunci se va termina cu totul, pentru că nu vom mai trimite niciun alt ajutor umanitar. Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a spus Biden de la bordul Air Force One. El a adăugat că cele 20 de camioane sunt doar o „prima tranșă”, dar „circa alte 150 de camioane” așteaptă să intre.

Război Israel - Fâșia GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Războiul Israel-Hamas - ziua a 13-a, toate informațiile LIVE pe Hotnews.ro:

03:32Joe Biden, discurs către națiune: „America este un far pentru lume” / Hamas cât și Putin vor să distrugă democrațiile / SUA vor fi mai sigure „pentru generații întregi” dacă ajută Ucraina și Israelul

01:34Şaisprezece jurnalişti palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat după atacul mişcării islamiste pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, a anunţat joi sindicatul jurnaliştilor palestinieni, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat, sindicatul, cu sediul în Cisiordania ocupată, a estimat că alţi zeci de jurnalişti au fost răniţi. Cel puţin 3.785 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra Gaza, potrivit autorităţilor din acest teritoriu palestinian.

01:12Egiptul se pregătește să deschidă mâine partea sa din punctul de trecere Rafah - raport

Oficiali egipteni au declarat pentru CNN că Egiptul se pregătește să deschidă mâine partea sa din punctul de trecere a frontierei Rafah.

Joe Biden a anunțat ieri că a obținut un acord cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi pentru a deschide punctul de trecere și a permite intrarea a 20 de camioane cu ajutoare umanitare.

00:45Rachete şi drone au lovit o bază irakiană care adăposteşte forţe americane. Mai multe explozii au fost auzite în interior

Drone şi rachete au vizat joi seară baza aeriană Ain al-Asad, care găzduieşte forţele americane şi alte forţe internaţionale în vestul Irakului, iar mai multe explozii au fost auzite în interiorul bazei, au declarat două surse de securitate citate de Reuters.

00:12SUA anunţă că a doborât rachete şi drone în Marea Roşie care se puteau îndrepta spre Israel

O navă de război americană a doborât trei rachete şi mai multe drone în nordul Mării Roşii, a anunţat joi Pentagonul, adăugând că acestea se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel, relatează Reuters.

„Nu putem spune cu certitudine ce vizau aceste rachete şi drone, dar ele au fost lansate din Yemen, îndreptându-se spre nord, peste Marea Roşie, potenţial spre ţinte din Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-o conferinţă de presă, citează News.ro.

SUA sugerează că sunt între 100 şi 300 de morţi în explozia de la spitalul din Gaza

23:51Von der Leyen afirmă că riscul de propagare regională a războiului dintre Israel și Hamas este real

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că riscul de propagare regională a războiului dintre Israel și Hamas este „real”, potrivit Reuters.

„Am văzut cum străzile arabe se umplu de furie în toată regiunea. Așadar, riscul unei propagări regionale este real”, a spus ea.

23:37Informaţiile preliminare ale SUA sugerează că sunt între 100 şi 300 de morţi în explozia de la spitalul din Gaza

Comunitatea de informaţii a SUA estimează că probabil au fost ucise între 100 şi 300 de persoane în explozia de la spitalul baptist Al-Ahli din Gaza, potrivit unei evaluări neclasificate a serviciilor de informaţii obţinute de CNN.

"Încă evaluăm cifrele probabile ale victimelor şi evaluarea noastră se poate schimba, dar acest bilanţ reflectă totuşi o pierdere de vieţi omeneşti uluitoare", arată raportul.

23:00 Nouă palestinieni uciși de forțele israeliene în Cisiordania

Forțele israeliene au ucis joi nouă palestinieni în Cisiordania ocupată, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, în timp ce războiul dintre Hamas și Israel continuă în Fâșia Gaza.

Cel puțin 75 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de forțele israeliene sau de coloniști israelieni din 7 octombrie, când mișcarea islamistă care conduce Gaza a lansat un atac sângeros pe teritoriul israelian, declanșând un nou război care a făcut mii de victime.

Rusia acuză SUA în privința Israelului: Dreptul la autoapărare nu înseamnă undă verde pentru represalii masive

22:48Nicolae Ciucă, despre conflictul din Orientul Mijlociu: Cei care au generat aceste atacuri teroriste trebuie să plătească / Civilii nu au nicio vină în acest context şi trebuie găsite acele măsuri prin care să fie protejaţi

22:21Rusia acuză SUA în privința Israelului: Dreptul la autoapărare nu înseamnă undă verde pentru represalii masive

Rusia a declarat joi că decizia Statelor Unite de a bloca o rezoluție ONU care solicită o „pauză umanitară” între Hamas și Israel va avea „consecințe monstruoase” în ceea ce privește pierderile de vieți omenești în rândul civililor, potrivit AFP.

21:53Benjamin Netanyahu le-a spus trupelor sale că Israelul "stă în spatele" lor și că țara va "învinge cu toată puterea noastră".

Premierul israelian s-a întâlnit astăzi cu soldații combatanți la granița cu Gaza.

Când i-a întrebat dacă sunt pregătiți - aparent referindu-se la invazia terestră așteptată - aceștia au răspuns: "Da, până la victorie".

21:44România va sprijini populația civilă din Fâșia Gaza. Lista cu alimente și articole pentru adăpostire - Decizie CNSU

România va trimite zeci de tone de alimente și mii de articole de adăpostire în sprijinul populației civile din Fâșia Gaza, afectată în urma conflictului cu statul Israel, potrivit unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocat joi de premierul Marcel Ciolacu, la propunerea șefului DSU.

21:35Reportaj AFP: Opt copii din aceeași familie, uciși în bombardamentele din Gaza

Micile cadavre sunt aliniate pe podeaua morgii din Khan Younès, toate aparținând aceleiași familii extinse, care a pierdut zece membri, dintre care opt copii, într-unul dintre atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, își începe AFP reportajul.

Aceștia aparțineau familiei al-Bakri, potrivit salvatorilor și martorilor. La spitalul european, corpurile a șapte copii erau așezate în pături funerare albe, pe cale să fie închise peste fețele lor însângerate, înconjurate de membri ai familiilor lor, a observat un fotograf al AFP.

Israelul își retrage diplomații din Turcia

21:16Israelul își retrage diplomații din Turcia

Israelul le-a cerut diplomaților săi din Turcia să părăsească țara ca „măsură de securitate”, a declarat joi pentru AFP o sursă apropiată acestei chestiuni.

„Este o măsură temporară care ar trebui să fie de scurtă durată”, a insistat sursa, care a refuzat să fie numită.

21:06Senatul SUA votează o rezoluţie de susţinere a Israelului

Senatul american va vota în cursul zilei de astăzi o rezoluţie prin care îşi afirmă sprijinul pentru Israel, în condiţiile în care preşedintele Joe Biden se pregăteşte să ceară o finanţare substanţială pe măsură ce declanşarea unei ofensive terestre în Gaza pare să se apropie tot mai mult.

Potrivit CNN, rezoluţia notează că Senatul este alături de Israel "în timp ce se apără", sprijinind inclusiv "eforturile israeliene de a diminua ameninţarea reprezentată de Hamas”.

20:55 Asigurătorii anulează unele asigurări de război în aviaţie pentru companii din Israel şi Liban

Asigurătorii de război în sectorul aviaţiei au anunţat că vor anula acoperirea unor companii aeriene cu domiciliul în Israel şi Liban, din cauza conflictului din regiune, unele anulări fiind deja în vigoare, au declarat trei surse din industrie cu informaţii directe despre acest subiect, transmite Reuters.

Asigurătorii de război de aviaţie cu sediul în Europa, Statele Unite şi pe piaţa Lloyd's of London pot emite un preaviz de 7 zile de anulare sau alte modificări ale termenilor şi condiţiilor, în cazul unui conflict major despre care consideră că ar face prea mare riscul asigurării pe termen lung, citează News.ro.

20:15„Ceea ce este mai rău urmează să se întâmple”

Ministrul de externe al Iordaniei a declarat joi că țara se teme că ceea ce este mai rău urmează să se întâmple în războiul din Gaza, fără semne de succes în eforturile de detensionare a situației.

În cadrul unei conferințe de presă cu omologul său german, Ayman Safadi a declarat că războiul va avea "repercusiuni catastrofale" și a îndemnat la "protejarea regiunii de pericolul expansiunii sale", potrivit Reuters.

Nu este "sigur" că ajutorul umanitar va putea intra în Gaza vineri

20:01Israelul este pregătit pentru un atac terestru în Gaza în curând, afirmă fostul premier

Un asalt terestru dificil și sângeros în Fâșia Gaza este încă probabil în zilele următoare, a declarat fostul premier israelian Ehud Barak pentru NBC News.

19:55Premiile MTV au fost anulate din cauza problemelor de securitate pe fondul conflictului

Ceremonia de decernare a premiilor MTV Europe Music Awards a fost anulată din cauza unor probleme de securitate "având în vedere volatilitatea evenimentelor mondiale", au anunțat organizatorii.

Evenimentul trebuia să aibă loc duminică, 5 noiembrie, la Paris, iar printre nominalizații de marcă se numărau vedete precum Taylor Swift, Olivia Rodrigo, Miley Cyrus și Nicki Minaj, potrivit Sky News.

19:26Nu este "sigur" că ajutorul umanitar va putea intra în Gaza începând de vineri (șeful OMS)

Nu este "sigur" că ajutorul umanitar va putea intra în Fâșia Gaza începând de vineri, a declarat șeful OMS, cu câteva minute înainte ca presa egipteană să anunțe că punctul de trecere a frontierei de la Rafah se va deschide în acea zi.

"Îi îndemnăm pe cei care pot să facă acest lucru să se întâmple, vă rog, pentru a evita tragedia care ne așteaptă", a pledat Tedros Adhanom Ghebreyesus joi, în timpul unui briefing de presă la Geneva, cu puțin timp înainte ca postul de televiziune AlQahera News să afirme că "Rafah se va deschide mâine", fără a da alte detalii despre ajutoarele care vor trece.

19:06Președintele Joe Biden va încerca să strângă susținere pentru abordarea sa în cazul conflictelor din Israel și Ucraina, într-un discurs la o zi după ce călătoria sa în Orientul Mijlociu a fost dată peste cap de explozia spitalului din Gaza.

Declarațiile sale sunt programate la ora 20:00, ora 03:00 ora României.

Biden va transmite un mesaj de solidaritate cu ucrainenii și israelienii. Potrivit Reuters, Casa Albă a spus că Biden își va prezenta și cererea de finanțare suplimentară, vizând 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 10 miliarde de dolari pentru Israel. De asemenea, se așteaptă ca pachetul să includă zeci de miliarde de finanțare de la prioritățile din Asia până la securitatea frontierei SUA.

O nouă înregistrare arată teroriştii Hamas deschizând focul la festivalul Nova

18:35Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, le-a spus militarilor concentrați la granița Gaza că vor vedea în curând enclava palestiniană „din interior”, sugerând că o invazie terestră ar putea fi aproape. „Vedeți Gaza acum de la distanță, o veți vedea în curând din interior. Comanda va veni", a spus el conform unei declații citate de Reuters.

18:16O nouă înregistrare arată teroriştii Hamas deschizând focul la festivalul Nova, în timpul atacurilor din 7 octombrie. Potrivit Times of Israel, videoclipul, publicat de grupul South First Responders pe Telegram, arată membrii Hamas îi iau la țintă pe oameni și deschid focul. Cel puțin 260 de persoane au fost ucise în atacul de la festivalul Nova.

18:08Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că cel puțin 3.785 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, de la începutul războiului. Potrivit sursei citate aproximativ 1.524 de copii și 1.000 de femei se numără printre cei uciși în atacurile aeriene israeliene, iar alte 12.493 de persoane au fost rănite.

17:20Netanyahu, după întâlnirea cu premierul britanic: Israelul luptă împotriva unei „axe a răului" conduse de Iran

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, în conferinţa de presă comună cu omologul britanic Rishi Sunak, că ţara sa se luptă cu o „axă a răului" condusă de Iran, preluând o expresie folosită cândva de fostul preşedinte american George W. Bush. La rândul său, premierul Rishi Sunak, care a aterizat la Tel Aviv la câteva ore după plecarea preşedintelui SUA Joe Biden, a împrumutat o frază asociată cu Winston Churchill, promiţând să fie alături de Israel „în cel mai întunecat moment al său”, după atacul devastator de la 7 octombrie al Hamas, care a ucis 1.400 de israelieni.

16:20 Paisprezece aeroporturi franceze au primit joi dimineaţă noi ameninţări cu atentate şi „cel puţin opt” dintre ele au procedat la evacuări în urma lor, a indicat o sursă familiară cu situația pentru AFP.

15:49 Ambasada SUA din Liban a îndemnat cetățenii americani să „își facă planuri de plecare cât mai curând posibil", conform Sky News.

Ambasada SUA a precizat că ar trebui să facă acest lucru „în timp ce opțiunile comerciale sunt încă disponibile", într-un e-mail de avertizare.

Focuri de armă au fost schimbate în mod regulat la granița libaneză cu Israelul între IDF și gruparea militantă Hezbollah de la atacurile Hamas din 7 octombrie.

„Naivitatea” din cadrul instituţiilor europene în faţa unui „jihadism de atmosferă”

15:15Ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, a denunţat joi, la Luxemburg, „naivitatea” din cadrul instituţiilor europene în faţa unui „jihadism de atmosferă” care „permite radicalizarea” şi „trecerea la acţiune”.

14:52Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care condamnă cu fermitate atacurile brutale ale Hamas, își exprimă sprijinul față de Israel și poporul său și subliniază necesitatea de a „elimina organizația teroristă Hamas”. De asemenea, eurodeputații solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luați de Hamas și recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internațional și limitat de acesta”.

Ca atare, orice acțiune a Israelului trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar. Parlamentul subliniază, de asemenea, că atât atacurile Hamas, cât și răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violență în regiune.

Prin urmare, eurodeputații solicită o „pauza umanitară” a conflictului și subliniază că atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali și a jurnaliștilor, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional.

14:49Comisia Europeană a anunţat joi că a lansat o anchetă cu privire la reţelele de socializare Meta (Facebook, Instagram) şi TikTok şi cere precizări cu privire la măsuri pe care acestea de implementează împotriva difuzării unor „informaţii false” şi „conţinuturi ilegale” după atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Israel, la 7octombrie, relatează AFP, citată de News.ro.

Comisia a anunţat într-un comunicat că a trimis o cerere oficială de informaţii celor două platforme.

14:40Autorităţile israeliene au informat cu privire la dispariţia a încă unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe, transmite Agerpres.

„Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa nu au recepţionat solicitări de sprijin consular privind dispariţia sau decesul altor cetăţeni români în Statul Israel şi menţin în permanenţă contactul cu autorităţile israeliene", arată MAE.

Astfel, până la acest moment, potrivit informaţiilor transmise de către autorităţile israeliene, patru cetăţeni cu dublă cetăţenie israeliano-română au decedat şi două persoane sunt notificate ca dispărute, precizează sursa citată.

Aproape 4.000 de palestinieni au fost uciși, potriviti autorităților din Gaza

14:37 Cel puțin 3.785 de palestinieni au fost uciși în urma loviturilor israeliene asupra Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății, potrivit Sky News.

Astfel, numărul morților a crescut cu 300 de persoane de la ultimul bilanț.

Aproximativ 1.524 de copii și 1.000 de femei se numără printre morți, a declarat purtătorul de cuvânt Ashraf al Qudra.

14:04Bursele europene au trecut pe roșu joi după ce datele financiare publicate de numeroase companii pentru trimestrul 3 au arătat rezultate sub așteptări, exacerbând temerile legate de situația din Orientul Mijlociu și incertitudinile privind evoluția dobânzii de referință în SUA.

13:20Cancelarul federal german Olaf Scholz a denunţat joi cinismul lui Vladimir Putin, a cărui ţară duce un război sângeros împotriva Ucrainei, după îngrijorările exprimate de preşedintele rus cu privire la victimele civile din conflictul dintre Israel şi Hamas, informează AFP.

12:49 Aproximativ 60 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul unei noi demonstraţii pro-palestiniene care a degenerat în noaptea de miercuri spre joi la Berlin, în timp ce autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la înmulţirea acestui tip de adunări, informează AFPși Agerpres.

Membrii forţelor de ordine „au fost răniţi de pietre, lichide în flăcări şi acte de rebeliune", a transmis poliţia din Berlin joi dimineaţă pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Un total de 65 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi, în timp ce „174 de persoane au fost arestate, dintre care 65 sunt cercetate penal" după acest miting, a precizat poliţia pentru AFP.

Persoane care „nu au fost implicate" şi altele care „opuneau rezistenţă" forţelor de securitate au fost, de asemenea, rănite, potrivit poliţiei, care nu a oferit un bilanţ.

12:36Premierul britanic Rishi Sunak i-a spus joi președintelui israelian Isaac Herzog că este important să se ofere ajutor umanitar populației din Gaza, informează Reuters.

„Palestinienii sunt victimele a ceea ce a făcut Hamas. Este important să continuăm să oferim acces umanitar", a declarat Sunak.

Singura femeie din conducerea Hamas a fost ucisă

12:09Singura femeie din conducerea Hamas a fost lichidată într-un atac aerian israelian, potrivit presei din Gaza.

11:11Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata nu poate exclude încă posibilitatea ca pe teritoriul israelian să se afle încă teroriști care s-au infiltrat în atacul din 7 octombrie.

„Nu am terminat încă de scanat (zona de frontieră din Gaza)", a declarat Hagari, citat de Times of Israel.

Hagari spune că miercuri seară, trupele au găsit și arestat un „terorist epuizat" care încerca să se întoarcă în Gaza.

Nu au existat noi infiltrări în Israel în ultimele zile, potrivit IDF.

Hagari spune că, între timp, IDF continuă să se pregătească pentru „următoarele etape" ale războiului împotriva Hamas, care se așteaptă să includă o ofensivă terestră majoră.

11:03Armata israeliană a confirmat că cel puțin 203 persoane sunt ținute ostatice în Gaza, transmite Sky News.

Anterior, Hamas a declarat că ține ostatici 250 de persoane.

10:42Șapte palestinieni, inclusiv patru adolescenți, au fost uciși de forțele israeliene în incidente separate în Cisiordania ocupată, a anunțat joi dimineață agenția oficială palestiniană de presă WAFA, transmite The Guardian.

Agenția a precizat că numărul total al palestinienilor uciși de forțele israeliene în Cisiordania începând cu 7 octombrie se ridică acum la 69.

Israelul nu a comentat momentan informația.

În Cisiordania se află Autoritatea Palestiniană, care este dominată de rivalii de la Hamas, Fatah, și de președintele palestinian Mahmoud Abbas, în vârstă de 87 de ani.

10:33O lovitură aeriană israeliană a vizat în cursul nopţii de miercuri spre joi o poziţie a armatei siriene în sudul țării, a indicat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), la câteva zile după un raid contra aeroportului din Alep (nord), transmit AFP ș Agerpres.

„Zgomote de explozii au răsunat în provincia Qouneitra după o lovitură israeliană împotriva unei poziţii a armatei siriene”, provocând pagube materiale, a indicat OSDO, ONG cu sediul la Londra şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Zgomote de explozii au fost auzite şi pe Înălţimile Golan (sud), a indicat OSDO, fără a preciza originea tirurilor.

Raidul împotriva provinciei siriene Qouneitra, care nu a fost menţionat deocamdată în media oficială din Siria, şi exploziile auzite în Golan coincid cu comunicatul prin care armata israeliană anunţa că a lovit „poziţii teroriste” ale Hezbollah în Liban, vecin cu Înălţimile Golan, teritoriu ocupat Israel din 1967.

10:19Armata israeliană a anunțat joi că au distrus sute de infrastructuri teroriste Hamas. De asemenea, IDF afirmă că șeful aripii militare a grupului terorist Comitetelor de Rezistență Populară, Rafat Abu Hilal, a fost lichidat în cursul nopții. Potrivit presei din Israel, și un membru al biroului politic al Hamas, Jamila al-Shanti, a fost ucis într-un atac israelian în Gaza.

Peste 300 de persoane rănite în atacul din 7 octombrie sunt în continuare spitalizate

10:10Ministerul Sănătății din Israel a anunțat joi dimineață că 309 persoane rănite în atacul Hamas din 7 octombrie sunt încă spitalizate, conforma Times of Israel.

Dintre acestea, 80 sunt în stare gravă, 159 sunt în stare moderată, iar 70 sunt în stare bună.

În total, 4.629 de persoane rănite au fost tratate în spitalele din întreaga țară de la 7 octombrie.

10:05FOTO Afișe cu israelienii răpiți de către Hamas, lipite pe străzile din București

09:44Forțele Israeliene au lovit o altă clădire din centrul Fâșiei Gaza, joi dimineață, după ce anterior au apelat la metoda „knock on the roof” pentru a alerta civilii să părăsească blocul.

09:32 Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) cere guvernului israelian să nu interzică Al Jazeera. Comitetul a spus că „pluralitatea vocilor din mass-media este esenţială pentru ca puterea să fie trasă la răspundere, în special în timp de război”, relatează News.ro

„Suntem profund îngrijoraţi de ameninţările oficialilor israelieni de a cenzura acoperirea mediatică a conflictului actual dintre Israel şi Gaza, folosind acuzaţii vagi de afectare a moralului naţional”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Karhi şi procurorul general israelian Gali Baharav-Miara au convenit miercuri să promulge aceste reglementări, care ar putea închide operaţiunile israeliene ale Al Jazeera, una dintre puţinele companii media internaţionale cu o prezenţă fizică atât în Fâşia Gaza, cât şi în Israel.

Al Jazzera, care a fost lansat în 1996 şi care este susţinut de guvernul qatarez, a fost în trecut ţinta criticilor şi cenzurii guvernului israelian.

09:10Premierul britanic Rishi Sunak a aterizat la Tel Aviv joi dimineață devreme, potrivit radioului armatei israeliene.

08:55Ministrul de Externe rus Lavrov: Încercările de a da vina pe Iran pentru criza din Gaza sunt provocări , scrie haaretz.com

Atacul de la spitalul din Gaza: „zeci de morți, nu sute”, susține un serviciu european de informații

08:42Tirul mortal asupra unui spital din Gaza, pentru care Israelul şi mişcările armate palestiniene se acuză reciproc, a făcut „câteva zeci de morţi”, şi nu sute, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al unui serviciu european de informaţii, informează Agerpres.

08:39Oamenii Hamas au tras probabil cu arme nord-coreene în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, arată un videoclip cu imagini ale armelor confiscate de Israel, deși Phenianul neagă că ar vinde arme către Hamas. Videoclipul a fost analizat de doi experți în arme nord-coreene și indică faptul că Hamas a folosit lansatoare de grenade F-7, o armă de umăr pe care luptătorii o folosesc de obicei împotriva vehiculelor blindate. Dovezile aruncă o lumină asupra lumii transporturilor ilicite de arme pe care Coreea de Nord le folosește ca modalitate de a se finanța

08:32Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a demisionat în semn de protest față de politica administrației Biden privind războiul Israel-Gaza și „reacția sa impulsivă bazată pe comoditate politică, faliment intelectual și inerție birocratică”. Josh Paul, care a lucrat pentru biroul Departamentului de Stat care aprobă transferurile de arme, a postat o scrisoare de demisie pe LinkedIn în care condamnă atât atacul Hamas, cât și potențiala escaladare a Hezbollah sau Iranului.

„Dar cred în adâncul sufletului meu că reacția Israelului și, odată cu ea, sprijinul american acordat acestei reacții, nu va duce decât la o suferință mai mare și mai profundă atât pentru israelian, cât și pentru poporul palestinian – și nu este în interesul american pe termen lung”, a scris el. „Sprijinul orb pentru o singură parte este distructiv pe termen lung pentru interesele tuturor părților”, a continuat el, adăugând: „Mă tem că repetăm ​​aceleași greșeli pe care le-am făcut în ultimele decenii și refuz să fac parte din el pentru mai mult timp.”

De ce a fost Egiptul reticent în a-și deschide granița pentru civili?

08:27Egiptul și Iordania flanchează Israelul în părți opuse și își împart granițele cu Gaza și, respectiv, Cisiordania. Ambele state au fost reticente în a le permite palestinienilor strămutați să intre.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a făcut miercuri cele mai dure remarci ale sale, spunând că războiul actual nu are drept scop doar lupta împotriva Hamas , care guvernează Fâșia Gaza, „ci și o încercare de a împinge locuitorii civili să... migreze în Egipt”. El a avertizat că acest lucru ar putea distruge pacea în regiune.

„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza este o încercare de a forța rezidenții civili să se refugieze și să migreze în Egipt, ceea ce nu ar trebui acceptat”, a spus Sisi.

„Egiptul respinge orice încercare de a rezolva problema palestiniană prin mijloace militare sau prin strămutarea forțată a palestinienilor de pe pământul lor, lucru care ar fi în detrimentul țărilor din regiune”, a spus el.

Sisi a spus că poporul egiptean „va ieși și va protesta dacă va fi chemat să facă acest lucru” împotriva oricărei strămutări din Gaza în Sinai.

08:21Un membru al biroului politic al Hamas ar fi fost ucis în atacul israelian de joi dimineață. Un membru înalt al biroului politic al Hamas, Jamila al-Shanti, a fost ucis într-un atac israelian în Gaza, potrivit rapoartelor din Fâșia. Nu este clar dacă uciderea a fost un asasinat deliberat, potrivit raportului. Al-Shanti este prima femeie care deține această funcție și este considerată un membru senior al Hamas.

08:05Forțele de Apărare Israelului au postat o actualizare pe platforma X în care afirmă că „continuă să atace în toată Fâșia Gaza”. „În ultimele 24 de ore IDF, condusă de Shin Bet, au distrus sute de infrastructuri teroriste Hamas: locuri de lansare a rachetelor antitanc, puțuri de tunel, infrastructuri de informații, sedii operaționale ș.a.”, a spus IDF. Acesta a susținut că l-a ucis pe „șeful aripii militare a unei organizații teroriste- Comitetele de Rezistență Populară din Rafah, Rafat Harev Hossein Abu Halal”, precum și „un număr de agenți aparținând Hamas”.

07:41Președintele chinez Xi Jinping i-a spus joi premierului egiptean că Beijingul speră să lucreze cu țara sa pentru a aduce „mai multă stabilitate” în Orientul Mijlociu, a informat presa de stat. „China este dispusă să intensifice cooperarea cu Egiptul... și să injecteze mai multă stabilitate în regiune și în lume”, i-a spus Xi lui Mostafa Madbouli la o întâlnire la Beijing, potrivit postului de stat CCTV.

„China și Egiptul împărtășesc aceleași obiective și au încredere unul în celălalt. În prezent, situația internațională și regională trece prin schimbări profunde și complexe, iar lumea se confruntă cu schimbări rapide nemaivăzute de un secol”, a adăugat Xi. Beijingul a fost, de asemenea, dispus să colaboreze cu Cairo pentru a „proteja în comun corectitudinea și justiția internațională, precum și interesele comune ale țărilor în curs de dezvoltare”, a mai spus el.

07:31Reuters: Responsabilii cu migrația din Uniunea Europeană se întâlnesc joi pentru a discuta despre îmbunătățirea securității în blocul comunitar după atacurile mortale din Franța și Belgia, precum și dacă războiul dintre Israel și Hamas va forța strămutarea în masă a oamenilor. Unele state din blocul celor 27 de națiuni au cerut deja frontiere mai stricte, mai multe repatrieri și noi acorduri cu statele africane pentru a păstra refugiații și migranții din Europa.

07:15Guvernul australian și-a actualizat recomandările de călătorie pentru Liban la „Evitați să călătoriți”, invocând „situația volatilă și riscul de deteriorare a situației”. Avertizări similare au mai venit din partea guvernelor SUA și Marea Britanie.

05:39Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a demisionat în semn de protest față de politica administrației Biden privind războiul Israel-Gaza și „reacția sa impulsivă bazată pe comoditate politică, faliment intelectual și inerție birocratică”.

Josh Paul, care a lucrat pentru biroul Departamentului de Stat care aprobă transferurile de arme, a postat o scrisoare de demisie pe LinkedIn în care condamnă atât atacul Hamas, cât și potențiala escaladare a Hezbollah sau Iranului.

„Dar cred în adâncul sufletului meu că reacția Israelului și, odată cu ea, sprijinul american acordat acestei reacții, nu va duce decât la o suferință mai mare și mai profundă atât pentru israelian, cât și pentru poporul palestinian – și nu este în interesul american pe termen lung”, a scris el.

„Sprijinul orb pentru o singură parte este distructiv pe termen lung pentru interesele tuturor părților”, a continuat el, adăugând: „Mă tem că repetăm ​​aceleași greșeli pe care le-am făcut în ultimele decenii și refuz să fac parte din el pentru mai mult timp.”

O invazie terestră israeliană în Gaza este „inevitabilă”

05:33 Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, HR McMaster, a declarat pentru BBC Radio 4 The World Tonight că o invazie terestră israeliană a Gaza e inevitabilă, având în vedere că Hamas reprezintă o „amenințare existențială” pentru Israel. „Israelul își va respecta angajamentul de a zdrobi Hamas”, spune el, descriind obiectivul ca fiind „realizabil”. Ostaticii pe care Hamas i-a luat creează o nevoie și mai mare de o invazie terestră, crede el. „Nu văd nicio ieșire pentru Israel, decât să ocupe temporar cel puțin porțiuni, dacă nu toată Gaza”, spune McMaster.

05:22 Armata israeliană a atacat ținte militare ale Hezbollah în zona de graniță cu Libanul. Printre ținte se număra un post de observare militar de la care o rachetă antitanc ghidată a fost lansată miercuri către orașul Rosh Hanikra, din nordul orașului, a spus armata. Forțele de Apărare ale Israelului adaugă că loviturile au fost efectuate ca răspuns la incidentele de miercuri.

04:50„Dacă Hamas vor confisca ajutoarele sau nu le vor permite intrarea, atunci se va termina cu totul, pentru că nu vom mai trimite niciun alt ajutor umanitar. Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a spus Biden de la bordul Air Force One. El a adăugat că cele 20 de camioane sunt doar o „prima tranșă”, dar „circa alte 150 de camioane” așteaptă să intre.

02:02Oficial ONU: Naţiunile Unite vor dori să facă propria investigaţie privind explozia mortală de la spitalul din Gaza

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, a cerut miercuri, la CNN, ca ONU să facă o investigaţie proprie privind circumstanţele în care a avut loc explozia mortală de marţi de la un spital din Gaza, soldată cu sute de morţi, potrivit Hamas. Gruparea militantă acuză un bombardament israelian, în timp ce Israelul susţine că este vorba de un tir ratat al Jihadului Islamic palestinian.

"ONU va dori cu siguranţă să facă propria investigaţie. Şi ar trebui să fie făcută foarte curând şi foarte rapid", a declarat Martin Griffiths în emisiunea Christianei Amanpour de la CNN.

01:40Ministrul iordanian de externe, despre versiunea Israelului şi SUA în legătură cu explozia de la spitalul din Gaza: "Nimeni nu crede această poveste în această parte a lumii"

În Orientul Mijlociu există un scepticism profund în ceea ce priveşte evaluarea Israelului şi a SUA cu privire la explozia de la spitalul din Gaza, potrivit ministrului de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, relatează The Guardian.

"Nimeni nu crede această poveste în această parte a lumii", a declarat Safadi pentru NBC News.

"Singurul mod în care oamenii ar putea accepta o altă poveste este dacă ar exista o anchetă internaţională independentă privind tragedia care a avut loc, cu dovezi impecabile că nu a fost Israelul", a punctat el.

01:11Fost ofițer britanic: Intențiile Hamas sunt asemănătoare cu cele ale Al Qaeda de la 11 septembrie

Un fost ofițer al armatei britanice a comparat intențiile Hamas cu cele ale Al Qaeda în timpul atacului de la 11 septembrie 2001, afirmând că Hamas a încercat să atragă Israelul într-un conflict și să îl izoleze de sprijinul internațional.

Într-un interviu acordat Sky News, Justin Crump, în prezent consultant specializat în management la Ministerul de Externe, a mai spus că negarea de către Israel a implicării în explozia de la spital se bazează pe dovezi substanțiale, iar povestea lor „are mult sens”.

00:54Premierul britanic Rishi Sunak a plecat în Israel unde joi va avea discuţii cu liderii acestui stat, urmând să se deplaseze apoi în alte ţări din regiune pentru convorbiri suplimentare, a anunţat Downing Street, relatează The Guardian.

Premierul britanic a părăsit Londra miercuri seară şi urmează să aibă joi discuţii cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele ţării, Isaac Herzog.

Downing Street a precizat că Sunak va călători apoi "într-o serie de alte capitale regionale", dar detaliile nu au fost făcute publice din motive de securitate şi din cauza situaţiei în schimbare rapidă din regiune.

Sinteza principalelor evenimente din ultimele 24 de ore ale conflictului:

  • Președintele Egiptului a fost de acord să deschidă un punct de trecere pentru a permite până la 20 de camioane de ajutor să intre în Gaza.
  • Președintele american Joe Biden a vizitat Israelul, susținând poziția fermă a Israelului care neagă orice implicare într-o explozie la un spital din Gaza. Oficiali locali spun că 471 de persoane au fost ucise după ce o explozie uriașă a izbucnit într-o zonă aglomerată a spitalului în care se adăposteau civilii palestinieni.
  • Israelul a fost învinovățit de grupul militant Hamas, dar armata sa susține că explozia a fost cauzată de o eroare a unei rachete palestiniene.
  • Până acum, informațiile oficiale confirmă că aproximativ 1.400 de israelieni și aproximativ 3.500 de palestinieni au fost uciși.
  • Mai multe atacuri ale protestatarilor împotriva ambasadelor Israelului şi SUA au fost raportate în diferite părţi ale lumii după bombardarea unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi, în contextul conflictului în curs de desfăşurare între autorităţile palestiniene şi gruparea islamistă Hamas, relatează EFE.