Părinții lui Vlad Pascu, băiatul care, drogat fiind, a ucis doi tineri după ce a intrat într-un grup de opt oameni, la 2 Mai, au avut luni seară prima reacție în acest caz, ei spunând, pentru HotNews.ro, că nu încearcă să își „ferească” fiul de răspundere.

Tânăr încătușatFoto: John Powell Photographer / Alamy / Alamy / Profimedia

Miruna și Mihai Pascu, părinții băiatului de 19 ani, au reacționat printr-un comunicat transmis HotNews.ro, în care spun că încearcă să găsească un echilibru și să își ofere sprijinul pentru tratamentele medicale necesare „pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate”.

Redăm integral declarația părinților tânărului care, fiind sub influența drogurilor, a provocat accidentul de la 2 Mai:

  • „Nu există cuvinte prin care se ne exprimăm durerea și șocul provocate de această tragedie în care fiul nostru a fost implicat.
  • Înțelegem pe deplin situația, suntem părinți și suntem conștienți că nimic nu poate înlocui un copil. Pierderea unui copil este cea mai mare tragedie pe care un om o poate încerca.
  • Căutăm să găsim un echilibru și dorim să ne oferim sprijinul și susținerea pentru tratamentele medicale necesare pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate.
  • Nu încercăm să-l absolvim pe fiul nostru de rigorile legii, suntem conștienți de implicațiile pe care le va avea această tragedie asupra vieții lui și nu încercam să-l ferim de răspunderea pentru faptele sale.
  • Credem că este nevoie de comunicare, echilibru și de a găși o soluție pentru a da prioritate urgențelor medicale prezente.
  • Sufletul ne este pustiit, trăim o suferință fără margini și nu căutăm o cale ,,ușoară,, pentru a ieși din ce avem de dus că părinți. Dumnezeu să ne ajute să putem duce această imensă povară”.

Părinții autorului tragediei de la 2 Mai mai spun că aceasta este singura declarație pe care o vor da public.

Oprit de Poliție în noaptea accidentului și lăsat să plece deși în mașina lui au fost găsite droguri, iar autoturismul nu avea RCA

Accidentul a avut loc sâmbătă dimineață, când băiatul de 19 ani a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, la 2 Mai. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii studenți, au murit pe loc, iar alți trei tineri au fost răniți. După ce a intrat puternic cu mașina în grupul de opt tineri care se aflau pe DN 39, la ieșirea din localitatea 2 Mai, a fost prins la scurt timp în Vama Veche. Băiatul a declarat în fața anchetatorilor că a fugit de la locul accidentului pentru că avea impresia că a lovit un animal, conform Observator News.

Vlad Pascu fusese oprit de poliție în aceeași noapte și lăsat să plece, deși în autoturismul lui fuseseră găsite droguri. Mai mult, mașina, Mercedes decapotabil, nu avea asigurare RCA, a scris observatornews.

El fusese ridicat de poliție pentru că i s-au găsit droguri în mașină și eliberat cu mai puțin de o oră înainte de tragicul accident, fără a fi testat. În schimb, fusese testat pentru consum de alcool. De asemenea, băiatul fusese oprit în trafic de Poliție și cu o zi înainte.

După producerea accidentului, tânărul a fost testat, stabilindu-se că el consumase trei tipuri droguri: cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

„Drogurile ridicate din autoturism sunt diferite faţă de cele indicate de către aparatul drug-test în urma testării la acel moment”, a declarat, luni, şeful Poliției Județene Constanţa, Adrian Glugă.

El a precizat că în urma controlului în maşina băiatului de 19 ani au fost găsite, într-un pachet de ţigări, o ţigară tip joint şi o folie pe care scria Bromazepam şi care conţinea patru pastile. Acestea au fost predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Constanţa pentru continuarea cercetărilor, conform șefului Poliției Constanța.

De ce nu l-au testat polițiștii și pentru consum de droguri, testându-l doar pentru alcool? Șeful Poliției Constanța susține că, din datele transmise de către polițiștii care l-au oprit, „conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive”.

Filmul tragediei

Potrivit șefului IPJ Constanța, Constantin Adrian Glugă, în seara de 19 august, în jurul orei 00:40 un bărbat a sunat la 112 pentru a spune că pe DN39 Vama Veche 2 Mai un autoturism circulă fără să respecte regulile de circulație.

La 02:40 a fost depistat de o patrulă mixtă poliție-jandarmerie pe DN39, au fost legitimați șoferul și pasagerii, iar în mașină au fost descoperite o țigară tip joint și pastile într-un pachet de țigări, a declarat șeful IPJ Constanța într-o conferință de presă.

Șoferul a fost dus cu autospeciala la sediul poliției unde a fost testat etilotest - cu rezultat zero, a spus Glugă, adăugând că nu prezenta semne specifice consumării de substanbțe pshihoactive și a fost lăsat să plece în jurul orei 04:30.

La ora 05:25 a avut loc accidentul în care au murit doi dintre tinerii loviți de mașina condusă de șoferul de 19 ani.

Potrivit șefului Poliției Județene Constanța, un ofițer și doi agenți vor fi cercetați prealabil pentru a se vedea de ce nu l-au testat pe șofer să vadă dacă consumase droguri.

Glugă a spus că după ce a fost lăsat să plece de polițiști tânărul de 19 ani s-a dus și a consumat drogul în altă locație, fiind depistate 9 persoane care ar fi consumat substanțe.

De asemenea, Glugă a spus că tânărul mai fusese oprit în trafic și în seara zilei de 18 august, la Constanța, și i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere.

Anul trecut, băiatul a fost prins cu droguri și cercetat de către DIICOT, însă dosarul a fost închis.

Luminiţa Popescu, avocata tânărului, le-a declarat jurnaliştilor că acesta a recunoscut că a consumat droguri, dar a precizat că el nu este consumator, ci primise drogurile în Vama Veche, unde venise la o petrecere. Apărătoarea acestuia a mai afirmat că tânărul s-a prevalat de dreptul de a nu da nicio declaraţie şi a adăugat că starea sa de spirit este una proastă, că a realizat ce a făcut şi îi pare rău.

CITEȘTE ȘI: