Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins în flagrant de DNA când restituia 10.000 de euro primiți mită, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Ion Georgescu, primar MioveniFoto: Agerpress

Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată.

Ion Georgescu a fost reţinut miercuri noapte pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant de către procurori când restituia 10.000 de euro primiți ca mită. Denunțătorul primarului PSD din Mioveni Ion Georgescu este șeful Poliției Locale Pitești, Nicolae Valerică, căruia edilul i-a cerut 30.000 de euro, din care a primit 10.000 de euro, pentru a-i angaja fiica la spitalul din localitate au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro.

În condițiile în care nu s-a ținut de „promisiune” și nu a angajat-o pe fiica șefului Poliției Locale Pitești, primarul i-a restituit acestuia cei 10.000 de euro primiți, moment în care a fost prins de procurori. Flagrantul a fost organizat de procurori în sediul Primăriei Mioveni, unde Georgescu l-a chemat pe denunțătorul său pentru a-i restitui banii.

Spitalul din Mioveni este singurul construit de stat în România în ultimii 30 de ani și, deși a fost recepționat în 2019, nu funcționează nici acum la capacitatea maximă, unul dintre motive fiind lipsa de cadre medicale.

Detalii din referatul în care procurorii cer arestarea primarului

În referatul cu propunerea de arestare a primarului, DNA arată că denunțătorul a luat legătura cu primarul din Mioveni în martie 2022, pentru a-l ruga să o ajute pe fiica sa, medic chirurg, să se angajeze la Spitalul Mioveni, în condițiile în care în decembrie 2022 aceasta urma să termine rezidențiatul la Spitalul Județean SIbiu, iar apoi rămânea fără loc de muncă.

Ce spun procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă, document obținut de HotNews.ro:

  • „În toamna 2022, (.....n.r - șeful Poliției Locale Pitești, Nicolae Valerică) i-a promis lui Georgescu Ion suma de 30.000 de euro, pentru ca acesta să intervină pe lângă persoanele cu funcții de conducere din cadrul Spitalului orășenesc Mioveni pentru ca aceștia să dispună încadrarea lui (.....) în funcția de medic chirurg.
  • Din probatoriu a rezultat că în cadrul Spitalului orășenesc Mioveni există secție de chirurgie generală, iar directorul medical și managerul acestei unități medicale aveau atribuții legate de numirea unor persoane în cadrul spitalului.
  • Conform ”Regulamentului de organizare și funcționare al Spitalului orășenesc Mioveni” identificat la data de 12.06.2023 pe site-ul www.spitalmioveni.ro, iar managerul unității medicale:
  • ”stabilește și aprobă numărul de persoane, pe categorii și locuri de muncă, în funcție de normativul de personal în vigoare și pe baza propunerilor șefilor de secții și de sericii”;
  • ”aprobă organizarea concursurilor pentru posturile vacante, numește și eliberează din funcție personalul spitalului”.
  • Ca urmare a demersurilor făcute de către Georgescu Ion, (.....) a asistat inclusiv la desfășurarea unor acte de tip intervenții / proceduri medicale desfășurate în cadrul Spitalului orășenesc Mioveni, unele din acestea fiind efectuate de către medicul (.....).
  • (.....)
  • În luna decembrie 2022, conform înțelegerii avute anterior, (.....) i-a remis lui Georgescu Ion suma de 10.000 euro, pentru care acesta să intervină pe lângă persoanele cu funcții de conducere din cadrul Spitalului orășenesc Mioveni pentru a o încadra pe (.....) în funcția de medic chirurgie generală la această unitate medicală.
  • În toată această perioadă, Georgescu Ion l-a asigurat în mod repetat pe (.....) de faptul că are influența asupra persoanele cu funcții de conducere din cadrul Spitalului orășenesc Mioveni pentru ca (.....) să fie încadrată în funcția de medic chirurgie generală la această unitate medicală, împrejurare care reiese în mod neechivoc inclusiv din discuțiile purtate în mediu ambiental de (.....) și Georgescu Ion.
  • (.....)
  • În condițiile în care Georgescu Ion nu își onora promisiunea, văzând și faptul că în perioada aprilie-mai 2023 la nivelul Spitalului orășenesc Mioveni a fost derulată o procedură de ocupare a unei funcții de medic specialist chirurgie generală, aceasta fiind funcția vizată de pentru fiica lui (.....), acesta și-a arătat neîncrederea în finalizarea demersurilor promise de Georgescu Ion referitoare la încadrarea lui (.....) la Spitalul orășenesc Mioveni.
  • În acest context, Georgescu Ion l-a asigurat pe (.....) de faptul că va onora partea de înțelegere și că (.....) va fi încadrată la Spitalul orășenesc Mioveni în cursul anului 2024, totodată arătându-se dispus să îi restituie suma de bani primită pentru a obține încadrarea acesteia la unitatea medicală.
  • (….)
  • Văzând că (.....) era nemulțumit că (.....) nu fusese încă încadrată la Spitalul orășenesc Mioveni și că încadrarea era amânată pentru anul 2024, Georgescu Ion l-a chemat pe (.....) în data de 04.10.2023, după terminarea programului de lucru, la sediul Primăriei orașului Mioveni, unde i-a restituit suma de 10.000 euro primită anterior de la (.....) în modalitatea și scopul mai sus arătate.
  • Restituirea sumei de 10.000 euro a fost constatată în mod direct de către organele de urmărire penală.
  • (.....)
  • Cu ocazia audierii în calitate de suspect, Georgescu Ion a susținut că cei 10.000 de euro restituiți în data de 04.10.2023 lui (.....) reprezintă restituirea unui împrumut acordat anterior de cel din urmă, însă acest aspect este în contradicție totală cu probatoriul administrat în cauză, în condițiile în care, cu ocazia audierilor (.....) a susținut că cei 10.000 de euro reprezintă o parte din suma de 30.000 de euro pe care Georgescu Ion o acceptase pentru a interveni pe lângă persoanele cu funcții de conducere din cadrul Spitalului orășenesc Mioveni pentru a o încadra pe (.....) - fiica lui (.....), în funcția de medic chirurgie generală la această unitate medicală, aspect care se coroborează cu procesele verbale de redate a discuțiilor în mediu ambiental, în care cei doi vorbesc despre suma de 10.000 euro dată în scopul indicat de (.....) și nu în scopul indicat de Georgescu Ion, respectiv cu titlu de împrumut”.

Ion Georgescu a fost președinte al organizației Mioveni a PSD și vicepreședinte al PSD Argeș, fiind exclus din PSD miercuri seară, printr-o decizie a Biroului Permanent Judeţean al PSD Argeş.

Citește și: