Denunțătorul primarului PSD din Mioveni Ion Georgescu este șeful Poliției Locale Pitești, Nicolae Valerică, căruia edilul i-a cerut 30.000 de euro, din care a primit 10.000 de euro, pentru a-i angaja fiica la spitalul din localitate au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro. Spitalul din Mioveni este singurul construit de stat în România în ultimii 30 de ani și, deși a fost recepționat în 2019, nu funcționează nici acum la capacitatea maximă, unul dintre motive fiind lipsa de cadre medicale.

Ion Georgescu, primar MioveniFoto: Hotnews

Conform surselor citate, Nicolae Valerică ar fi intervenit pe lângă Ion Georgescu pentru a-l ajuta să îi angajeze fiica, medic, la spitalul din Mioveni, iar edilul i-ar fi cerut 30.000 de euro, din care a primit 10.000.

Nicolae Valerică este director general al Poliției Locale Pitești, conform site-ului instituției.

„Se cunosc de 30 de ani şi sunt prieteni. Era un împrumut”

Ingrid Alexandrescu, avocata primarului, a susținut că cei 10.000 de euro sunt de fapt un împrumut luat de primar de la cel care i-ar fi prieten de 30 de ani.

  • „Practic, domnul primar este acuzat că ar fi solicitat suma de 30.000 de euro pentru a favoriza angajarea ca medic a denunţătorului, lucru pe care, în mod evident, domnul primar îl neagă şi cu siguranţă nu cred că s-a întâmplat aşa, (...) iar astăzi l-a chemat să restituie suma de 10.000 de euro domnului denunţător, pe care o luase cu titlu de împrumut în toamna anului trecut.
  • Domnul denunţător a ştiut de ce îl cheamă şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a declarat avocata primarului, Ingrid Alexandrescu.

Ea a subliniat că primarul şi denunţătorul său „se cunosc de 30 de ani şi sunt prieteni”.

  • „Domnul primar a fost foarte deschis, a dat declaraţii, a spus că nu este adevărat, se consideră nevinovat şi că nu se aştepta la o astfel de întâmplare”, a adăugat avocata.

„Nu am luat, am dat”

Reamintim că primarul din Mioveni a fost prins în flagrant în timp ce îi restituia denunțătorului său cei 10.000 de euro primiți.

Întrebat miercuri seară, când a fost dus la audieri DNA Pitești, de ce este acuzat, primarul Ion Georgescu a răspuns: „Nu am luat, am dat”, fără a oferi alte explicații.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce primarului PSD din Mioveni

Ion Georgescu a fost reținut miercuri noapte pentru infracțiunea de trafic de influență.

Ce spun procurorii:

  • „În toamna anului 2022, Ion Georgescu ar fi acceptat de la o persoană (martor în cauză) promisiunea remiterii unei sume de 30.000 euro, din care ar fi primit, în luna decembrie 2022, o primă tranșă de 10.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor factori decidenți din conducerea Spitalului Orășenesc Mioveni, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a martorului pe un post de medic.
  • Restul banilor urmau să fie remiși primarului, conform înțelegerii, după încadrarea efectivă a persoanei respective în unitatea medicală.
  • Deoarece până în prezent primarul nu ar fi reușit să-și țină “promisiunea” făcută martorului, acesta din urmă i-ar fi cerut suspectului să-i restituie suma de 10.000 euro remisă anterior. În acest context, miercuri, în sediul primăriei orașului Mioveni, Ion Georgescu i-a dat martorului suma de bani menționată mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii”.

Ion Georgescu, primar din 2006 și vechi membru PSD

Ion Georgescu (63 de ani) conduce localitatea Mioveni din anul 2006, când a câștigat primul mandat de primar. Până în 2006 el a fost, timp de 6 ani, viceprimar al localității.

În perioada 1985 - 2000, Ion Georgescu a lucrat la uzina Automobile Dacia-Renault, ca „șef depozit cantină”, conform CV-ului său.

Primarul și-a trecut în CV următoarele studii:

  • Master în Managementul afacerilor financiare, Universitatea din Craiova
  • Absolvent al Facultății de economie și administrare a afacerilor, specializarea Management, în cadrul Universității din Craiova
  • Şcoala profesională de comerţ I.H.R., Bucureşti
  • Liceul Economic Piteşti

El nu menționează însă și în ce perioadă a făcut aceste studii, precizând în CV că acestea sunt enumerate „în ordine cronologică”.

Conform CV-ului său, Georgescu este membru PSD din octombrie 1998. El este vicepreședinte al PSD Argeș și președinte al filialei Mioveni a PSD.

Miercuri seară, după prinderea în flagrant a primarului, PSD Argeș a anunțat că, printr-o decizie a Biroului Permanent Judeţean, Georgescu a fost exclus din partid.

Spitalul din Mioveni, primul construit de stat în România în ultimii 30 de ani

Spitalul din Mioveni este primul construit de la zero în ultimii 30 de ani în România. Recepția acestuia a avut loc în septembrie 2019, dar unitatea nu funcționează nici acum cu toate secțiile deschise. Spitalul din Mioveni are 6 etaje, 250 de paturi și numeroase secții, inclusiv compartiment de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli.

Construcția Spitalului Orășenesc din Mioveni a început în martie 2016, iar finanțarea a fost asigurată integral din programul PNDL, investiția fiind de 68 de milioane de euro.

Spitalul are 23 de secții, dar sunt deschise doar nouă, iar concursurile de angajare au fost anulate în perioada pandemiei, conform unui reportaj difuzat de Digi 24 în luna septembrie.

„Situația e disperată. Primarul zicea că s-ar putea să nu mai fie bani. Bineînțeles, medicina e scumpă, iar mai ales medicina de boli infecţioase și terapie intensivă e foarte scumpă. Cheltuielile pe care le-am avut au fost cu multe zerouri”, a declarat managerul spitalului, Horia Trăilă.