Charles al III-lea va fi primit vineri de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în condițiile în care suveranul britanic efectuează o vizită privată în România, potrivit programului Administrației Prezidențiale.

Regele Charles în RomâniaFoto: AGERPRES

Vizita pe care Charles al III-lea o face în România are caracter privat, a spus luni ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, precizând că monarhul se va întâlni cu Iohannis ca un gest de curtoazie.

Charles al III-lea va fi primit de șeful statului român vineri, începând cu ora 15:30.

Cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête și apoi va avea loc o întâlnire cu autorități ale statului și reprezentanți ai societății civile și ai Corpul Diplomatic, potrivit Cotroceniului.

Este prima dată când un monarh al Regatului Unit vizitează ţara noastră.

Ce a spus ambasadorul britanic: „Se îndeplinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a spus Noble.

Regele Charles, vizită în România la mai puțin de o lună de la încoronare

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va veni în România în data de 2 iunie. Potrivit unor surse oficiale, acesta nu va fi însoţit de Regina Camilla, soţia sa.

Regele se va deplasa în timpul vizitei şi la reşedinţa sa de la Viscri. Ultima vizită a lui Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.

Regele Charles are în România nu mai puțin de 10 proprietăți dintre care cea mai cunoscută este cea de la Viscri.

Președintele Klaus Iohannis și soția sa au fost printre cei care au participat la încoronarea regelui Charles, la începutul acestei luni. Charles a fost încoronat pe 6 mai, la Westminster Abbey din Londra, în cadrul celor mai ample ceremonii văzute în ultimii 70 de ani în Marea Britanie.