Rusia a declarat joi că decizia Statelor Unite de a bloca o rezoluție ONU care solicită o „pauză umanitară” între Hamas și Israel va avea „consecințe monstruoase” în ceea ce privește pierderile de vieți omenești în rândul civililor, potrivit AFP.

Serghei Lavrov la Consiliul de Securitate al ONUFoto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

„În contextul unei confruntări care ia amploare și riscă să depășească granițele regiunii Orientului Mijlociu și să dobândească o dimensiune sectară, consecințele unei astfel de acțiuni sunt monstruoase”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Considerând „dezamăgitor” faptul că această rezoluție, care ar fi putut contribui la „oprirea escaladării tensiunilor și la reducerea violențelor împotriva civililor”, nu a fost adoptată, Moscova a afirmat că veto-ul american „demonstrează în mod clar adevăratele aspirații ale Washingtonului pentru regiunea Orientului Mijlociu”.

„Fiecare zi de întârziere înseamnă nu doar o creștere rapidă a numărului de morți și răniți, ci și suferința continuă a civililor care au devenit prizonieri ai enclavei blocate (din Gaza)”, a continuat diplomația rusă.

Aceasta a acuzat Washingtonul că „se opune de la bun început oricărei inițiative umanitare” și a afirmat din nou că conflictul dintre Israel și Hamas reflectă „eșecul politicii americane” în regiune, care „a dus la actuala escaladare catastrofală”.

„Dreptul la autoapărare nu înseamnă o licență pentru represalii masive și nediscriminatorii”, a adăugat ministerul rus, într-o critică voalată la adresa Israelului.

Miercuri, 12 din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea rezoluției prezentate de Brazilia.

Două s-au abținut, inclusiv Rusia, dar Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenți, au votat împotrivă, ceea ce a fost suficient pentru a bloca adoptarea acesteia.