Ligia Gheorghe, consiliera ministrului Familiei, Gabriela Firea, al cărei nume apare în dosarul vizând ororile din azilele de bătrâni din Ilfov, a cerut vineri suspendarea contractului de muncă, „pentru a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Familiei, care ține să spună din nou că Ligia Gheorghe a avut legături cu asociația care deține centrele de bătrâni doar o scurtă perioadă și pe o funcție onorifică, fără a lucra vreodată în căminele de bătrâni.

Gabriela FireaFoto: Inquam Photos / George Călin

În comunicatul de presă, Ministerul Familiei menționează doar inițialele consilierei Ligia Gheorghe, prietenă a Gabrielei Firea.

  • „Pentru a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea și a ministerului, doamna G. L. a solicitat astăzi suspendarea contractului de muncă pentru funcția de consilier al ministrului, pe perioada desfășurării anchetei.
  • Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse susține eforturile autorităților de a cerceta faptele regretabile din căminele de bătrâni și consideră că, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în fața legii.
  • Orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, este inacceptabil. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni și nu putem fi de acord cu astfel de comportamente”, a transmis Ministerul Familiei.

Instituția condusă de Gabriela Firea din noiembrie 2021 ține să amintească faptul că nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități.

Instituția condusă de Firea continuă să o apere pe Ligia Gheorghe

Ministerul Familiei susține, în același comunicat de presă, că „ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință despre activitatea centrelor menționate în această anchetă” și o apără pe Ligia Gheorghe:

  • „Facem mențiunea că situația juridică a doamnei G. L. nu s-a schimbat, având în continuare calitatea de martor în această anchetă.
    Doamna G.L., care a avut legături cu asociația din dosar o scurtă perioadă și pe o funcție onorifică, dar nu a lucrat niciodată la căminele de bătrâni și nici nu a cunoscut activitatea acestora, a pus la dispoziția organelor de cercetare toate informațiile pe care le deține și este în continuare la dispoziția instituțiilor pentru a oferi explicațiile necesare”.

Legătura Ligiei Gheorghe, prietenă a Gabrielei Firea, cu azilele groazei

În spatele abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități investigate la începutul anului de reporterii Centrului de Investigații Media și Buletin de București și vizate acum de o anchetă a DIICOT se află o încrengătură de cumetrii și legături între „abuzatori” și angajații statului care trebuiau să îi oprească pe aceștia. Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, conducea Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada abuzurilor de la cele trei azile ale groazei, unde oamenii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale, arată documentele consultate de reporterii celor două publicații.

Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, a condus Asistența Socială locală din Voluntari chiar în perioada în care abuzurile aveau loc, arată documentele consultate de reporterii reporterii Centrului de Investigații Media(CIM) și Buletin de București. Imediat după apariția investigațiilor, sora ministrului Firea s-a transferat, iar acum lucrează la DGASPC Ilfov.

La finalul lunii mai, Gabriela Firea încheia „o săptămână plină de evenimente speciale”: „draga” ei soră mai mare, Vica Nela Andrieș (fostă Vrânceanu), dar și „sora” de la București, Ligia Gheorghe, și-au sărbătorit zilele de naștere. Cele două, sora și „sora”, Nela Vica Andrieș și Ligia Gheorghe (fostă Enache), mai au ceva în comun: au făcut bani din domeniul asistenței sociale, una ca funcționar public, cealaltă ca furnizor privat, arată informațiile reporterilor Centrului de Investigații Media și Buletin de București.

Centrului de Investigații Media și Buletin de București.

Între furnizorii privați care ar fi trebuit verificați de oamenii din subordinea Nelei Vica Andrieș la DAS Voluntari se regăsește și Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz.

Timp de mai bine de doi ani, încă de la înființarea asociației, în noiembrie 2020, și până la demisia cerută formal la sfârșit de ianuarie 2023, imediat după prima investigație publicată de CIM și Buletin de București, vicepreședintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz a fost, în acte, chiar Ligia Gheorghe, cea mai bună prietenă a ministrului Firea. Astfel, în timp ce reporterii documentau și relatau problemele grave din centrele din Voluntari, sora Gabrielei Firea, Nela Andrieș, conducea Direcția din instituția de asistență socială locală ce trebuia să verifice condițiile în care operatorii de centre pentru persoane dependente, inclusiv asociația din conducerea căreia făcea parte „sora” surorii ei, Ligia Gheorghe, își găzduiesc și servesc beneficiarii.

Tot în perioada publicării investigațiilor, Ligia Gheorghe, acum consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, a transmis, prin echipa de comunicare a ministerului, că și-ar fi dat demisia din Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz încă din martie 2022.

În realitate, Ligia Gheorghe a ieșit din asociație la două zile de la publicarea primei investigații despre neregulile din centrul asociației ei din Pipera, adică pe 26 ianuarie 2023, conform investigației semnate de jurnalistul Ovidiu Vanghele.

Într-un comunicat oficial al Ministerului Familiei apărut în urma descinderilor DIICOT, instituția afirmă că Ligia Gheorghe nu ar fi știut că asociația nu a înregistrat demisia ei.

„Doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie”, a comunicat ministerul condus de Firea despre consiliera ministrului.

Consiliera ministrului Firea ar fi mințit și în declarația dată procurorilor. Conform surselor CIM și BdB, ea ar fi susținut, în declarația dată în dosar, că unica ei implicare în asociația condusă de Godei a fost să-l ajute la înființare, când avea nevoie de trei oameni pentru a fonda organizația. Din informațiile publice, Ligia Gheorghe nu se numără printre fondatorii Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz.

CITEȘTE ȘI: