La zece zile de la accidentul provocat la 2 Mai de tânărul care consumase mai multe tipuri de droguri, șeful Poliției Române, Benone Matei, a avut prima ieșire publică, la Constanța, pentru instalarea unei noi conduceri a Poliției Județene. El a vorbit despre mai multe „erori impardonabile” în acest caz, spunând că „100% accidentul putea fi evitat”. Amintim că Vlad Pascu a provocat accidentul la mai puțin de o oră de la plecarea din Poliția Vama Veche, el putându-și continua drumul deși în mașina lui polițiștii găsiseră droguri.

Benone Matei, Bogdan Despescu și Lucian BodeFoto: Inquam Photos / George Calin

Benone Matei a fost la Constanţa pentru numirea noului şef al Poliției Județene, Mădălina Vlangăr, instalată după ce fostul șef al IPJ Adrian Glugă a demisionat, fiind cercetat prealabil în urma erorilor grave ale polițiștilor în cazul lui Vlad Pascu. De altfel, șeful Poliției Române și fostul șef al IPJ Constanța au susținut o conferință de presă comună.

Putea fi evitat accidentul de la 2 Mai, dacă nu existau erorile Poliției?

  • „100% accidentul putea fi evitat”, a afirmat şeful Poliţiei Române, citat de News.ro.

Întrebat şi dacă s-a intervenit pentru ca Vlad Pascu să fie lăsat în pace de poliţişti, Benone Matei a răspuns: „Este exclus”.

„A fost o serie de erori impardonabile”

Şeful Poliţiei Române a vorbit despre mai multe „erori impardonabile” în acest caz.

  • „Vă rog să-mi permiteţi ca această cercetare prealabilă să se facă cu maxim echilibru şi cu celeritate. Este evident că au fost o serie de sincope aici.
  • Din nefericire, a fost o serie de erori impardonabile. Asta încercăm noi să facem în acest proiect, să eliminăm cu orice preţ eroarea umană, prin automatizarea fluxului de informaţii, prin multe alte sisteme care să ne permită să reacţionăm integrat şi să evităm ca un singur agent sau un singur lucrător să ia decizii capitale pe situaţii complicate”, a spus şeful Poliţiei Române.

El a susținut că în cazurile de omor şi de violenţă extremă reacţia poliţiştilor constănţeni a fost una foarte bună.

  • „Din perspectiva situaţiei operative, este o situaţie operativă complicată, dar am reuşit până acum să obţinem maxim de eficienţă.
  • Ştiţi foarte bine, şi în cazurile de omor şi în cazurile de violenţă extremă reacţia sistemului şi reacţia poliţiştilor constănţeni a fost foarte bună”, a susținut șeful Poliției Române, la o zi după ce Cătălin Predoiu spunea că „în Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, cel puțin”.

Fostul şef al IPJ Constanţa: Mi-am solicitat eliberarea din funcţie pentru a mă pune la dispoziţia eşaloanelor superioare. Nu ies la pensie

În aceeași conferință de presă, Adrian Glugă a spus că a solicitat eliberarea din funcţie pentru a se pune la dispoziţia celor care fac verificări legate de accidentul de la 2 Mai, în care două persoane au fost lovite mortal de o maşină condusă de un şofer aflat sub influenţa drogurilor. Glugă a menţionat că nu iese la pensie şi va rămâne în cadrul IPJ Constanţa.

  • „Cred că este momentul la care pot să fac o clarificare. Mi-am solicitat eliberarea din funcţie tocmai pentru a mă pune la dispoziţia eşaloanelor superioare, care au verificat şi vor verifica în continuare toate aspectele legate de incidentul de la Vama Veche-2 Mai.
  • După eliberarea din funcţie, am fost pus la dispoziţie şi precizez că nu am solicitat încetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne. Cred că este important să subliniez acest lucru”, a declarat Glugă, conform News.ro.

Întrebat dacă vrea să iasă la pensie, fostul şef al IPJ Constanţa a răspuns: „Nu, în niciun caz. Voi rămâne în cadrul IPJ. Conform legilor în vigoare vor fi stabilite anumite sarcini pentru persoana mea”.

Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, doi dintre ei murind pe loc. Vlad Pascu ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.

Cătălin Predoiu a anunțat luni seară că șeful Poliției Județene Constanța, Adrian Glugă, a demisionat. El a spus că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, astfel că întreaga structură organizatorică a Inspectoratului Județean de Poliție va fi „desființată și reclădită”, iar între timp va exista o conducere interimară.

Concluziile raportului arată încălcări succesive ale normelor din partea echipajelor de Poliție, „pe fondul pregătirii profesionale precare ori a nerespectării cu bună știință a regulilor” de către polițiști, precum și carențe în actul managerial privind organizarea misiunilor din competență.

Conform raportului, Vlad Pascu fusese oprit în trafic, cu o zi înainte de accident, chiar de către șeful Poliției Rutiere Constanța, care nu l-a sancționat deși mașina nu avea asigurare RCA, iar pe autoturism nu era pus semnul de „șofer începător”.

El a spus că s-a luat decizia declanşării cercetării prealabile pentru neglijenţă faţă de inspectorul şef al Poliţiei Judeţene Constanţa, Adrian Glugă. Luni, acesta a demisionat.

Predoiu a susținut că acest raport - care scoate la iveală nereguli grave și pe care îl va trimite Parchetului - reprezintă „baza politico-administrativă pentru o schimbare cuprinzătoare la nivelul întregii Poliţiei Române” și că „se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI, dar şi a structurii Ministerului Afacerilor Interne ca atare”.

Tragedia de la 2 Mai, în care au fost uciși doi studenți în vârstă de 20 și 21 de ani, iar alți trei tineri au fost răniți, a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Citește și: