Poliția a aplicat până la ora 14:00 un număr de 45 de amenzi în valoare de 50.700 de lei și au fost deschise trei dosare penale în urma incidentelor de la protestul AUR de la Palatul Parlamentului, au declarat miercuri surse guvernamentale. Un dosar penal a fost deschis pentru colaboratoarea AUR care a fost depistată cu gloanțe și alte două în urma incidentelor în care au fost implicați deputații Ludovic Orban și Csoma Botond.

Protest AUR în fața Palatului ParlamentuluiFoto: Hotnews / Luminița Pîrvu

Primul dosar penal a fost deschis pentru Elena Cîrligeanu, membră în Biroul Național de Conducere al partidului AUR, care a încercat să intre în Palatul Parlamentului în timp ce avea patru gloanțe în geantă. Dosarul penal a fost deschis sub acuzația de nerespecatrea regimului armei și munițiilor.

  • „Celelalte 2 dosare penale au fost deschise în urma incidentelor în care au fost implicați doi deputați Ludovic Orban și Csoma Botond. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 analizează în prezent dacă circumstanțele producerii celor două incidente întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj.
  • Contactați de Poliție, cei doi deputați au declarat că își rezervă dreptul de a depune plângere penală.”, au declarat sursele.

​Fostul premier Ludovic Orban a declarat, miercuri, că a fost agresat și scuipat de manifestanți ai AUR când se deplasa către intrarea de la Parlament.

De asemenea, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat că a fost huiduit şi ameninţat de protestatari ai AUR, miercuri, în perimetrul clădirii Palatul Parlamentului, apreciind că ar trebui discutată la nivelul conducerii Camerei Deputaţilor posibilitatea sporirii măsurilor de securitate.

În privința altor posibile sancțiuni în cazul incidentelor de la protestul AUR, poliția continuă acum măsurile de identificare și după caz sancționarea celorlalte persoane, în condițiile în care în lege este un termen de 6 luni de zile pentru această analiză.

Din evaluările Poliției, la protestul sindicatelor din învățământ, care a fost unul asumat, au fost maxim 14.000 de oameni, iar la protestul AUR de la Palatul Parlamentului, care a fost unul nedeclarat și neasumat, au participat în jur de 450 de oameni, au mai precizat sursele guvernamentale.

Aproape 200 de susținători AUR s-au adunat miercuri dimineață la poarta parlamentului într-un protest organizat de partidul lui George Simion. Protestul a fost organizat ca reacție la un proiect de lege privind „organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie” propus de guvern, ce provine de la Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea.